Zakaj uporabljati naravno kozmetiko?

  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Dreamstime)

Poizkusite z naravnimi ličili

Izbira kozmetika, naj gre za izdelke, ki negujejo telo, dišave ali ličila, zahteva nekaj spretnosti. Osebo, ki ji želite kozmetiko podariti, morate poznati – vedeti morate, kaj rada uporablja, kakšen tip kože ima, kaj je uporabljala doslej, česa ne mara ali celo, na kaj je alergična. Številnim težavam se boste izognili, če boste izbirali med naravno kozmetiko. Vsaj kar zadeva negovalno kozmetiko, je na voljo pestra izbira krem, mask, losjonov in dišav.

Toda kaj sploh pomeni naravno? Po čem se naravna kozmetika razlikuje od običajne? Ker sestavin ne poznamo, tudi ne vemo, kako delujejo na našo kožo in s tem neposredno na telo in zdravje. Drži, da tudi manj zdrave sestavine predstavljajo le neznaten delež v sestavi kreme, zato ni treba dvigovati prahu in po nepotrebnem strašiti potrošnike. Drži pa tudi, da smo potrošniki precej nevedni in zlahka podležemo obljubam, ki jih proizvajalci stresajo iz rokava ob svojem novem, spektakularnem, naravnem, čudežnem izdelku.

  • Naravno kozmetiko odlikujejo 100-odstotno naravne sestavine, pomembno je tudi, kako pridobijo izvlečke iz rastlin, kakšna in kako stiskana olja vsebuje in kakšen je izvor rastlin, ki jih vsebuje.
  • Velja pravilo, da kozmetiko, ki vsebuje 95 odstotkov naravnih sestavin, lahko štejemo za naravno, če pa je teh sestavin manj, denimo od 70 do 95 odstotkov, pa izdelek velja za kozmetiko, narejeno iz naravnih sestavin.
  • Pozorni bodite tudi na oznako, ki zagotavlja, da izdelka ali njegovih sestavin niso testirali na živalih! Seveda če kupujete naravno kozmetiko.
  • V lekarnah in drogerijah boste našli kar nekaj svetovno znanih in priznanih imen, ki se lahko podpišejo pod "naravno".
  • Z nekaj strokovne pomoči boste našli pravo darilo med holistično kozmetiko. Poiščete jo lahko v zeliščnih lekarnah, lekarnah in nekaterih drogerijah. Če boste želeli strokovno pomoč, povprašajte za nasvet na prodajnem mestu.
  • Proizvajalci naravne kozmetike kontrolirajo poreklo, rast in nabiranje rastlin, ki jih uporabljajo v proizvodnji. Mnogi imajo celo lastne biodinamične farme. Zelišča nabirajo ročno in jih v svojih laboratorijih uporabijo še sveže.
  • Naravna kozmetika je pogosto rešitev za problematično, aknasto, lišajasto ali preobčutljivo kožo, saj zaradi naravnih sestavin ne draži kože, normalizira njeno stanje in pripomore k harmoniji kožnih procesov.
  • Naravne kozmetike ne testirajo na živalih in v njej ne uporabljajo sestavin, ki so bile testirana na živalih.
  • Poleg rastlinskih sestavin uporabljajo tudi nekatere sestavine živalskega izvora: propolis, čebelji vosek, lanolin …

Naravna kozmetika je primerna tudi za mlade mamice in otročičke. Uporabljajo jo lahko tudi moški. Ponudba negovalne kozmetike je precejšna. Kar zadeva dekorativno kozmetiko, torej ličila, je izbira nekoliko omejena, saj naravne sestavine ne omogočajo tako pestre barvne palete. Naravna ličila so rešitev za vse ženske z alergijo na ličila, ki se jih največkrat nanaša na ličila za oči − maskaro ali sence. Marsikatera senca za oči je namreč izdelana na osnovi težkih kovin, zato draži očesno sluznico. Poskusite z naravnimi ličili, ki običajno ne povzročajo neprijetnega občutka ali celo alergije.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki