Nega rok

(Foto: Shutterstock)

Posvetite se rokam

Rokam pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti. Čeprav se ves čas ukvarjamo s tem, katere kreme so najboljše za obraz, na roke kar pozabimo, čeprav so vsakodnevno bolj izpostavljene različnim vplivom kot obraz. Roke veliko povejo o človeku in so opaznejše, kot si predstavljamo. V veliko pomoč so nam pri govorjenju, z njimi božamo, delamo, celo govorimo, omilimo bolečino in zdravimo. Roke ščitijo, branijo, govorijo ...

V vseh civilizacijah uporabljajo govorico rok, kretenj in gibov. Znani so plesi dlani, v umetnosti položaji rok simbolizirajo notranja stališča. V krščanstvu so simbol moči in prevlade, dlan je tudi kraljevi emblem prevlade. Poznamo vrsto rekov, ki vključujejo roko - roka pravice, ostati praznih rok, postaviti roko, božja roka je dolga ...Naše roke so nepogrešljivo orodje, saj z njimi lahko izrazimo misli. Vsakdo pozna "zdravilno" moč rok - na boleče mesto podzavestno položimo dlan in s tem omilimo bolečino. Torej je razlogov, da rokam posvetimo več pozornosti, res dovolj.

Na hrbtni strani dlani...

... se najhitreje pokažejo znaki staranja. Na dlaneh tudi ni mogoče opraviti liftinga, ki bi skril znake staranja. Na dlaneh skorajda ni maščobnega tkiva, zato je tu proces staranja najopaznejši. Na osnovi motenj na nohtih je mogoče predvideti različne bolezni ali ugotoviti pomanjkanje vitaminov. Roke so izpostavljene temperaturnim razlikam, preparatom za čiščenje, pogostemu umivanju ... Ste kdaj šteli, kolikokrat na dan si operete roke? Če pomislite na to, da koža potrebuje 24 ur, preden spet vzpostavi naravni pH, in to primerjamo z večkratnim umivanjem rok v enem dnevu, se res lahko zamislimo.

Nega rok

Umivanje rok čez dan je neizogibno. Uporabljajte pH nevtralna mila, roke umivajte z mlačno vodo in jih na koncu splaknite s hladno vodo, saj to spodbudi prekrvavitev. Priporočljivo je, da si roke po vsakem umivanju natrete s kremo za roke. Ker je to bolj ali manj neizvedljivo, si roke namažite vsaj čim pogosteje.

Enkrat na teden rokam posvetite več časa in si privoščite dodatno nego. Roke masirajte s hranljivo kremo, ki ji lahko primešate nekaj kapljic jojobinega ali mandljevega olja. Na hrbtno stran dlani lahko nanesete hranljivo ampulo, jih na debelo namažete s kremo in oblečete v plastične rokavice. Na rokah jih pustite kako uro, da se bo krema temeljito vpila v kožo. Ko imate opravka s čistili ali opravljate delo, pri katerem si utegnete poškodovati kožo na dlaneh, ne pozabite na zaščitne rokavice. Pozimi nosite rokavice, kajti mraz dodatno izsuši kožo.

Proti mrzlim rokam?

Hladne roke so najpogosteje znak slabe prekrvavitve ali nizkega krvnega tlaka. Proti temu pomaga knajpanje rok. Pripravite si dve vedri, v enem naj bo topla voda (38 oC), v drugem čim hladnejša. Vedri naj bosta dovolj globoki, da boste vanju potopili roke do sredine nadlakti. Topli vodi lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja, ki spodbuja prekrvavitev, na primer rožmarinovega. Roke najprej potopite za deset minut v toplo vodo, nato za deset sekund v hladno vodo in to večkrat ponovite. Knajpanje vedno končajte s hladno vodo.Obstajajo tudi drugi načini, s katerimi se je mogoče boriti proti hladnim rokam, na primer elektrostimulacija. Za kaj takega se posvetujte z zdravnikom.

Manikira

K urejenemu videzu spadajo tudi urejeni nohti. Enkrat do dvakrat na štirinajst dni si opravite manikiro ali pa naj za to poskrbi strokovnjak. Roke namakajte v mlačni vodi, ki ji lahko dodate mandljevo olje, limonin sok ali blago milo; tako se bodo nohti in kožica okoli njih zmehčali. Roke obrišite z brisačo in z leseno paličico potisnite kožico proti korenu nohta. Nohte pilite le v eno stran in pri tem uporabljajte kakovostno pilico. Oblikujte jih v želeno obliko. Če so nohti krhki, jih natrite s kremo, ki krepi nohte, in namažite s prozornim negovalnim lakom, ki utrdi povrhnjico nohta (npr.  krema in lak za nohte). Pomaga tudi mandljevo olje z dodatkom nekaj kapljic limoninega soka. K lepim nohtom boste pripomogli tudi s pravilno prehrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, čeprav morate biti pri tem potrpežljivi, saj se učinek ne bo pokazal čez noč. Če boste vsak dan zaužili žličko ali dve prosa, se bodo nohti in lasje zagotovo okrepili, vendar ne pozabite na vztrajnost. Saj poznate rek, "kar slabega poješ danes, se ti bo poznalo čez pol leta". Velja tudi obratno!

Še nekaj nasvetov za lepe roke

  • Roke umivajte s pH nevtralnim milom in z mlačno vodo; na koncu jih sperite s hladno vodo.
  • Dlani ščitite pred mrazom. Če uporabljate intenzivne barve lakov za nohte, obvezno uporabljajte podlak.
  • Uporabljajte kakovostno pilico za nohte. Dlanem in nohtom posvečajte več pozornosti.