Gosti, sijoči, zdravi lasje

  • K. M.
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Zimska nega za lase

Negovani, sijoči in urejeni lasje naredijo enako močan vtis kot čista koža ali lepi in zdravi zobje, saj so dokaz urejene osebnosti. Da boste z užitkom izbrali katerega od predlogov znanih svetovnih stilistov, morajo biti lasje zdravi. Toda zaradi hormonskega nihanja v organizmu in spreminjanja letnih časov se pogosto primeri, da pri česanju na glavniku opazite več las kot sicer.

Izpadanje las lahko ustavite z izbiro regeneracijskega šampona, ki krepi poškodovane lase in pospešuje njihovo rast. Med šamponiranjem blago masirajte lasišče, saj boste tako pospešili kapilarno cirkulacijo in izmenjavo hranljivih snovi.

Pravilna prehrana

Na zdravje las vpliva predvsem pravilna prehrana. Poleg beljakovin so nujno potrebni še minerali, vitamini in antioksidanti, snovi, ki v biokemičnih procesih vežejo proste radikale. Antioksidante vsebuje sadje rdeče barve (jagode, ribez, borovnice) in tudi zeleni čaj. Zanimiva izbira so siri, saj vsebujejo veliko cistinoma in cisteina, aminokislin, ki gradita beljakovinsko strukturo las. Po dobri hrani si privoščite počitek, saj so ugotovili, da zahtevno intelektualno delo pospešuje izpadanje las.


Skrbna nega

Toda tudi lasje, ki jih ne obremenjujejo tovrstne težave, zahtevajo skrbno nego. Pomislite, koliko časa porabite za urejanje nohtov in nego obraza. Imejte torej potrpljenje z lasmi in ne izperite regeneratorja že deset sekund po tem, ko ste ga nanesli - videli boste, kako hitro se vam bo obrestoval trud. Preprosto štejte do 60 in lase temeljito izperite. Učinek vas bo prijetno presenetil.Če so vaši lasje nečisti, mastni ali lepljivi, so verjetno krivi preparati za utrjevanje las, ki so preveč koncentrirani in se spirajo le s težavo. Lase temeljito operite in jim povrnite lesk, kot to počnejo znani svetovni frizerski stilisti: malce šampona zmešajte v skodelici vode, zmes nanesite na suhe lase in jo temeljito vtrite. Počakajte nekaj trenutkov, skrbno izperite lase, nato pa jih operite kot običajno.

Zimske vremenske razmere lase izsušujejo in trgajo - pa ne samo zato, ker nosite kapo, temveč tudi zaradi onesnaženja in nizkih temperatur. Če želite tudi pozimi imeti zdrave, močne in sijoče lase, upoštevajte naslednje nasvete:
  • Uporabljajte krtače in glavnike s karseda dolgimi zobmi.
  • Las ne izpostavljajte sevanju kvarčnih svetilk in solarija.
  • Če ste na strogi dieti, se zavedajte: če premalo jeste, s tem prikrajšate tudi lase.
  • Če je lasišče pordelo, če vam izpadajo lasje in imate plasti prhljaja, obiščite dermatologa, saj gre morda za seboroični dermatitis.
  • Pri sušenju las naj bo sušilnik oddaljen najmanj 20 centimetrov od las, zrak pa naj ne bo prevroč.
  • Lase si umivajte največ dvakrat na teden, hranilne in negovalne maske pa uporabljajte od dva- do trikrat na mesec.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki