Potovalna kozmetika

(Foto: Shutterstock)

Nekaj nasvetov pred odhodom

Potovanja, izleti, taborjenje ... To, kako bomo preživeli poletne počitnice, določa tudi izbiro prtljage, kamor seveda sodijo potrebščine za osebno nego, kozmetika in zdravila.


Kaj vzeti s seboj?

Ne glede na to, kje boste preživljali poletje, ne smete pozabiti na zaščito pred soncem. UV-faktor naj se giblje okrog 15, odvisno od občutljivosti kože. Svetujemo, da si vsako leto kupite novo sredstvo oziroma preverite rok trajanja tistega, ki ga že imate doma. Sredstvo s pretečenim rokom uporabe namreč lahko sproži neprijetno reakcijo na koži. Navadno je na embalaži navedeno, koliko časa po odprtju je še uporabno. Rok trajanja je odvisen od sestavin; naravne kreme, ki vsebujejo malo konzervansov ali pa jih v njih sploh ni, imajo navadno krajšo življenjsko dobo.

Tiste, ki vam ličenje pomeni vsakodnevni obred, boste najbrž tudi na počitnicah uporabljale ličila. Zagorela polt ne potrebuje veliko, dovolj bo, če izbor omejite le na nekaj izdelkov.

Izdelke za osebno higieno lahko kupite na cilju vaše poti, lahko pa si pripravite tudi manjše potovalne embalaže.

Ne pozabite na hidratantno kremo! Koži, izpostavljeni soncu, morate vsakodnevno povrniti vlago. Tudi krema za po sončenju ne sme manjkati.

Kar zadeva dišave, bodite previdni. Številni parfumi in toaletne vodice vsebujejo sestavine, ki v kombinaciji s soncem na koži pustijo temne madeže. Enako previdni bodite pri uporabi vazelinov in rdečil za ustnice. Ker so ustnice izredno občutljive, priporočam uporabo vazelina z UV-faktorjem.

Kam spraviti kozmetiko?

To je odvisno od tega, kako potujete in kje boste bivali. Priročne so večje toaletne torbice, najbolje kvadratne oblike. Če vsebujejo manjše predalčke, so dovolj pregledne, da boste zlahka našli vse, kar ste vzeli s seboj.

Tudi kovinski ali plastični kozmetični kovčki so odlični. Izogibajte se črni barvi, saj se veliko bolj in hitreje segrejejo. Prozorne toaletne torbice so odlične, ker so pregledne.

Če se odpravljate na taborjenje, si kozmetiko zložite v torbe, ki jih lahko kamorkoli obesite in obenem služijo kot nekakšna omarica s predali in ogledalom. Dobro vam bodo služile tudi na jadrnici.

Če boste kolesarili ali potovali z motorjem, bo tovrstne prtljage verjetno manj. Na letalo lahko vzamete toaletno torbico, ki jo boste dali med osebno prtljago. Za planince je pomembno, da je prtljaga karseda lahka, zato bo verjetno tudi izbor bolj premišljen.

Za vse, ki boste odpotovali v tropske kraje, kjer je veliko vlage, svetujem torbe v obliki vreč, ki jih je mogoče zapreti, tako da varujejo pred vlago. Odlične so tudi za jadralce.

Kako pakirati?

Ni treba, da vse potrebščine za osebno higieno in kozmetiko spravite na eno mesto. Stvari, ki jih boste uporabljali že na poti ali pa jih boste potrebovali vsakodnevno, dajte na eno mesto. Razdelite jih po sklopih; tako boste v torbi imeli red, saj ne boste brskali zdaj za tem in zdaj za onim. Če boste bivali v hotelu ali zasebni sobi, ne bo težav, če pa boste taborili, si ustvarite prostor, namenjen "kopalnici". Če boste potovali s kolesom, imejte vedno pri roki kremo za zaščito pred soncem …
 

Rok trajanja

Kako dolgo boste uporabljali posamezen izdelek, ni odvisno ne samo od njegovih sestavin, temveč tudi od tega, kako ga hranite. Visoke temperature so škodljive za vse kreme, pudre, lake, rdečila za ustnice … Prav gotovo boste težko poskrbeli za idealne razmere.

Kozmetiko lahko hranite v hladilniku ali jo vsaj postavite v senco. Direktno sonce je uničujoče. Da izdelek ni več uporaben, boste ugotovili po njegovi strukturi, ki je drugačna kot navadno − lahko je bolj tekoč, kašast ali pa se sestavine ločijo med seboj. Lahko se spremeni tudi vonj in že pri nanašanju boste ugotovili, da ni več tak kot sicer.

Potovalne embalaže

Mnogi proizvajalci poleti ponujajo svojo kozmetiko v manjših potovalnih izvedbah. Rešitev lahko poiščete tudi tako, da izdelke prestavite v manjše embalaže, ki jih lahko kupite v trgovinah z zdravstvenimi pripomočki, lekarnah ali drogerijah.

Uporabno je tudi, če poiščete alternative izdelkom, ki jih uporabljate sicer. Namesto deodoranta lahko uporabljate odišavljene deo robčke za enkratno uporabo, tudi intimno milo lahko zamenjate z vlažnimi robčki.

Tekoče milo, katerega embalaža je navadno večja, zamenjajte s trdim milom. Tudi šampon v vrečicah je namenjen enkratni uporabi. Primerni so tudi izdelki "dva v enem": izdelki, kot sta šampon in milo ali šampon in regenerator za lase, vam lahko prihranijo kar nekaj prostora med prtljago. S seboj vzemite večnamenska ličila: senčilo, ki ga lahko uporabite za usta, lica in oči.

Če potujete z družino, pripravite družinski paket, saj vsak družinski član ne potrebuje svoje toaletne prtljage. Zobna krema, milo, šampon in krema za sončenje so lahko namenjeni za skupno uporabo.

Nasvet

Laki za nohte so zelo občutljivi na vročino. Hranite jih na najhladnejšem mestu in jih ne izpostavljajte soncu. Mineralne vode v pršilu, namenjene za osvežitev, lahko hranite v hladilniku ali hladilni torbi, enako velja za kreme. Za sadje, pijačo, kozmetiko in zdravila so priročni tudi avto hladilniki. S seboj vzemite le stvari, za katere veste, da jih boste potrebovali, in brez katerih se ne bi dobro počutili.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki