Brade in bradice

(Foto: Jupiterimages)

Odraslost, samozavest ali seksipilnost?

Brki in brade že nekaj let igrajo vidno vlogo v moški modi; toda brade so pred brki. Nosijo jih moški vseh profilov, od študentov in dijakov do poslovnežev in delavcev. Oblike se nekoliko razlikujejo, vsem pa je skupno, da (skoraj) nikoli ni poraščen ves obraz. Večina moških si brade ne pušča zato, ker so preleni za vsakodnevno britje, še več, bradice, kakršne so v modi zdaj, zahtevajo veliko več pozornosti in truda kot britje celotnega obraza.


Modna muha?

Bradam bi delali krivico, če bi rekli, da so zgolj modni dodatek, modna muha. V bradi se skrivajo tudi druga sporočila, ki so tesno povezana s posameznikovo osebnostjo. Govorijo o določeni stalnosti, ki si jo je moški ustvaril z dosego določenega cilja. Toda v prvi vrsti gre za sporočilo odraslosti. Moški z brado sporoča svojo odločnost, vztrajnost, vendar se na tem mestu zastavlja vprašanje, ali se to dogaja zavedno ali nezavedno.

Šnavcerjeva bradica

Moderni moški z brado se največkrat kaže kot ironizirani mačo, ki dobro ve, kdaj zaigrati na katero struno; ko je treba, je "pravi moški", ki trdno stoji za svojimi cilji, in ko je treba, se prelevi v poslušnega kužka, ki upošteva sleherno "gospodarjevo" željo (kot takšne bi lahko opisali večino moških, ki nosijo tako imenovano šnavcerjevo brado).

Brada na šnavcerja ali šnavcerjeva bradica je danes najbolj priljubljena, tako med mladeniči kot med zrelimi možmi. Njena skrivnost je tudi v tem, da je človeku, ki jo nosi, prihranjeno britje po najbolj "zoprnih" predelih obraza: med zgornjo ustnico in nosom ter med spodnjo ustnico in konico brade, sploh če je ta nekoliko bolj izrazita. Toda tudi takšna brada mora biti urejena, pristriči jo je treba najmanj enkrat na teden, da dlake ne štrlijo kot pri slabi žimi. Enako velja tudi za zalizce, ki gredo navadno z roko v roki s tovrstno brado. Poleg tega je treba tej obliki brade prilagoditi tudi pričesko -- najbolj primerni se zdijo kratki lasje.

Brada Rudolfa Valentina

Moški, ki si puščajo dolge, tanke zalizce, ozke brčice, morda le nekajcentimetrski poraščen pas od ustnic po bradi navzdol in podobne umetelne bradice, se zgledujejo po znamenitem Rudolfu Valentinu in se približujejo latino ljubimcem. Takšen videz zahteva veliko nege in natančnosti pri britju. Zraven sodi zagorela polt, ki si jo priskrbijo v solariju, strogo urejena pričeska, pri kateri ne manjka briljantine in gelov, ki dajejo moker videz. Čeprav takšni moški vzbuja vtis popolnega ljubimca, se v resnici zastavlja vprašanje, kakšen ljubimec je moški, ki prebije toliko časa v družbi svoje zrcalne podobe -- ali sploh lahko ljubi in časti lepoto koga drugega ... Povedati je treba, da je takšen imidž tako rekoč rezerviran za temnolasce. Tako "opremljeni" blondinci so običajno videti nekam groteskno in neresnično.

Ugajati?!

Kot kažeta oba opisana primera, pri bradah in njihovem nošenju ne gre le za izjavo o odraslosti in samozavesti, govorijo tudi o lastnikovi seksualni energiji ali kar seksualnosti nasploh. Če so bile nekoč brade tako rekoč rezervirane za razmišljajoče moške, so danes tudi domena tistih, ki se radi zabavajo, čeprav to še ne pomeni, da ne razmišljajo.

Moški, ki danes nosi (urejeno) brado, z njo nikakor ne izkazuje ali poudarja svoje moškosti. Nasprotno, z brado želi ugajati in ugaja tistim, ki jih sreča, in če so dlačice resnično natančno postrižene in urejene, hkrati sporoča, da se je tudi v resnici oddaljil od poraščenega pračloveka, tako kar zadeva videz kot mišljenje.


Kot protest

Bolj ko je moški ekstravaganten, bolj ekstravagantna je brada, bolj ko je dinamično njegovo življenje, bolj dinamična je oblika brade. Nekateri nosijo na obrazu prave umetnine, toda nihče več ne prisega na znamenito brado cesarja Franca Jožefa. Za "umetnine" se odločajo predvsem mlajši moški, ki si denimo barvajo kozje bradice v zanimive turkizne odtenke (ta trend že usiha). Najverjetneje gre za novodobne frike, ki z zunanjostjo protestirajo zoper ustaljene norme.

Košati brki - ne!

Vseeno pa niso modne prav vse oblike brade in brkov. Nekam nesprejemljivi se zdijo "klasični" brki, tisti, ki štrlijo izpod moškega nosu kot kako omelo -- in težko bi dejali, da so bili sploh kdaj modni. Žal veliko slovenskih moških še naprej prisega na to obliko, tudi takšnih, ki so izpostavljeni očem javnosti. Enako velja za velike, košate brade, ki, četudi so umite in urejene, vzbujajo vtis zanemarjenosti, zlasti če jih spremljajo daljši lasje.

Plešasti bradači

Včasih se dozdeva, da je brada kompenzacija za izgubo, ki jo je moški doživel s plešo, zato ni odveč, če moški z redkimi lasmi oziroma s plešo še posebno skrbno premisli, kakšno brado bo nosil, da ne bo deležen napačnega razumevanja ali postal predmet posmeha. Tudi moški, katerega brada ni gosta ali pa je raščena nepopolno, naj enako skrbno pretehta, za kakšno brado se bo odločil.

Tiste nepopolne

Kot rečeno, najbolj modne so "nepopolne" oziroma delne brade, moški pa se bo sam odločil, kateri deli obraza bodo poraščeni in kako. Prednost brade je tudi v tem, da lahko prikrije marsikatero nepravilnost na koži. Če se moški odloči za katero od modnih bradic, mora upoštevati, da se bo moral briti še bolj dosledno kot sicer, saj pride delna brada do izraza le tedaj, ko je koža okoli nje gladko obrita.

Tridnevna je za boheme

Zelo priljubljena, čeprav ni primerna za vse, je tako imenovana tridnevna brada. To je brada, ki si jo moški pusti rasti nekaj dni, in to po vsem obrazu. Videz takšnega moškega je bohemski, vendar se zanjo najpogosteje odločajo športniki oziroma tisti, ki se ukvarjajo z modnimi športi (plezanje, deskanje, rafting).


Vzdrževane in negovane

Za konec bi lahko dejali, da je vsako eksperimentiranje z brado dobrodošlo, zlasti v poletnih mesecih, ko so tudi oblačila nekoliko bolj ležerna. Toda vsak tovrsten eksperiment naj bo ustrezno vzdrževan in negovan, hkrati pa premišljen; upoštevati velja obliko obraza, barvo las in obliko pričeske, pa tudi značilnosti polti in osebnostne karakteristike. Ker je očitno, da brade in bradice trenutno doživljajo vrhunec, smo lahko prepričani, da bodo v sezoni ali dveh izginile z moških obličji -- to naj bo v tolažbo vsem, ki brad in bradic ne marajo. Toda ker so brade tako močno zakoreninjene v moško modo, kot so dolgi lasje v žensko, je jasno, da nikoli ne bodo popolnoma izginile.
 
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki