Sadne kisline za mladostno kožo

  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Izvir večne mladosti?

Izvir večne mladosti se nam res vseskozi izmika, toda preparate, po zaslugi katerih smo videti mlajši, naša koža pa je bolj sijoča in gladka, z manj gubic in starostnih peg, lahko dobimo že brez zdravniškega recepta. Na voljo so losjoni, geli, čistilna in vlažilna sredstva ter toniki z brezčasnimi naravnimi sestavinami, ki so jih uporabljali že pred tisoči let, vendar so šele v zadnjem času znanstveno dokazali njihovo dejansko učinkovitost.

Kleopatra, ki je slovela po čudoviti polti, se je kopala v kislem mleku, ki je bogato z mlečno kislino. Francoske dame so si v kožo na obrazu vtirale usedlino iz vinskih sodov, ki je bogata s snovjo, znano kot tartarna kislina. Polinezijke so si mehčale kožo s pripravki iz sladkornega trsa in sadnih sokov. Vsem starodavnim lepotnim sredstvom pa je nekaj skupnega. Te ženske so odkrile nadvse koristno moč alfa-hidroksi kislin (AHA), beta-hidroksi kislin (BHA) in drugih naravnih snovi, ki prispevajo k lepšemu videzu kože.

Delujejo površinsko

AHA-kisline luščijo odmrle celice na povrhnjici, vendar niso topne v maščobi, zato ne prodrejo v pore, ampak delujejo površinsko. Luščijo odmrle celice, s čimer preprečujejo, da bi se nabirale v porah in jih mašile. Salicilna kislina je topna v maščobi, zato lahko vstopi v pore in jih očisti.

Glikolna kislina najbolj aktivna

Med številnimi AHA-kislinami je najbolj aktivna glikolna kislina, in sicer zaradi lahke molekule, ki ji omogoči boljše prodiranje in vpijanje v kožo. Izdelki, ki jo vsebujejo, mehčajo grobo in suho kožo, blažijo poškodbe zaradi delovanja UV-žarkov, pomagajo pri zdravljenju aken in blažijo pigmentne lise, kožo pa naredijo bolj prožno, napeto in gladko.

Preverite pH izdelka

Pri obeh kislinah je pomembno, da ima izdelek ustrezno pH-vrednost, sicer niso učinkovite. Za delovanje AHA-kislin mora znašati pH izdelka med 3 in 4, za delovanje BHA-kislin pa med 2,5 in 3,5. Če je pH izdelka znotraj tega razpona, lahko delujeta obe kislini. Če niste prepričani o pH izdelka (ta podatek v deklaraciji navadno ni omenjen), se obrnite na proizvajalca ali uvoznika.

Izdelek testirajte na koži 

Pred uporabo se prepričajte, da je koncentracija sadnih kislin v izdelku varna za vaš tip kože. Po testu na spodnjem delu čeljusti, vratu ali podlahti (izdelek pustite delovati ves dan ali noč) začnite z občasno uporabo, dokler ne ugotovite stopnje občutljivosti kože. AHA-kisline izsušijo kožo, zato je treba poskrbeti, da je vselej ustrezno navlažena. Izdelki z alfa-hidroksi kislinami delujejo tako, da razbijejo zgornjo plast kože, zato lahko razdražijo kožo. Med neželene učinke spadata zlasti občutek zbadanja in pekoča koža. Vedno najprej opravite test, in če začutite nelagodje, takoj prenehajte z uporabo.

Tovrstne izdelke preizkušajte skrbno in previdno – zagotovo boste našli takšnega, ki vam bo ustrezal. To boste vedeli takrat, ko boste opazili, da je koža bolj sijoča in gladka, pa tudi po komplimentih tistih, ki bodo hoteli vedeti, zakaj ste videti mladostnejši.

Najpogostejše AHA-kisline so: citrična kislina (iz citrusov), mlečna kislina (iz fermentiranega mleka), glikolna kislina (iz sladkornega trsa), malična kislina (iz jabolk) in tartarna kislina (iz grozdja). Poleg tega poznamo še trojne hidroksi kisline, beta-hidroksi kisline (BHA), kombinirane hidroksi kisline in polihidroksi kisline (PHA).

Kreme in drugi kozmetični preparati, ki vsebujejo nižje odmerke sadnih AHA, BHA in drugih kislin, so namenjene nepretrgani domači uporabi in reševanju zmerno izraženih težav s kožo. Pri hujših problemih s kožo so ti odmerki vsekakor prenizki, kakovostne preparate z višjimi koncentracijami pa je mogoče dobiti le pri izbranih dermatologih.

Previdna uporaba

Pri rabi izdelkov z AHA- in/ali BHA-kisline je potrebna previdnost. Pri procesu luščenja namreč nastaja nova koža, ki je občutljiva na UV-žarke. Ne glede na to, ali izdelke z AHA-kislinami uporabljate vsakodnevno ali samo občasno, njihovo delovanje prizadene kožo, zato imajo številni izdelki, ki vsebujejo AHA-kisline, tudi zaščitni faktor. Kljub temu si velja zapomniti, da je nujno uporabljati kreme, katerih zaščitni faktor znaša najmanj 15.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki