Pripravljeni na sonce

(Foto: Jupiterimages)

Zdravega sončenja ni

Ni zdravega sončenja, zato pa je lahko zdravo senčenje. Pravila zdravega senčenja so preprosta. Če jim sledimo, nas ne bo opeklo, z dopusta pa bomo odšli z lepo barvo.

Izberite dobra zaščitna sredstva

  • Preverite, ali imate doma stara zaščitna sredstva. Zaščitna sredstva so uporabna približno dve leti, vendar le, če ste jih pravilno hranili. Staro sredstvo boste prepoznali po spremenjenem vonju in zrnatosti.
  • Priporočljivo je, da zaščitno sredstvo preizkusite še pred nakupom.
  • Sestavine, katerih ime se konča s -cinamat in -salicilat, ščitijo samo pred UVB-žarki. Sestavini avobenzon in parsol ščitita samo pred UVA-žarki. Oksibenzon, titanov dioksid in cink ščitijo tako pred UVA- kot tudi UVB-žarki.
  • Za nego obraza so primerne kreme za sončenje obraza, ki z visoko stopnjo zaščite in antioksidantno obrambo celic varujejo pred prezgodnjim staranjem kože.
  • Faktor naj bo dovolj visok – na začetku izpostavljanja soncu vsaj 15 ali več, pozneje pa ga lahko postopno znižujete. Če vas sonce navadno opeče v 10 minutah (brez uporabe zaščitnega sredstva), boste lahko z uporabo zaščitnega faktorja 15 na soncu ostali 15-krat dlje (150 minut), ne da bi vas opeklo.

Solarij ne prepreči opeklin

Mnogi si nabirajo barvo v solariju, preden se nastavijo »pravemu« soncu. Toda solarij je lahko enako škodljiv kot naravno sonce. Pol ure solarija je enakovredno celodnevnemu sončenju. Barva, ki jo dobimo v solariju, ne prepreči sončnih opeklin.

Kreme za samoporjavitev …

… so varen nadomestek za sončenje. Vsebujejo snov dihidroksiaceton, ki reagira z aminoskupinami aminokislin kožnih celic. Pri tem kot stranski produkt nastane snov, ki obarva zgornje plasti kožnih celic. Dihidroksiaceton je nestrupena snov, ki ostane v odmrlih celicah na površju kože. Po dveh do treh urah pride do obarvanja kože. Barva se ohrani od pet do šest dni, dokler se ne odlušči skupaj s povrhnjimi celicami.

Ko obarvanost kože postane vidna, tovrstna krema varuje pred UV-žarki v višini zaščitnega faktorja 4, vendar je pri izpostavljanju soncu nujno uporabiti dodatno zaščito. Pri nanašanju je skrbno upoštevajte proizvajalčeva navodila. Priporočamo, da pred nanosom sredstva za samoporjavitev opravite nežno luščenje povrhnjice (piling), nato pa izdelek karseda enakomerno in v skladu z navodili namažete po vsem telesu. Predhodno luščenje podaljša trajanje obarvanja za en dan.

Po nanosu kreme za samoporjavitev ne priporočamo pilinga, dokler barva ne zbledi. Sredstva za samoporjavitev načeloma niso škodljiva, vendar lahko pri preobčutljivih posameznikih povzročijo reakcije, zato dan ali dva pred uporabo opravite preizkus: kremo nanesite na manjše, skrito območje kože.

Hrana za lepo polt

Uživajte hrano, ki vsebuje karotinoidne pigmente, kot so korenje, marelice, melone in buče – koža bo vsrkala oranžno barvilo in hitreje boste porjaveli. Jejte veliko sveže solate, privoščite si obilo tekočine in svežega sadja – in koža bo s polno paro proizvajala pigmente.

Zelo učinkovita je tudi kura z brstiči črnega ribeza in rožmarina. Prgišče vsake od teh rastlin namočite v 1/2 litra 60-odstotnega alkohola. Uživajte po eno čajno žličko na dan.
 
Pravilno nanašanje kreme

Sredstvo nanesite pol ure pred izpostavljanjem soncu, tudi če se odpravite na izlet po mestu in ne na plažo. Nanesite ga enakomerno in v dovolj debeli plasti. Sredstvo nanašajte vsaki dve, tri ure ter po vsakem kopanju, znojenju in brisanju z brisačo. Tudi vodoodporna sredstva je treba nanesti vsaki dve uri. Ne pozabite na predele za koleni, ušesa, nart, tilnik, ustnice, predele okoli oči in veke.

Senca za porjavelo polt

Četudi imate nekaj podlage, pozabite na ležanje na plaži ter si med 10. in 16. uro poiščite drugo zabavo. In pomnite, tudi boste v senci pridobili lepo barvo.

Da bo koža vlažna

K manjšemu dodatnemu izsuševanju kože najbolj prispevate s preprečevanjem odstranjevanja maščobnega zaščitnega "plašča" kože. Izpostavljanje UV-žarkom omejite na najmanjšo možno mero. Po sončenju boste z rabo negovalnih izdelkov koži povrnili prožnost in mehkobo, nekatere njihove sestavine pa bodo v pomoč pri pomirjanju razdražene in obnavljanju opečene kože. Najpomembnejše sestavine tovrstnih sredstev so olja in voski, voda, rastlinski izvlečki in vitamini, vsebujejo pa lahko še druge snovi.

Vitamin A je cenjen zaradi pomlajevalnega učinka na kožo, poleg tega poveča njeno prožnost in jo zdravi po sončenju. Provitamin B6 prispeva k hitrejši obnovi razdražene, opečene kože ali sluznice. Vitamin E vlaži, deluje protivnetno, blaži rdečico in srbenje, preprečuje nastajanje gub in upočasni proces staranja kože. Čez dan uporabljajte pršila, ki vsebujejo termalno vodo, in ne pozabite, da na soncu izločamo še več znoja, zato je treba izgubljeno tekočino nadomestiti – najprimernejša je voda. Izogibajte se gaziranim pijačam, kavi in alkoholu.

 
Znanstveno je dokazano, da vse oblike UV-sevanja prispevajo k razvoju kožnega raka in prezgodnjemu staranju kože. Čezmerno in zlasti nepravilno izpostavljanje sončnim žarkom lahko resno poškoduje kožo in ogrozi zdravje. Pri tem ne gre samo za pordelo kožo ali lažje sončne opekline. Vse pogostejše so tudi alergije na sonce, pigmentne motnje, v najhujšem primeru pa nastane melanom.

Če ste kdajkoli po izpostavljanju soncu na koži opazili srbečo rdečino, mehurčke ali kake druge spremembe, se pred sončenjem posvetujte z dermatologom.