Programi proti celulitu

(Foto: Dreamstime)

V različnih zdraviliščih in kozmetičnih centrih lahko izbirate med programi, ki lahko pomagajo do bolj skladne postave. To so programi proti celulitu in zmanjševanju maščevja v telesu, ki so kombinirani z zdravo prehrano in telesno dejavnostjo. Vsekakor je najbolje, da se zdravega načina življenja držite tudi kasneje, saj drugače učinki programov ne bodo trajni. Izbira različnih tehnik, ki naj jih vodijo strokovnjaki, je velika, običajno je najbolj učinkovita kombinacija več tehnik. Namen teh programov je vplivati na mikrocirkulacijo kože in s tem odstraniti vzroke, zaradi katerih je prišlo do nastanka celulita. Posredno se izboljša tudi kakovost hujšanja oz. odpravlja odvečno maščevje.

Dobri programi odpravljanja celulita so običajno zastavljeni tako, da pred terapijo ugotovijo trenutno stanje, ali gre za prekomerno težo, prepoznajo vašo obliko postave in kostno-mišično konstitucijo, kakovost kože, morebitne spremembe na ožilju, ugotovijo pa tudi maščobno maso telesa in stopnjo celulita. Temu pa prilagodijo program. Ker gre pri celulitu tudi za kožne težave, v proticelulitni program vključujejo različne kozmetične tehnike, ki vplivajo predvsem na krvni in limfni obtok. Z njimi izboljšajo tudi kakovost kože, delujejo pa tudi sproščujoče.

Limfna drenaža

Če se v telesu zadržuje preveč tekočine, je koristna limfna drenaža, ki deluje blagodejno na vse telo. Limfna drenaža ne deluje le na limfni, temveč tudi na venski sistem. Pri tem postopku gre za tehniko stiskanja oziroma kompresije. Lahko jo opravlja aparat, ki pomaga prazniti limfno in vensko ožilje. Taka limfna drenaža je učinkovitejša od ročne.

Električna stimulacija mišic …

… je metoda, s katero na mestih kopičenja maščobe pospešijo porabljanje maščobe med izvajanjem terapije, obenem pa se tako krepi mišice in pospešuje krvni obtok. Električna stimulacija vpliva na različna tkiva in organe (na kožo, podkožje, mišice, živce ...) in umetno mišično krčenje posameznih mišic in mišičnih skupin na mestih s preveč maščevja in z ohlapnimi mišicami. Ta terapija ni priporočljiva za osebe s krčnimi žilami in z razširjenimi kapilarami.

Liposukcija …

… je bolj učinkovita, vendar ne večna, rešitev. Plastični kirurg skozi drobne reze pod kožo uvede cevke in posrka odvečno maščobo. Postopek opravijo v lokalni ali splošni anesteziji, odvisno od tega, koliko maščobe je treba odvzeti. Po operaciji bolnik nosi elastične obveze, ki preprečijo morebitne notranje krvavitve. Poseg je trajen, vendar se celulit lahko pojavi na mestih, kjer liposukcija ni bila izvedena. Novejša metoda je liposukcija z ultrazvokom. Ultrazvočni valovi utekočinijo maščobo, ki jo kirurg potem lažje izsesa.

Še nekaj drugih tehnik

  • Klasična ročna masaža za duševno in telesno sprostitev ter pospešitev krvnega obtoka, z olji pa se hkrati neguje tudi koža.
  • Različne telesne maske, blatne obloge ali obloge iz alg ter negovalne kreme kožo navlažijo, pospešijo prekrvavitev in izboljšajo njeno kakovost. Pred nego običajno naredijo piling za boljše delovanje učinkovin.
  • S potenjem v savni se še dodatno pospeši odvajanje odvečnih snovi prek kože, pospešuje krvni obtok in krepi ožilje.

Te tehnike naj dopolnjuje ustrezna prehrana in prilagojena (načrtovana) telesna dejavnost. Vsako redno ukvarjanje z lastnim telesom obrodi sadove, tudi nega kože. Veliko boste storili, če boste po prhanju namazali telo z negovalnim mlekom, privoščite si lahko tudi piling, masažo z različnimi pripomočki, kopel z eteričnimi olji, o čemer smo pisali že v prejšnji številki ...

Mezoterapija

Neinvazivna mezoterapija je ena od rešitev pri boju s podkožnim maščevjem. Terapije z laserjem, ki v kožo vnašajo aktivne sestavine, so neboleče, brez oteklin, modric, alergičnih reakcij, ki nastanejo pri klasični injekcijski mezoterapiji. V različnih kozmetičnih salonih in zdraviliščih jo uporabljajo za preoblikovanja telesa, zmanjšanje celulita in pomlajevanja. Uporablja se lahko za trebuh, stegna, spodnji del hrbta, zadnjico, podbradek, nadlakt – roke in zgornji del hrbta.  

Celulit ali celulitis?
Celulae pomeni celica, -itis pa je končnica, ki pomeni vnetje. Celulitis torej pomeni vnetje celice (zaradi bakterijske okužbe), ne pa pomarančne kože oz. celulita, ki pesti več kot tri četrtine žensk.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki