Premagajmo mozoljavost

(Foto: Shutterstock)

Pravilna nega obraza

Mozolji niso le težava mladostnikov, ampak se z njimi srečuje tudi veliko odraslih. Boja z mozolji se lotimo postopoma. Najprej z rednim čiščenjem kože. Ko začnejo spolne žleze proizvajati hormone, se pri večini mladostnikov pokažejo ogrci in mozolji, številni mladostniki pa imajo hujše težave. Če jih ne zdravimo, se jih ni mogoče znebiti cela leta; akne v takšnem primeru niso le pubertetniška težavica. Z njimi se največkrat srečujejo tudi odrasli, stari od dvajset do trideset let.


Čiščenje naj bo vsakodnevno opravilo

Pred čiščenjem obraza si najprej umijte roke: umazane roke – umazan obraz. Pred spanjem očistite kožo s čistilnim mlekom in jo osvežite s tonikom, ki naj ne vsebuje alkohola, četudi je vaša koža mastna. Mila izsušijo kožo, zato uporabljajte posebno milo ali gel za umivanje obraza. Očistite ves obraz, z vratom vred.

Čiščenje ni namenjeno samo odstranjevanju ličil; četudi ste bili nenamazani, boste ugotovili, kako veliko umazanije se je čez dan nabralo na obrazu. Koža je izpostavljena onesnaženemu zraku, nečistoča pa ostane na obrazu. Če imate občutljivo kožo, uporabljajte blaga čistilna sredstva, ki ne vsebujejo lanolina ali parfumov.

Kdaj k dermatologu?

V drogerijah in lekarnah povprašajte po izdelkih, ki so namenjeni mastni in aknasti koži. Če so vaše težave izrazite in trajajo dalj časa, ti izdelki morda ne bodo zadovoljivo pozdravili kože. V tem primeru obiščite dermatologa, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo.

Težavna mesta lahko prekrijete

Priporočamo uporabo kakovostnega pudra brez olja. Za prekrivanje nepravilnosti lahko na kritičnih mestih uporabite korektor ali puder v stiku,. Obarvana krema ni primerna za prekrivanje mozoljev, saj vsebuje preveč maščob. Za podlago lahko uporabite tudi tekoče pudre, ki ne le dobro prekrivajo nepravilnosti, ampak vsebujejo tudi antiseptične in zdravilne dodatke. Ličila lahko uporabljate vsak dan, vendar jih morate zvečer temeljito odstraniti.

Ogrce odstranjujte redno

Ogrce je treba redno odstranjevati. Vsak teden si pripravite masko in uporabite nežen, naravni piling. Ogrcev se lahko začasno rešite tudi s posebnimi lepljivimi trakovi. Zelo pomembno je pravilno čiščenje, ki mora biti temeljito, zato ga lahko prepustite strokovnjaku.

Skrivnost naših babic

Že naše babice so vedele, da lahko težave z aknami poskusimo odpraviti s kvasom. Vsako jutro zaužijete za oreh velik košček svežega kvasa, to počnite dva tedna. Pogumni lahko poskusijo četrtino kocke na dan, manj pogumni pa naj uživajo tablete s kvasom.


Za lepo kožo AHA-kisline

Kreme in drugi kozmetični preparati, ki vsebujejo odmerke alfa-hidroksi kislin, lahko uporabljamo pri reševanju zmerno izrazitih težav s kožo. Pri hujših težavah utegnejo biti odmerki prenizki, najkakovostnejše preparate z višjimi koncentracijami pa je mogoče dobiti pri izbranih dermatologih. Najpogostejše AHA-kisline so sadne: citrična kislina (iz citrusov), mlečna kislina (iz fermentiranega mleka), glikolna kislina (iz sladkornega trsa), malična kislina (iz jabolk) in tartarna kislina (iz grozdja).
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki