Mila

(Foto: Jupiterimages)

Za zdravo in čisto kožo

Milo je rezultat kemične reakcije (saponifikacije). Za izdelavo je potrebna maščoba, bodisi rastlinskega bodisi živalskega izvora. Maščobi je nato treba dodati lužilo (denimo natrijev hidroksid). Tako dobimo milo in glicerin, gosto, koži prijazno snov, ki kožo vlaži in neguje. Okrogla, kvadratna, v obliki srca, vrtnice ali figuric, raznolikih barv in vonjev. Milo za roke, za otroke, za občutljivo kožo, milo s pilingom, takšno za več pene, milo za perilo, za hišne ljubljenčke, ročno izdelano milo, francosko, angleško milo … obstajajo mila za vsak okus in vsako potrebo. Natrijev tallowatw, natrijev cocoalate, voda, glicerin, dišava, ekstrakt Valeriane Celtice, olje Lavandule Angustifolierid, cera flava, med, triglicerid, kalijev lavrat, natrijev glukorat, natrijev klorid? Odgovor: milo.

Kako je lahko nekaj tako preprostega, nekaj, kar uporabljamo vsak dan, obenem tako zapleteno? Uporaba in izdelava mila segata v dobo pred našim štetjem. Ni še znano, kdo in kdaj je izumil milo. Uporaba mila in načini izdelave so se skozi čas močno spreminjali. Milo so uporabljali že v času 2800 let pred našim štetjem.

V starodavnem Rimu…

…  so našli ostanke izdelave mila, v Pompejih so imeli celo pravo tovarno mila. Sprva so bila mila namenjena rabi v gospodinjstvu, pretežno kot pralna in pomivalna sredstva. Uporaba mila za osebno higieno je bila prava redkost. Grki in Rimljani so namreč pri umivanju in kopanju uporabljali olivno olje in pesek, za nego po kopanju pa različna zelišča.

Milo je šele pozneje postalo priljubljeno tudi kot kozmetični pripomoček. Sprva so ga zdravilci priporočali za izboljšanje posameznih bolezenskih stanj, največkrat pri kožnih boleznih in nekaterih drugih tegobah. Šele pozneje je milo prišlo splošno v uporabo. V 3. stoletju so milo množično uporabljali za osebno higieno v vseh večjih mestih, vendar to še ni veljalo za vasi. Tam so milo pridelovali enkrat na leto in si tako ustvarili zaloge za daljše obdobje.

Rimljani …

… so bili pri izdelavi mila naprednejši. Ker so milo tudi prodajali, so ga morali nekako utrditi. Milo, kakšno je bilo znano v tistem času, je bilo namreč mehko. Da so ga lahko rezali na kose, je moralo biti trdo, za to pa so uporabili navadno kuhinjsko sol, ki so jo ob koncu priprave vmešali med sestavine. Velja poudariti, da je bila sol tedaj prava dragocenost.

Po propadu Rima se je proizvodnja mila močno zmanjšala. V 8. stoletju so izdelavo mila vnovič obudili. Španci, Italijani in Francozi so z milom oskrbovali celotno Evropo. Njihovo milo je bilo daleč najboljše, saj so za njegovo pripravo uporabljali olivno olje, ki so ga imeli na pretek. V Angliji so milo začeli izdelovati v 14. stoletju, vendar ni bilo kaj prida kakovostno. Uporaba slabih maščob je pomenila slabo milo, ki ga bilo mogoče uporabljati za osebno higieno. Uporabljali so ribje olje ali maščobo, ki so jo dobili pri klanju živine. Obmorski narodi so za izdelavo mila uporabljali tudi alge.

Srednji vek …

…  je prinesel propad javnih kopeli in posledično manjšo porabo mila. V renesansi kopanje ni bilo priljubljeno; raje so uporabljali dišave, s katerimi so prekrili neprijetne telesne vonjave.


Moderna mila …

… nimajo kaj prida skupnega s tradicijo. Današnja mila so pogosto detergenti, izdelani iz derivatov petroleja.

Butična, ročno izdelana mila, lahko dobite v posebnih trgovinicah. Njihova cena je zaradi načina pridelave nekajkrat višja od cene mila, ki ga kupite v drogeriji. Draga mila so izdelana po tradicionalnih recepturah. Olivno olje ima še vedno pomembno funkcijo, saj neguje in obenem ne maši por. Za luksuzna mila uporabljajo hladno stiskana olja, zato v njih ne boste našli sintetičnih olj. Dišave so naravne. Tudi barvila so rastlinska, zato se takšna mila ne ponašajo s pestrimi barvami; barve so omejene na zemeljske tone. Ročno izdelana mila naredijo brez segrevanja, ki bi uničilo sestavine. Odlikuje jih tako imenovani hladni proces.

Industrijska mila pa izdelujejo pri visokih temperaturah in z uporabo vakuuma. Takšna mila vsebujejo le malo glicerina, zato je koža po njihovi uporabi suha.

Rastlinske maščobe …

…  so boljše od živalskih. In kako prepoznati naravno milo? Preberite sestavine. Natrijev tolloware vam ne pove kaj prida, če ne veste, kaj pomeni. Raje izberite milo, ki namesto tega vsebuje natrijeve palmate ali natrijev cocoate (palmino ali kokosovo olje).
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki