Nega kože z eteričnimi olji

  • ponedeljek, 05. april 2010
(Foto: Shutterstock)

Počutite se dobro v svoji koži

Aromaterapevtska kozmetika je prilagojena koži vsakega posameznika, ne vsebuje umetnih dišav, barvil in konzervansov, poleg tega ugodno vpliva na splošno počutje. Tovrstna kozmetična sredstva uravnovešajo razpoloženje in delovanje hormonov ter lajšajo stres, ki je eden glavnih razlogov za slabo stanje kože. Eterična olja delujejo antiseptično, uravnavajo delovanje lojnic, spodbujajo obnovo celic ter izboljšujejo oskrbo kože s hrano in kisikom -- torej lepšajo in negujejo tudi od znotraj.


Kako in s čim?

Preproste, in vendar učinkovite preparate za nego kože lahko izdelate kar sami; uporabljajte jih kot občasno dopolnilo običajni negi, lahko pa tudi -- še bolje! -- povsem opustite večino industrijskih izdelkov.

Tonike uporabljajte kot dodatek pri čiščenju in za osvežitev kože. Pri pripravi uporabite hidrolate oziroma cvetne vode, ki jim dodate do 2 kapljici eteričnih olj na 100 ml, ali pa destilirano vodo z eteričnimi olji (do 4 kapljice na 100 ml). Tako pripravljenemu toniku lahko dodate čajno žličko blagega sadnega kisa. Pred uporabo tonik temeljito pretresite in ga z dlanjo ali s kosmom vate nanesite na umito kožo.

Temelj vsakdanje nege je nežna masaža kože z negovalnimi olji. 10 ml kakovostnega, hladno stisnjenega maščobnega olja dodajte do 5 kapljic eteričnega olja. Z blazinicami prstov nežno vtirajte mešanico v kožo. Maščobna in eterična olj lahko tudi kombinirate. Koristno je, če sestavine občasno zamenjate ter jih prilagodite letnemu času in trenutnim potrebam kože.

Vsaka koža zahteva drugačno obravnavo


Aknasta in mastna koža:

Pri takšni koži je izredno pomembna skrbna higiena. Izločanje loja uravnavata sivkino in pelargonijino olje; slednje pripomore tudi k hormonskemu ravnovesju. Olje čajevca je močan antiseptik, pospešuje celjenje aken in obenem ne draži kože.

Cipresino in grenivkino olje sta čistilni, pomagata pa tudi v boju proti depresiji; ti lastnosti sta zelo dobrodošli za najstnike, ki so še posebno občutljivi, ko gre za videz.

Brinovo in rožmarinovo olje poživljata kožo in spodbujata izločanje strupov iz telesa. Kot maščobna osnova za masažno mešanico sta najprimernejši olje iz grozdnih pečk in jojobino olje. Pet minut po masaži olje popivnate s kože in jo osvežite s tonikom, ki vsebuje sivkin, čajevčev, cipresin ali metin hidrolat.

Zrela in nagubana koža:

Redna masaža obraza in lasišča dela čudeže. Kožo bodo izdatno nahranila maščobna olja iz jojobe, avokada, makadamije in mareličnih koščic, ki jih dopolnite z največ 25 odstotki olja iz pšeničnih kalčkov.

Izmed eteričnih olj so najprimernejša nerolijino, sivkino in palmarozino. Vsa spodbujajo rast novih celic. Za zrela leta je izredno primerno vrtničino olje, ki pomaga tudi pri težavah v menopavzi.

H gladki in sveži koži prispevajo tudi eterična olja korenja, pomaranče, ilang-ilanga in siamskega benzoja. Za pripravo tonikov so primerna vsa našteta eterična olja, ki jim dodate rožno vodo, vodo iz cvetov pomarančevca ali melisino vodo.

Normalna in suha koža:

Koristna so eterična olja pelargonije, sandalovine, jasmina in pomaranče, ki jih dodate jojobinemu ali mandljevemu olju. Primerne so tudi vse vrste cvetnih vod z dodatkom jabolčnega kisa.


Občutljiva in problematična koža:

Uporabljajte nežna eterična olja iz rastlin, kot so kamilica, sivka, vrtnica, sandalovina, neroli in jasmin, ki vsa po vrsti pomirjajo rdečico in vnetja.

Kot osnova sta najboljši mandljevo in lešnikovo olje. Toniki naj temeljijo na prekuhani studenčnici ali kamilični cvetni vodi z žličko jabolčnega kisa.

Pri popokanih kapilarah jim dodajte kapljico rmanovega, limoninega ali cipresinega olja. V vse pripravke dodajte polovično priporočeno količino eteričnih olj. Kožo masirajte kar se da nežno, umivajte pa jo samo z mlačno vodo.

Opozorila

Ne uporabljajte eteričnih olj, katerih vonj vam ne ugaja. Vsako negovalno sredstvo najprej preskusite na notranji strani komolca; tako se boste izognili morebitnim alergijam. Vse preparate hranite v sterilnih stekleničkah iz temnega stekla, in sicer na temnem, hladnem mestu. Pazite, da ne pridejo v oči ali na sluznice. Po rabi citrusnih eteričnih olj se nekaj ur izogibajte soncu.

Morda je vaša koža zaradi nezdravega življenjskega sloga in neprimerne kozmetike tako prepojena s strupi, da sprva ne bo vpijala negovalnega olja. V tem primeru se vztrajnost še bolj poplača; še več se masirajte, skrbite za ustrezno hrano in gibanje na svežem zraku, oljem pa ponudite priložnost. Čez kak mesec boste spoznali, da je bilo vredno.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki