Bombaž

(Foto: Jupiterimages)

Njegovo veličanstvo Bombaž

Čeprav kraljevski status pripisujejo predvsem svili, si tudi bombaž zasluži naziv veličanstvo. Življenja brez bombaža si skorajda ni mogoče predstavljati, saj ga srečujemo na vsakem koraku. Vsekakor gre za najbolj razširjeno vlakno, ki ga zlepa ne bo zamenjalo nobeno drugo.


Pred drugimi

Bombaž odlikujejo številne lastnosti, ki ga postavljajo pred druga vlakna. Ne gre le za prijeten občutek ob nošnji, enostaven je tudi za vzdrževanje in obdelovanje. Ker odlično vpija vlago, je nadvse primeren za spodnje perilo in lahna poletna oblačila. Bombažne nogavice so porok, da se od stopal ne bo širil neprijeten vonj, medtem ko bombažna posteljnina omogoča prijeten spanec.

Odlike

Zaradi izjemnih lastnosti bombaža so izdelki, narejeni iz tega vlakna, zelo razširjeni. In katere so te lastnosti? Na prvo mesto spada izjemna sposobnost vpijanja vlage ali higroskopičnost, saj bombaž pri 95-odstotni zračni vlagi sprejme kar 27 % vlage. Odlikuje ga tudi preprosto vzdrževanje: večino izdelkov iz bombaža lahko peremo v pralnem stroju pri 90 stopinjah Celzija. To seveda ni priporočljivo početi pri obarvanih izdelkih. Obarvane bombažne tkanine peremo pri temperaturah od 40 do 60 stopinj Celzija. Poleg tega so bombažne tkanine zelo primerne za barvanje in tiskanje. Bombažno tkanino zlahka pobarvamo tudi doma. Oblačila iz bombaža so prijetna na otip, hladna in zračna.

Pozor
 
Oblačilo naj bo izdelano iz čistega bombaža; če pa gre za mešanico, naj delež sintetičnih vlaken ne presega dvajsetih odstotkov. Mešanje s sintetičnimi vlakni podeli oblačilom nekatere pozitivne lastnosti, vendar je treba vedeti, da se s tem zmanjša sposobnost vpijanja vlage. Mešanice z naravnimi materiali, kot so lan, svila in volna, so veliko primernejše od mešanic s sintetičnimi vlakni.

Ne dovolite, da vas zavede cena; ceneni izdelki so narejeni iz slabega bombaža in vam ne bodo dolgo služili. Najprej bodo zbledeli, nato bodo postajali vse tanjši in se prav kmalu strgali. Za takšne izdelke je značilno, da je za barvo usodno že eno samo sušenje na soncu!

Analize so pokazale, da cenen bombaž, ki večinoma prihaja iz dežel Daljnega vzhoda, vsebuje številne pesticide, ki jih na plantažah uporabljajo za zatiranje škodljivcev. Ti pesticidi niso nenevarni. Mnogi strokovnjaki pripisujejo krivdo za alergije in zastrupitve prav bombažnim izdelkom iz cenene preje. Neka analiza otroške majice, izdelane na Tajvanu, je pokazala, da oblačilo vsebuje DDT.

Uporaba

Iz bombažnih vlaken izdelujejo preje in sukance, ki so v rabi pri tkanju, šivanju in pletenju. Iz bombaža so žensko, moško in otroško spodnje perilo, moške srajce, ženske obleke, krila, hlače, delovna oblačila itd. Pri opremi bivalnih prostorov je bombaž nepogrešljiv pri posteljnini, brisačah, prtih, pohištvenih tkaninah in zavesah.

Čisti bombaž?

Razširjenost, lastnosti in starost, vse to govori v prid bombaža. Seveda se zastavlja vprašanje, kakšna je njegova prihodnost. Brez slabe vesti lahko zapišemo, da čistega bombaža ni več; človek pri njegovem pridobivanju in obdelavi uporablja vse preveč kemikalij in kemičnih snovi, ki prodirajo in se vpijajo v vlakna -- seveda na škodo odlik naravnega bombaža.

Ocenjujejo, da je bombaž prispel v Evropo v 4. stoletju pred našim štetjem, prinesel pa naj bi ga Aleksander Veliki. Arheologi so med indijskimi ruševinami našli bombažno tkanino, katere starost so ocenili na 2500 let.

Bombaž spada med semenska vlakna. Bombažno vlakno sestavlja ena sama celica, ki zraste iz semenske pokožnice bombaževca. Iz enega semena zraste od deset do petnajst tisoč vlaken. Prerez bombažnega vlakna ima značilno ledvičasto oziroma fižolasto obliko, po dolžini ima obliko sploščene cevke z menjajočimi se zavoji. Dolžina vlaken, ki znaša od 10 do 54 milimetrov, je poleg debeline najpomembnejši kriterij za določanje kakovosti bombaža. Bombaž gojijo na plantažah v tropskih in subtropskih krajih, in sicer kot zelišče ali grm.

Mercelizacija

S kemičnim postopkom mercelizacije (vlakna namakajo v raztopini natrijevega ali kalijevega hidroksida) dosežejo, da vlakna nabreknejo in s tem izgubijo značilen ledvičast prerez. Tako obdelana bombažna vlakna so trša in imajo lepši lesk; po videzu in lastnostih se zelo približajo svili.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki