Za poslovne ženske

(Foto: Jupiterimages)

Manj je več

Pojem poslovne ženske je širok in ga je težko opredeliti. Poslovna ženska je načeloma vsaka od nas, ki hodi v službo in se ukvarja s kakim poslom. Toda ko govorimo o "poslovni" ženski, imamo največkrat v mislih ženske, ki delajo v banki, pravnice ... V tem svetu veljajo nekatera pravila oblačenja, tako za moške kot ženske: kako dolgo je lahko krilo, kako odprti smejo biti čevlji, kolikšen naj bo dekolte ... Temu bi lahko rekli tudi uniformiranost; ta je prihranjena vsem, ki delamo v nekoliko bolj sproščenem delovnem okolju.

O ličenju poslovnih žensk se ne govori veliko, ker se svetovanje največkrat konča pri obleki. Toda ličenje in pričeska dopolnjujeta urejen videz in pripomoreta k popolni celoti.Glede ličenja ne obstajajo napisana pravila, katerim bi jim sledili. Ličenje mora poudariti vaše lepe poteze in pozitivno vplivati na vašo samozavest. Izogibajte se eksperimentiranju.

Najprej se morate odločiti, kaj na vašem obrazu želite poudariti, oči ali ustnice. Izpostavite in poudarite svoje adute - nikoli pa ne poudarite obojega. Če boste poudarili oči, na ustnicah uporabite nevsiljivo bleščilo ali šminko v naravnem odtenku. Če ste ustnice obarvali rdeče ali rjavo rdeče, uporabite samo maskaro in nežno senco v svetli barvi - bež ali rožnati barvi vek pa se v tem primeru izognite.Izbira ličil: ne kopičite ličil, ki se sezonsko pojavljajo na trgu.

Ko gre za ličenje poslovne ženske, velja pravilo manj je več. Ličila naj bodo kakovostna, da se boste nanje lahko zanesli; ves dan morajo zdržati brez večjih popravkov. Uporabljajte samo toliko ličil, kolikor jih lahko spravite v torbico. Puder izberite glede na tip kože; barva naj se čimbolj ujema z odtenkom vaše kože. Suh puder v obliki kamna z dodanim čopičem naj bo vedno v torbici. Alternativa suhemu pudru so posebni lističi, nekakšni pivniki, ki popivnajo odvečno maščobo. Včasih so posuti s tanko plastjo suhega pudra v nevtralni barvi ali odtenku, ki naj se ujema s tonom kože.

Suhega pudra ne nanašajte okoli oči, ker boste tako poudarili gubice.Sence naj bodo v naravnih barvah; najbolje je imeti majhne palete z optimalnim izborom barv. Številni proizvajalci ličil sestavijo lepe in uporabne palete, sestavljene iz treh, štirih ali petih senc, kar je priročnejše od posamičnih senc. Paleti so dodane gobice ali čopiči za nanašanje, ki jih čez čas lahko zamenjate.

Ko govorimo o maskari, je na prvem mestu kakovost. Lahko se odločite za odporno na vodo, vendar ima tudi slabost: težje jo boste odstranili. Stara in suha maskara se kruši s trepalnic, kar se kaže v obliki temnih pikic pod očmi. Maskaro zamenjajte vsakih nekaj mesecev. Šminke so lahko hidratantne ali mat. Bleščeče šminke močnejših barv so lepe, ko jih nanesete na ustnice, vendar se hitro razlijejo v gubice okrog njih. Če na šminko nanašate še bleščilo, ga nanesite le na sredino in še to v tanki plasti. Pred nanosom šminke lahko uporabite lip fix, ki podaljša obstojnost šminke.

Obrvi naj bodo lepo oblikovane in ne preveč izrisane, če jih poudarjate s svinčnikom. Svinčnik naj bo v barvi, ki učinkuje naravno. Klešče za trepalnice so idealen pripomoček za vse, ki imate radi zavihane trepalnice. Uporabljajte jih pred nanosom maskare, saj v nasprotnem primeru utegnete polomiti trepalnice. Na lica nanašajte sveže barve, ki poživijo obraz (odtenki breskve, nežno rožnata ali mandljeva). Lak za nohte se mora ujemati z obleko, če pa barvnega ne marate, se odločite za prozoren ali svetel odtenek. Pazite pri bež tonih, ker včasih učinkujejo, kot da bi bili nohti obarvani od nikotina.

Kako se naličiti? Ličenje naj bo preprosto, da zanj ne boste porabili preveč časa. In preprosto tudi zato, da ga lahko hitro popravite. Bodite natančni in zmerni. Če uporabljate šminko, jo nanašajte s čopičem, ustnice morajo biti brezhibno izrisane. Na vekah uporavite en, največ dva tona, temnejšega nanašajte ob trepalnicah in v zunanjih kotičkih. Podočnjake in manjše nepravilnosti zakrijte s korektorjem in puder nanašajte v tankem sloju, da bo neopazen.

Za konec še o uporabi dišav. Izbira vonja je individualna. Kar je všeč nekomu, lahko moti koga drugega. Pri uporabi dišav bodite zmerni, kar se da. Nadišavite se zase, nikakor ne za cel delovni prostor.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki