Najstniška koža

(Foto: Jupiterimages)

Kakšno nego potrebuje?

Koža z leti postaja tanjša, izgublja prožnost in se guba, zato je pomembno, da za ta organ začnemo skrbeti dovolj zgodaj. Ponavadi začnemo koži posvečati pozornost, če z njo nismo zadovoljni - največkrat tedaj, ko se pojavijo prvi mozolji, alergije ali gubice. Pri negi najstniške kože ima veliko vlogo vpliv staršev, ki otroke naučijo negovati kožo in jih pri tem podpirajo.

Iz podob v medijih je mogoče sklepati, da je mlada koža lepa in sveža. Toda zelo pogosto ni tako. Številni mladostniki se namreč spopadajo z nečisto kožo, mozolji, ogrci in podkožnimi mozolji. Vse te hibe so del klinične slike aken. Tovrstne težave se prvič pojavijo v mladosti, ko se hormonsko stanje začne spreminjati. Običajno z leti izginejo, vseeno pa so velika težava za odraščajočega človeka. S pravilno nego lahko težave omilimo, velja pa seveda tudi nasprotno.

Geni, prehrana, stres ...

Pod vplivom moških spolnih hormonov se žleze lojnice povečajo in izločajo več loja. Do tedaj so žleze lojnice mirovale, zato težav ni bilo. Obenem pride do oroženevanja izvodila lojnic, zato se loj zadržuje. Bakterije v lojnicah izločajo maščobne kisline, ki povzročajo vnetja. Podvrženost aknam je pogosto pogojena gensko, poleg tega na nečisto kožo vplivajo tudi neustrezna prehrana, stres, premalo gibanja, kajenje ...

Kdaj k dermatologu

V drogerijah je na voljo veliko izdelkov, ki so namenjeni najstniški koži. Če so težave izrazite in lahko govorimo o aknasti koži, ti izdelki ne bodo zadovoljivo pozdravili kože. Cilj zdravljenja je namreč predvsem preprečevanje nastanka brazgotin. Če gre za akne, naj najstnik obišče dermatologa, ki mu bo predpisal ustrezno zdravilo.

Vlaga

Pomembno je tudi, da starši otroka poučijo o ustrezni negi kože. Zmotno je prepričanje, da je najstniška koža mastna in da je zato treba uporabljati kozmetične izdelke, ki bodo kožo osušili. Tovrstni izdelki namreč pogosto vsebujejo alkohol, ki kožo navidez izsuši, ta pa se proti temu brani s tem, da lojnice proizvajajo še več maščobe. Tudi najstniška koža, čeprav je mastna, potrebuje vlago!

Prehrana in pitje

Pitje tekočine pomembno vpliva na videz kože. Koža čez dan potrebuje zadostno količino tekočine, ki jo dobi s hrano, zlasti pa z uživanjem dovolj velike količine naravne vode, svežih sokov in čajev. Z uživanjem alkohola in kave koža dodatno izgublja vlago. Tudi hrana vpliva na videz kože. Hitro pripravljena in nekakovostna hrana bo zagotovo pustila posledice na koži.

Čiščenje kože

Čiščenje naj postane vsakodnevno opravilo, tako za fante kot za dekleta. Pred čiščenjem obraza najprej operite roke: umazane roke - umazan obraz. Pred spanjem očistite kožo s čistilnim mlekom in jo osvežite s tonikom, ki naj ne vsebuje alkohola, tudi če je koža mastna. Mila izsušijo kožo, zato uporabljajte posebno milo ali gel za umivanje obraza.
Očistite ves obraz, tudi vrat. Čiščenje ni namenjeno samo odstranjevanju ličil; samo poglejte, koliko umazanije se čez dan nabere na obrazu! Koža je izpostavljena onesnaženemu zraku, nečistoča pa ostane na obrazu. Ker je najstniška koža občutljiva, uporabljajte blaga čistilna sredstva, ki naj ne vsebujejo lanolina ali parfumov.

Kreme

Katero kremo naj uporablja najstnik, je odvisno od vrste kože. Vsekakor naj bo hidratantna in letom primerna. Ustrezno kremo lahko kupite tudi v lekarnah in tam povprašate za nasvet.

Kozmetika

Priporočam uporabo kakovostnega pudra. Ne poskušajte za vsako ceno zakriti nečiste kože. Za prekrivanje nepravilnosti lahko uporabite korektor ali puder v stiku, vendar samo na mestih, ki jih želite prekriti. Ličila naj bodo kakovostna, barve pa lahko izberete po okusu; mlad obraz običajno prenese močnejše, živahnejše barve. Vseeno ne pretiravajte z ličili, da ne boste videti kot slikarsko platno.

Dodatna nega

Vsak teden si lahko pripravite masko in uporabite piling. Pobrskajte po knjigi o naravni kozmetiki in izberite ustrezno masko. Ogrcev se lahko začasno rešite s pilingom in posebnimi lepljivimi trakovi.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki