Estetska kirurgija

(Foto: Shutterstock)

V ogledalu popolnosti

Kaj je, seveda poleg slave in bogastva, skupnega Pameli Anderson, Michaelu Jacksonu, Joan Collins, Cher, Britney Spears, Demi Moore in drugim zvezdnikom? Odgovor je nadvse preprost: vsi našteti, a tudi več kot 6 milijonov Američanov (podatek je iz leta 2002) ima za seboj eno ali več estetskih operacij. Seveda estetska (lepotna) kirurgija še zdaleč ni le domena slavnih; dandanes se k njej zatekajo številni navadni smrtniki, ki želijo preoblikovati obraz ali telesne oblike oziroma izboljšati zunanji videz ter posledično okrepiti samozavest in samospoštovanje. K čedalje večji pogostnosti estetskih operacij je v zadnjem desetletju znatno prispeval napredek v tehnologiji; njena najočitnejša prednost, ki pripomore k odločitvi za estetski poseg, je v tem, da izide ob pomoči računalniške simulacije lahko vidimo že pred začetkom posega.

Estetska kirurgija je sestavni del širše plastične kirurgije; ta poleg estetske kirurgije vključuje še rekonstruktivno kirurgijo, ki se ukvarja z odstranjevanjem oziroma zmanjševanjem iznakaženosti, ki je posledica bolezni, poškodb ali prirojenih napak.

Ker so estetske operacije tudi v Sloveniji že nekaj običajnega in ne več, tako kot pred časom, dejanje, ki so ga tisti redki, ki so se zanj odločili, skrivali, smo za nekaj pojasnil prosili asist. mag. Franceta Planinška, dr. med., specialista plastične, rekonstrukcijske in splošne kirurgije na Kliniki za plastično kirurgijo in opekline v Kliničnem centru, in Marjana Fabjana, dr. med., specialista plastične kirurgije, ki vodi zasebno kliniko Plastična kirurgija Fabjan, v kateri v zadnjih desetih letih na letni ravni opažajo 10-odstotno povečanje števila estetskih operacij.

PORAST TUDI V SLOVENIJI

Estetski posegi so torej tudi v Sloveniji postali stvar življenjskega sloga in ljudje so ponosni, ker skrbijo za svoj videz tudi s celovitejšimi posegi v telo. Sicer Slovenci, kar zadeva lepotne operacije, ne letamo visoko: "Ljudje imajo precej bolj razumne želje kot, denimo, Američani. Na drugi strani pa lahko rečem, da je rešeto, vsaj pri kirurgih, ki delamo pod okriljem Združenja plastičnih kirurgov Slovenije, precej gosto," pojasnjuje asist. mag. Franc Planinšek, dr. med.

V Sloveniji so najpogostejši estetski posegi, podobno kot v drugih razvitih državah, operacije dojk (povečanje, zmanjšanje, dvig povešenih dojk), korekcije nosu, liposukcija in kirurgija obraza (lifting, korekcija vek idr.). Za naštete posege se najpogosteje odločajo ženske: "Približno 90 odstotkov pacientov je žensk, 10 odstotkov pa moških. Starost je enakomerno porazdeljena, vendar za različne starostne skupine izvajamo različne estetske operacije," pojasnjuje Marjan Fabjan, dr. med.

VARNOST NA PRVEM MESTU

Cilji estetske kirurgije, ki jih zasledujeta tako kirurg kot bolnik, so preprosti: izboljšati videz obraza ali telesa in tako postati srečnejši, zadovoljnejši, samozavestnejši. Zato tudi estetski kirurg meri uspeh operacije po tem, ali in v kolikšni meri je osrečil pacienta. Seveda je treba v ta namen predhodno opraviti več pogovorov. Najprej mora pacient pojasniti, kaj ga moti in zakaj. Zdravnik želi slišati ne samo, da je to nos, temveč tudi to, kateri del nosu je najbolj kritičen: "Nisem zadovoljen, če me prosijo, naj kar sam povem, kaj je narobe. Pričakujem iskrenost. Ker vem, da bo oseba na tisti delček obraza po operaciji najbolj pozorna, pri operaciji tam navadno nekoliko pretiravam. Operacijo vodim na osnovi pacientovega doživljanja in ne po svojih normativih lepote," pravi asist. mag. Franc Planinšek, dr. med., "res pa je, da ga moram med pogovorom večkrat tudi usmerjati, če je, denimo, želja po večjih dojkah pretirana, kajti če naj bo postava skladna, je treba upoštevati tudi velikost zadnjice ..." Če je pacient velik perfekcionist in ga motijo nepravilnosti, ki jih zdravnik komajda - če sploh - opazi, se slednji znajde v težkem položaju: "Treba je znati reči ne in s tem osebi pomagati stopiti iz začaranega kroga. Operacijo je treba odkloniti tudi v primeru, če je oseba zanjo premlada," pojasnjuje asist. mag. Franc Planinšek, dr. med. V Sloveniji morajo pacienti do 18. leta starosti priti na poseg v spremstvu staršev oziroma skrbnika, ki se mora strinjati s predvidenim operativnim posegom.

Asist. mag. Franc Planinšek, dr. med., dodaja, da se le redko zgodi, da bi bil poseg tehnično neuresničljiv; odsvetuje pa ga, če gre za pomembno neskladje med pacientovim in njegovim dojemanjem lepega ali če je pacientovo doživljanje lepega znatno drugačno od široko postavljenih družbenih norm estetskega ideala časa in okolja.Pred posegom je nujen pogovor o pacientovem celotnem zdravstvenem stanju in zdravstvenem stanju operiranega dela. Med pripravami na operacijo zdravnik pacientu podrobno razloži možne neželene učinke posega in morebitne nevarnosti. Pacienta torej testira in ugotovi, ali je njegova odločitev za poseg zrela: "Kar zadeva varnost pacienta, je najpomembnejše upoštevati njegovo zdravstveno stanje, in to ne glede na starost," pojasnjuje Marjan Fabjan, dr. med., specialist plastične kirurgije. "Če je varnost na prvem mestu, torej pred zaslužkom kirurga in pacientovo željo, je operacija popolnoma varna."

Z VSTOPOM V EU NAVAL TUJIH PONUDNIKOV

Ne pretiravamo, če rečemo, da je estetska kirurgija eno od najbolj obleganih kirurških področij, tako na strani ponudbe kot povpraševanja. Je torej pričakovati, da bo zdaj, ko je Slovenija v EU, prišlo do navala tujih zasebnih ponudnikov s področja plastične kirurgije?

"Mislim, da ne, saj so zaslužki v primerjavi z ostalo Evropo tukaj nižji," pravi Marjan Fabjan, dr. med., in dodaja, da so slovenski zasebniki s področja plastične kirurgije, na drugi strani, zelo zanimivi za države EU: "To pomeni, da izpolnjujemo cenovna in strokovna merila. Ta pogoja nam omogočata, da smo z novim položajem Slovenije v EU še konkurenčnejši." Dejstvo je, da evropski plastični kirurgi že desetletje in več hodijo v Slovenijo na specializacijo in da ima naša estetska kirurgija v tujini velik ugled.

KAJ JE TOREJ LEPO?

In končno - od objektivnih k subjektivnim merilom. Lepota in popolnost sta namreč subjektivni kategoriji. To pomeni, da sta odvisni - če odštejemo družbene norme in estetske vzorce vsakega posameznega kulturno-civilizacijskega okolja - predvsem od tega, kako se vidimo in kako se želimo videti. Ni vsaka nepravilnost pomanjkljivost in vsaka asimetrija še ne pomeni, da posamezni deli našega telesa niso v harmoniji. Nasprotno: prav asimetrija pripomore k lepoti. Je pa prav, da znamo svoje nepravilnosti in asimetrije nositi ponosno in samozavestno, da jih znamo obrniti sebi v prid in da znamo z njimi živeti kakovostno. V nasprotnem primeru je morda bolje, da se posvetujemo o primernosti estetskega posega. Kje pa piše, da moramo živeti nezadovoljni in da je pogled v ogledalo zadnje, kar si na tem svetu želimo?

Marjana Fabjana, dr. med., specialist plastične kirurgije: "Normativ lepote ni absolutna-objektivna kategorija. Odvisen je predvsem od družbenih norm in estetskih vzorcev posameznega kulturno-civilizacijskega okolja. Primer: v Južni Ameriki so idealne majhne dojke, zato so v ospredju operacije pomanjšanja dojk. Na severu so veliko pogostejše operacije povečanja dojk, kar govori o popolnoma različnih estetskih vzorcih. Pomembne so tudi časovne razlike: Rembrandtove lepotice bi vse po vrsti potrebovale obilne liposukcije, če bi se hotele približati zdajšnji idealni ženski postavi. Našteli bi lahko še veliko podobnih primerov. Ključna je samopodoba, ki je le delno pod vplivom družbenih vzorcev."

Asist. mag. Franc Planinšek, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in splošne kirurgije: "Nisem zadovoljen, če me prosijo, naj kar sam povem, kaj je narobe. Pričakujem iskrenost. Operacijo vodim na osnovi pacientovega doživljanja in ne po svojih normativih lepote, res pa je, da ga moram med pogovorom večkrat tudi usmerjati, če je, denimo, želja po večjih dojkah pretirana, kajti če naj bo postava skladna, je treba upoštevati tudi velikost zadnjice..."

TELO

KOREKCIJA VISEČE KOŽE TREBUHA (abdominoplastika)
Namen in opis postopka: kirurg z večjim rezom nad pubisom odstrani odvečno kožo in maščobno tkivo na abdomnu, ki bodisi ovira pacientove normalne telesne dejavnosti ali pa je neestetski, ter zategne mišice abdominalne stene. Po potrebi sočasno opravi tudi premestitev popka.

Povprečno trajanje posega: 2 do 5 ur.Anestezija: splošna ali lokalna z uporabo sredstev za lajšanje bolečin.
Okrevanje po posegu: pacient gre po operaciji domov ali pa prenoči v bolnišnici, odvisno od primera in obsega operacije.Možne posledice in tveganja: po posegu so pogoste začasne bolečine. Operirani del zateka, trebušna koža je lahko omrtvičena, pojavijo se modrice. Možna je nekajtedenska, v hujših primerih celo nekajmesečna utrujenost. V nekaj dneh po operaciji se lahko pojavi podkožni krvni strdek (hematom), možne so tudi okužbe. Če je okrevanje počasno in slabo, lahko nastanejo kraste, pride lahko celo do izgube določenega dela kože, kar zahteva novo operacijo. Pri kadilcih je tveganje večje.

Vrnitev v normalno življenje: vrnitev na delo je možna po dveh do štirih tednih, če opravljate težja fizična dela, pa v štirih do šestih tednih ali celo pozneje. Brazgotine zbledijo oziroma izginejo po treh do štiriindvajsetih mesecih.Trajanje rezultatov: rezultati so trajni.

POVEČANJE DOJK (augmentacijska mamaplastika)
Namen in opis postopka: povečanje dojk je dandanes ena od najpogostejših estetskih operacij pri ženskah. Dojki povečajo z vsadkom (protezo), napolnjenim s posebnim silikonskim gelom. Kirurg lahko rez za vstavljanje vsadka naredi na območju pazduhe, okoli bradavice ali pod dojko.

Povprečno trajanje posega: 1 do 2 uri.
Anestezija: lokalna, z uporabo sredstev za lajšanje bolečin, ali splošna (odvisno od primera).
Okrevanje po posegu: pacientka gre po posegu lahko domov.Možne posledice in tveganja: po posegu se pogosto pojavijo začasne bolečine, modrice in zatekanje operiranega dela. Občutljivosti bradavic ali kože na prsih se lahko izrazito poveča ali zmanjša, včasih tudi trajno. Če so vsadki slabe kakovosti, je manjša tudi njihova trajnost, kar utegne zahtevati kirurško odstranitev ali zamenjavo. Okoli vsadka lahko nastanejo brazgotine (kapsularna kontrakcija), zaradi česar se pacientki zdijo prsi trde in težke. V hujših primerih ima operativni poseg za posledico krvavenje, hematom ali okužbo.

Okrevanje po posegu: pacientka se lahko vrne na delo v nekaj dneh po operaciji, fizični stik s prsmi je možen v treh do štirih tednih. Brazgotine zbledijo ali v celoti izginejo po letu dni, včasih tudi pozneje.Trajnost rezultatov: različna; nekakovostni vsadki utegnejo zahtevati odstranitev ali zamenjavo.
Dodati velja, da so v Sloveniji na voljo vrhunske ameriške proteze (Mentor, McGhan itd.), ki imajo v primeru napake dosmrtno garancijo. Vsaka pacientka dobi certifikat, "osebno izkaznico" proteze.

DVIG POVEŠENIH DOJK (mastopeksija)
Namen in opis postopka: za to operacijo se najpogosteje odločajo ženske po nosečnosti in dojenju ali po drastičnem hujšanju, ki ima za posledico atrofijo in spuščanje dojk. Poseg obsega dvig in utrditev povešenih dojk z odstranitvijo odvečne kože ter premestitvijo preostalega tkiva in bradavic. Kirurški rez poteka okoli bradavice ter navpično od bradavice navzdol, inframamarne linije.

Povprečno trajanje posega: 1 do 3 ure.
Anestezija: lokalna, z uporabo sredstev za lajšanje bolečin, ali splošna (odvisno od primera).Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacientka po posegu odide domov; včasih je potrebna hospitalizacija.
Možne posledice in tveganja: začasne modrice, zatekanje, nelagoden občutek, omrtvičenost, suha koža prsi. V redkih primerih so brazgotine trajne in izrazite, bradavice ali celotne dojke pa postanejo neobčutljive. Če poseg ni opravljen strokovno, so lahko prsne bradavice po njem neenakomerno pozicionirane. Okrevanje po posegu: pacientka se lahko vrne na delo teden dni po posegu, če opravlja težja fizična dela, pa po mesecu dni. Brazgotine v povprečju zbledijo v letu dni po operaciji.
Trajnost rezultatov: različna; težnost, nosečnost, staranje in spremembe telesne teže lahko povzročijo novo povešanje dojk.

LIPOSUKCIJA
Namen postopka: izboljšanje oblike telesa z odstranitvijo maščobnih oblog. Poseg poteka z izsesavanjem. Običajna območje: brada, ličnice, vrat, nadlakti, trebuh pod prsmi, abdomen, zadnjica, stegna, kolena, meča, gležnji. Za večje volumne maščobe je v rabi ultrazvočna lipoplastika - nova tehnika, pri kateri ultrazvočno napravo namestijo pod kožo in maščobo pred izsesavanjem navlažijo.

Povprečno trajanje posega: 1 do 2 uri ali dlje; ultrazvočna lipoplastika traja 20 do 40 odstotkov dlje kot običajna liposukcija.
Anestezija: lokalna, epiduralna ali splošna.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov, včasih pa je potrebna hospitalizacija.
Možne posledice in tveganja: začasne modrice, omrtvičenost, bolečine, pekoč občutek, asimetričnost, gubanje ali povešanje kože, pigmentne spremembe, poškodbe kože, zadrževanje tekočine v telesu ali čezmerna izguba tekočine, ki vodi v šok, okužbe, opekline (pri laserski obravnavi).
Vrnitev v normalno življenje: pacient se lahko vrne na delo v tednu ali dveh, če opravlja fizično delo, pa v 2 do 4 tednih. Popolno izginotje modric in prenehanje zatekanja: 1 do 6 mesecev ali dlje.
Trajnost rezultatov: rezultati so trajni, vzdržujemo jih s primerno prehrano in telesno dejavnostjo.

OBRAZ

KEMIČNI PILING
Namen in opis postopka: kemični piling je namenjen izboljšanju videza nagubane, pegaste, neenakomerno pigmentirane ali od sonca poškodovane obrazne kože z uporabo kemičnega preparata (fenola ali TCA), ki odstrani povrhnjico kože. Najbolje deluje na svetli, tanki koži s površinskimi gubami.

Povprečno trajanje posega: 1 do 2 uri za ves obraz.
Anestezija: navadno ga izvajajo brez anestezije; včasih je treba uporabiti sredstva za blaženje bolečin.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov. Če pri posegu na vsem obrazu uporabljajo fenol, je možna 1- do 2-dnevna hospitalizacija.
Možne posledice in tveganja: oba preparata lahko povzročita začasno čezmerno utripanje žil, bolečine, zatekanje, srbenje, mehurje, rdečino, skelenje, okužbe, srbenje, izbruh kožnih alergij in akutno občutljivost na sonce. Uporaba fenola lahko povzroči trajno posvetlitev obdelane kože in trajno izgubo možnosti porjavitve, nenormalne pigmentne spremembe in nepravilnost srčnega utripa (redko).
Vrnitev v normalno življenje: formacija nove kože povprečno traja od enega tedna do meseca dni, do začetka normalnih dejavnosti pa je treba počakati od 2 do 4 tedne. Celovito zdravljenje in zmanjšanje rdečine traja od 3 do 6 mesecev.
Trajnost rezultatov: fenol: rezultati so trajni, čeprav se s staranjem kože lahko pojavijo nove gube. TCA: različna; lahko tudi trajna.

DERMABRAZIJA
Namen in opis postopka: mehanično praskanje vrhnjih plasti kože z uporabo rotacijskega kolesa. S tem posegom kirurg omehča ostre robove površinskih nepravilnosti, kot so akne in druge brazgotine, ter fine gube, predvsem okrog ustnic.

Povprečno trajanje posega: od nekaj minut do ene ure. Za dosego želenega rezultata je lahko potreben več kot en poseg.
Anestezija: lokalna ali splošna.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov.
Možne posledice in tveganja: začasne bolečine, pekočina, skelenje, srbenje, zatekanje, rdečica, tanjšanje obdelane kože, akutna občutljivost na sonce, izguba zmožnosti tvorbe pigmenta, nenormalne pigmentne spremembe, drobne pege, okužba, brazgotine, izbruh kožnih alergij.
Vrnitev v normalno življenje: vrnitev na delo je možna po dveh tednih, pri zahtevnejših delih v 4 do 6 tednih. Rdečica izgine v treh mesecih, pigmentacija se povrne v 6 do 12 mesecih, v tem obdobju je tudi dovoljeno vnovično izpostavljanje soncu.
Trajnost rezultatov: rezultati so trajni, čeprav se s staranjem lahko pojavijo nove gube.

KOLAGENSKE INJEKCIJE IN INJEKCIJE MAŠČOBE
Namen in opis postopka: napenjanje povešene ali nagubane obrazne kože, včasih tudi dodajanje polnosti ustnicam. Najučinkovitejši je na tanki, suhi, rahlo pigmentirani koži.
Povprečno trajanje posega: od 15 minut do 1 ure.

Anestezija: pri uporabi kolagena navadno ne uporabljajo anestezije, po potrebi pa uporabijo lokalno anestezijo (zlasti pri vbrizgavanju maščob).
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov.
Možne posledice in tveganja: začasno zbadanje, čezmerno utripanje žil, bolečine, pekočina, rdečina, zatekanje, čezmerna napihnjenost, nepravilnost oblik, okužba. Kolagen lahko dodatno izzove alergične reakcije, kot sta kožni izpuščaj (osip) in koprivnica, ter simptome, podobne tistim, ki jih povzroči povišana telesna temperatura.
Vrnitev v normalno življenje: po uporabi kolagena v enem dnevu, po aplikaciji lastne maščobe v tednu dni.
Trajnost rezultatov: različna, od nekaj mesecev do leta dni. Najnovejša sredstva (aquamid, bioalcamid) omogočajo dolgotrajne rezultate za ustnice, tudi pet let in več!

KOREKCIJA UŠES (otoplastika)
Namen in opis postopka: odpravljanje štrlečih ali zmanjšanje prevelikih ušes, najpogosteje pri otrocih od 4. do 14. leta. Kirurški rez je postavljen za ušesom, je skrit in se ne vidi.

Povprečno trajanje posega: od 2 do 3 ure.
Anestezija: pri mlajših otrocih navadno splošna, pri starejših otrocih in odraslih pa splošna ali lokalna, z uporabo sredstev za blaženje bolečin.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov.
Možne posledice in tveganja: začasno čezmerno utripanje žil, bolečine, rdečina, omrtvičenost operiranega ušesa ali ušes, okužba hrustanca, čezmerno nastajanje krast, nastanek krvnega strdka, neenakomerna velikost ušes ali nenaraven videz, vnovično štrlenje ušes, ki zahteva še eno operacijo.
Vrnitev v normalno življenje: od 5 do 7 dni, pri večjih naporih in kontaktnih športih pa od 1 do 2 meseca.
Trajnost rezultatov: navadno so rezultati trajni.

KOREKCIJA PODOČNJAKOV IN ODVEČNE KOŽE NA VEKAH (blefaroplastica)
Namen in opis postopka: korekcija spuščenih očesnih vek in podočnjakov z odstranitvijo odvečne kože, maščobe in mišic. Hkrati ali ločeno lahko opravijo tudi odstranitev ksantelazem, rumenkastih, ploščatih oblog, ki jih najpogosteje srečujemo pri ženskah po 40. letu starosti. Številne gubice okoli oči je mogoče dodatno korigirati z vbrizgavanjem zdravila botox ali z laserjem. Po nobenem od teh posegov se ne spremeni oblika oči, včasih pa je za učinkovito izboljšanje videza treba dvigniti obrvi, ki so se z leti spustile pod obrvni lok. Postopek dandanes opravijo z radiovalnim nožem ali laserjem in je popolnoma brez krvi. Po posegu so oči videti bolj "odprte", videz pa bolj svež, spočit in veder.

Povprečno trajanje posega: od 1 do 3 ure.
Anestezija: navadno lokalna, z uporabo blažil bolečin, ali splošna.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov.
Možne posledice in tveganja: zatekanje, modrice, začasno zamegljen ali dvojni vid, okužbe, krvavenje, pekočina, skelenje, čezmerno solzenje, zatekanje v očesnih kotičkih, suhe oči, rahla asimetrija brazgotin, težave pri popolnem zapiranju oči (redko trajno), zategovanje spodnjih vek navzdol, kar lahko zahteva vnovično operacijo. Prvih nekaj tednov po operacijo so oči zelo občutljive na svetlobo. V najhujšem primeru lahko po operaciji pride celo do slepote.

Vrnitev v normalno življenje: branje: od 2 do 3 dni. Vrnitev na delo: od 7 do 10 dni. Vnovična uporaba kontaktnih leč: od dva do tri tedne po operaciji, če pa je bila korekcija opravljena samo na zgornjih vekah, tudi prej. Naporne dejavnosti in pitje alkoholnih pijač: približno 3 tedne. Ličila: lahko jih uporabljajo takoj po odstranitvi šivov, vendar je potrebna skrajna previdnost pri čiščenju kože. Izginotje modric in prenehanje zatekanja: po nekaj tednih. Območja kožnih rezov oziroma brazgotin vsaj 2 do 3 mesece ni priporočljivo izpostavljati močnemu soncu.
Trajnost rezultatov: doseženi rezultati, ki osvežujejo izgled oči in odpravljajo podočnjake, trajajo več let, včasih so tudi trajni. Seveda operacija ne preprečuje nastanka novih gub in gubic.

KOREKCIJA POVEŠENE KOŽE IN MUSKULATURE OBRAZA IN VRATU (facelifting)
Namen in opis postopka: facelifting je eden od sinonimov za estetsko kirurgijo. Največje zanimanje zanj je pri ženskah med 30. in 80. letom, ženske med 43. in 60. letom pa se zanj tudi dejansko odločajo.
Poseg pomladi obraz, odpravi povešeno odvečno kožo obraza in vratu, z odstranitvijo odvečne maščobe ter zategovanjem mišic izboljša povešeno obrazno kožo, čeljusti in ohlapno kožo vratu. S postopkom se korigira tudi koža lic, ki se zaradi starosti močneje poveša ob gubi pri nosu in ob gubah pri zunanjih kotih brade.Poseg vidno izboljša le spodnji del obraza, torej lica, brado in kožo na vratu. Nagubanost čela in kože okoli oči ostane enaka kot pred posegom. Ker je napeta koža lic in vratu po posegu včasih v neskladju z nagubano kožo na čelu, se številne ženske odločijo za tri posege hkrati (lifting obraza, lifting čela in lifting kože ob očeh).

Povprečno trajanje posega: od 2 do 4 ure, če pa se pacient odloči še za dvig čela in kože okoli oči, se ta čas podvoji.
Anestezija: lokalna, s sredstvi za manjšanje bolečin, ali splošna
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov, možna pa je tudi kratka hospitalizacija
Možne posledice in tveganja: dan po operaciji utegne pacient opaziti, da ne more premikati obraza. Ohromelost obraza je trenutna, lahko pa tudi trajna, če je med posegom prišlo do poškodbe živca (možnost je manj kot 1-odstotna). Ohromela je lahko tudi samo posamezna zmožnost premikanja oziroma giba na obrazu (obrvi, ustnic, mimika oči ipd.). Dan ali dva po operaciji lahko pacient opazi podkožni strdek ali hematom (od 3- do 4-odstotna možnost); če ni pravočasno odstranjen, lahko vodi v "umiranje" kože. Nastale hematome kirurg nemudoma odstrani z vnovičnim operativnim posegom. Tretja posledica, ki preti že naslednji dan po posegu, je nezmožnost občutenja ušes (1-odstotna možnost).

V dveh tednih po posegu se lahko zgodi, da pride na območjih ob ušesih in lasišču do odmiranja kože, kar se kaže v obliki večje rane; ta lahko pusti tanjšo, vidno brazgotino. V roku 6 mesecev obstaja 1-odstotna možnost, da se učinek liftinga obraza zelo poslabša oziroma da učinka sploh ni. Pojavi se prezgodnje sesedanje kože, ki je žal prezgodnje za celih 7 do 10 let, kolikor naj bi trajal učinek liftinga. Vzrok za to ni znan, ugotavljajo pa, da je najpogostejši pri ženskah, ki imajo zelo občutljivo in tanko kožo ali pa so njihovo kožo poškodovali sončni žarki. V tem primeru kirurg vnovič opravi celoten poseg.Druge možne posledice: počasno okrevanje, čezmerne brazgotine, asimetrija ali spremembe skalpa, občutljivost kože, občutek zategovanja in suha koža. Pri operiranih moških se pojavi nenehna potreba po britju za ušesi, kamor se repozicionira koža, na kateri raste brada.
Vrnitev v normalno življenje: pacient se lahko vrne da delo v 10 do 14 dneh po operaciji, če opravlja težja dela, pa v 2 tednih ali pozneje. Modrice izginejo v 2 do 3 tednih. Vsaj za nekaj mesecev je treba omejiti izpostavljanje soncu.
Trajnost rezultatov: od 5 do 10 let.

OBRAZNI VSADKI
Namen in opis postopka: sprememba osnovne oblike in ravnovesja obraza z uporabo skrbno izbranih vsadkov. Postopek je v rabi predvsem za preoblikovanje brade, ličnic in čeljusti.

Povprečno trajanje posega: od 30 minut do 2 uri.
Anestezija: lokalna, s sredstvi za zmanjšanje bolečin, ali splošna.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov, včasih pa je treba prenočiti v bolnišnici.
Možne posledice in tveganja: začasen občutek nelagodja, zatekanje, modrice, omrtvičenost in togost, premikanje nenatančno nameščenega vsadka ali okužbe okoli njega, kar zahteva bodisi vnovično operacijo ali odstranitev vsadka; čezmerno zategovanje ali otrdevanje brazgotine okoli vsadka (kapsularna kontrakcija), kar povzroča nenaravno obliko. Pri operaciji čeljusti lahko pride do nekajtedenske nezmožnosti odpiranja ust.
Vrnitev v normalno življenje: pacient se lahko vrnete na delo v enem tednu po posegu, normalni videz je opazen v 2 do 4 tednih; 6 tednov ali dlje se je treba izogibati dejavnostim, ki bi utegnile poškodovati obraz.
Trajnost rezultatov: rezultati so trajni.

DVIG ČELA
Namen in opis postopka: dvig (lifting) čela lahko popravi ravnovesje med obrvmi, korigira veke, optično zmanjša navpične čelne gube in globlje gube med obrvmi. Kirurg med posegom ob notranjem robu lasišča naredi 4 do 6 drobnih zarezic, ki ostanejo vidne kot majhne brazgotine. S postopkom zmanjša ohlapnost čela, spuščanje obrvi, povešanje kože čez veke, nagubanost čela in mrk pogled; to doseže z odstranitvijo odvečnega tkiva, spreminjanjem položaja mišic in zategovanjem kože na čelu. Poseg lahko opravi po klasični poti, z rezom po vrhu glave za lasmi, ali z uporabo endoskopa, ki zahteva od 3 do 5 kratkih rezov. Postopek je pogost pri ljudeh po 40. letu starosti.
Omeniti velja tudi endoskopsko tehniko: ta omogoča dvig čela in obrvi ter srednjega dela obraza skozi majhne - nevidne - reze v lasišču in ustih v smislu minimalno invazivne kirurgije.

Povprečno trajanje posega: 1 do 2 uri.
Anestezija: lokalna, s sredstvi za zmanjšanje bolečin, ali splošna.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov.
Možne posledice in tveganja: Dan po operaciji utegne pacient opaziti, da ne more premikati čela. Ohromelost obraza je lahko trenutna, obstaja pa 1 odstotek možnosti, da bo trajna, in sicer v primeru poškodbe živca. Ohromela je lahko tudi samo leva ali desna stran čela, kar pomeni, da lahko ena stran ostane malce bolj nagubana. Zdravljenje poteka tako, da "zdravi" strani čela poškodujejo dotlej zdravi živec; rezultat je poškodovan živec na obeh straneh, kar odpravi asimetričnost. Že dan po posegu se lahko pojavi nezmožnost trenutnega ali trajnega občutenja zgornjega dela čela (1 % možnosti).Tri mesece po posegu se lahko pojavi asimetrija obrvi, kar je mogoče popraviti z injekcijami botoxa. V treh mesecih po posegu je možno trajno izpadanje las okoli brazgotin, ki so nastale med posegom. V roku šestih mesecev se lahko učinek liftinga čela zelo zmanjša ali ga sploh ni. Pri klasičnem postopku lahko pride do skelenja in izgube las.
Vrnitev v normalno življenje: pacient se lahko vrne na delo v 7 do 10 dneh po posegu, če opravlja težja dela, pa v nekaj tednih. Modrice izginejo v 2 do 3 tednih. Za nekaj mesecev je treba omejiti izpostavljanje soncu.
Trajnost rezultatov: od 5 do 10 let.

PRESADITEV LAS
Namen postopka: zapolnitev plešastega dela glave s pacientovimi lastnimi lasmi z uporabo različnih tehnik. Najbolje učinkuje pri plešastih moških potem, ko nehajo izgubljati lase.

Povprečno trajanje posega: 1 do 3 ure. Nekatere tehnike zahtevajo več ponovitev v 18 mesecih ali daljšem obdobju.
Anestezija: navadno lokalna, z uporabo sredstev za manjšanje bolečin.
Okrevanje po posegu: v večini primerov lahko pacient po posegu odide domov.
Možne posledice in tveganja: začasne bolečine, togost lasišča, okužbe, čezmerno nastajanje krast, nenaraven videz v zgodnji pooperativni fazi ter pozneje izguba tkiva lasišča in/ali presajenih las.
Vrnitev v normalno življenje: pacient se lahko vrne na delo v 2 do 5 dneh oziroma po 10 dneh, če opravlja težje delo. Končni videz je viden po 18 mesecih ali pozneje, odvisno od postopka.
Trajnost rezultatov: rezultati so trajni.

IZRAVNAVANJE POVRŠINE KOŽE Z LASERJEM (resurfacing)
Namen in opis postopka: omehčanje obraza in finih gub z uporabo CO2 laserske naprave, ki obdeluje plasti kože, poškodovane zaradi sonca, in brazgotine, ki so jih povzročile akne, norice, kirurško zdravljenje ali poškodba. Postopek omehča linije okoli oči in ust ter zmanjša obrazne brazgotine in neenakomerno pigmentacijo kože. Z visokoenergijskimi kratkopulzirajočimi ali skenirajočimi laserji CO2 je mogoče z nadzorovanjem globine razmeroma nekrvavo in učinkovito odstraniti tkivo. Tehniko je mogoče uporabiti za zdravljenje pacientov vseh starosti s plitvimi, srednje globokimi ali globokimi gubami.

Povprečno trajanje postopka: od nekaj minut do ene ure in lahko zahteva več kot eno seanso.
Anestezija: navadno lokalna, z uporabo sredstev za manjšanje bolečin, ali splošna.
Okrevanje po postopku: običajno je možna takojšnja vrnitev domov, razen če je postopek kombiniran z drugimi kirurškimi postopki, ki zahtevajo hospitalizacijo
Možne posledice in tveganja: oteklina, rosenje kože, tvorba krast, ki nastanejo kmalu po postopku in ostanejo od 7 do 14 dni. Pojavi se tudi eritrem, ki lahko ostane od 6 do 12 tednov. Možne so tudi opekline in poškodbe zaradi laserske vročine ter spremembe kožne barve in okužbe. Pooperativni zapleti so redki, mednje pa spadajo spremembe pigmentacije, trajna rdečina, okužbe, zelo redko pa nastanejo brazgotine. Pogosti so tudi občutek neugodja po operaciji, tanjša koža, akutna občutljivost na sonce, povečana občutljivost na ličila in rdečina kože, ki lahko traja do 6 mesecev.

Vrnitev v normalno življenje: vrnitev na delo je možna v dveh tednih, če pacient opravlja težje delo, pa v 4 do 6 tednih. Rdečica mine v 6 mesecih ali prej. Povrnitev pigmentacije in možnost blage izpostavljenosti soncu: od 6 do 12 mesecev.
Trajnost rezultatov: rezultati so trajni, vendar postopek, tako kot vsi drugi, ne prepreči staranja, ki povzroča nove gube.

KOREKCIJA NOSU (rinoplastika)
Namen in opis postopka: to je ena od najpogostejših operacij s področja estetske kirurgije, s katero s tehniko notranjih rezov v nosnici strukturo nosu prilagodijo v skladu s pacientovim obrazom. Nos bodisi zmanjšajo, povečajo, odpravijo grbo, preoblikujejo nosno konico, ga zožijo ali spremenijo kot med nosom in zgornjo ustnico. Postopek lahko odpravi nekatere težave z dihanjem (septoplastika), in sicer med istim posegom. Pred posegom kirurg naredi računalniški model nosu na pacientki (pacientu), ki tega lahko vzame s seboj domov, da se navadi na novo podobo.Korekcija nosu navadno opravljajo na dva načina. Pri "zaprti" korekciji zunanje brazgotine niso vidne, oteklost navadno traja le od 1 do 6 tednov, težje pa je korigirati kompleksnejše napake. "Odprta" korekcija nosu ponuja kirurgu najboljši optični vidik in optimalno izvedbo želenih sprememb. Žal so v tem primeru pod nosom vidne manjše brazgotine, medtem ko oteklina splahni v 1 do 6 mesecih.

Povprečno trajanje posega: 1 do 2 uri ali dlje.
Anestezija: navadno lokalna, z uporabo sredstev za manjšanje bolečin, ali splošna.
Hospitalizacija: po posegu se pacient lahko vrne domov.
Možne posledice in tveganja: začasno zatekanje in temni kolobarji okoli oči in nosu nekaj dni po posegu, slabše splošno počutje, glavoboli, krvavitve, zamašen nos, okužbe, v redkejših primerih pa trajne rdeče lise ali nepopolno izboljšanje videza, ki zahteva vnovično operacijo, če se pacient tako odloči.
Vrnitev v normalno življenje: če pride med posegom do zloma nosnega korena, pacient od 5 do 10 dni jemlje tablete proti bolečinam, če ostane nosni koren cel, pa od 2 do 7 dni. Zdravnik predpiše nosno pršilo za vlaženje nosne votline. Območje posega je oteklo od 1 do 6 tednov pri zaprti in od 1 do 6 mesecev pri odprti operaciji. Z nenehnim polaganjem hladnih obkladkov v prvem tednu oteklina splahni hitreje. Povojne obveze odstranijo v 5 do 10 dneh po posegu, šive pa po 4 do 7 dneh. Pacientka lahko začne uporabljati ličila takoj po odstranitvi gaze. Vrnitev na delo je možna v 1 do 2 tednih, če pacient opravlja težja dela, pa v 3 tednih po operaciji. Izogibati se je treba udarcem v nos in sončnim opeklinam. Končni videz: od 3 mesecev do 2 leti, največkrat v pol leta.
Trajnost rezultatov: rezultati so trajni.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki