Uspešne in ustvarjalne počitnice

(Foto: Shutterstock)

Počitnice superlativov

Se že dolgo poigravate z mislijo na uspešne počitnice? Kakšna so vaša počitniška hrepenenja in pričakovanja? Si želite vsaj enkrat preživeti dopust malce drugače, bolj razburljivo? Zakaj se ne bi v čarobnih počitniških dneh za spremembo malce poigrali z domiselnostjo in ustvarjalnostjo?

Ustvarjalnost je namreč "in", tudi na počitnicah. Človek je lahko ustvarjalen doma, pri sorodnikih, v razkošnem hotelu ob morju, v prijetni domačiji na deželi, v galeriji sredi velemesta, v sanjskem nakupovalnem središču, v šotoru ob vznožju planin ... Ustvarjalnost zahteva predvsem čas, tišino, sproščenost in navdih. Poskusite se končno srečati s seboj, se pobliže spoznati, prisluhniti svojim željam, odkriti svoja nagnjenja in uresničiti svoje sanje.

V kuhinji

Človek je lahko ustvarjalen tudi v kuhinji. Kuhanja se lahko naučite ob pomoči tečajev (najprestižnejše poletne šole prirejajo Francozi ), televizijskih oddaj, knjig, revij in časopisov, pri izurjeni sorodnici, prijazni kmetici na kmečkem turizmu ali kar doma, s preizkušanjem novih in z izpopolnjevanjem starih receptur. Domišljija in ustvarjalnost se rojevata tudi v shrambi, v objemu nostalgičnih vonjav in pristnih domačih specialitet, ki se bohotijo na policah in vabijo k pokušanju.

Paleta in čopič

Morda vas bolj kot kuhalnica mikata paleta in čopič; tudi za vas je poletje idealna priložnost za razvijanje, bogatenje in izražanje ustvarjalnega potenciala. Ne nazadnje tudi zato, ker lahko paleto, čopič in barve stlačite v še tako skromno počitniško prtljago in dopustniško bivališče, vse ostalo pa vam bo na kraju samem širokogrudno ponudila mati narava.

Akvarobika

Če ljubite glasbo, balet in ples, se lahko na morju ali drugje ob vodi ukvarjate z akvarobiko in z vodnim baletom, sicer pa sta ples in balet priljubljeni dejavnosti številnih dopustnikov (zlasti nežnejšega spola). Na poslušanje, ustvarjanje in "miksanje" glasbe prisegajo predvsem predstavniki mlajše generacije.

Ročna dela

Tudi šivanje, pletenje, vezenje, kvačkanje in druga ročna dela so ustvarjalen izziv, ki ga lahko uresničite v poletnih dneh – z njimi boste zadovoljili ustvarjalno žilico ter obenem zmanjšali izdatke za garderobo in opremo stanovanja.

Ustvarjalno pisanje

Vas privlači pisanje, a željo po ustvarjalnem plesu svinčnika po papirju vedno znova zatrete z mislijo na pomanjkanje časa? Poletje je pravi čas za uresničitev tovrstnih sanj. V tujini prirejajo številne tečaje ustvarjalnega pisanja, pri nas pa še vedno prisegamo predvsem na samoiniciativnost in domišljijo, zato vam svetujemo, da se brez strahu lotite opisovanje tematike, ki vam je najbolj pri srcu. Ob koncu počitnic boste s stvaritvami lahko zabavali in navduševali prijatelje, znance in sorodnike; jeseni bo stvarca morda že doživela objavo in navrgla nekaj cekinov v izpraznjeno denarnico ...

Fotografija

Zanimiv in ustvarjalen konjiček je tudi fotografija, ki postaja vse bolj priljubljena, zato so marsikje na voljo tudi tečaji. Če vam ni do formalnega znanja, lahko oboroženi z izčrpnimi navodili za rabo fotoaparata/snemalne kamere ter s prgiščem nasvetov dobrega fotografskega mojstra ujamete v objektiv imenitne prizore in jih prelevite v umetniške posnetke, ki bodo prišli prav v nostalgičnih jesenskih in zimskih trenutkih. Z izbranimi fotografijami lahko tudi prispevate k obogatitvi interierja doma in v službi.

Oblikovanje in kiparjenje

Oblikovanje in kiparjenje spadata med umetniške panoge, ki ne zahtevajo določenega prostora in časa, zato si ju mirne duše lahko omislite tudi na dopustu. Mati narava vam ponuja kopico ustreznih materialov, ostalo pa tako ali tako ves čas nosite s seboj.

Skrb za jezik

Poleti se lahko naučite tujega jezika, izpopolnite in izpilite obstoječe jezikovno znanje, spoznate nove kraje, ljudi, navade in običaje ter prevetrite možgane in požlahtnite spominski trezor z novimi vsebinami.

Šola varovanja narave

Novost v pisani paleti počitniške ustvarjalnosti je ekologija -- šola varovanja in ohranjanja narave, ki bi jo po mnenju poznavalcev morali kot "obvezni predmet" uvesti za vse dopustnike.

V ritmu glasbe

Počitnice brez glasbe so podobne iskanju izgubljenih priložnosti, zato harmonija not, tonov, zvokov in ritmov upravičeno predstavlja eno najbolj priljubljenih poletnih dejavnosti. Glasbo lahko tudi snemate, kombinirate (miksate), zaigrate ali zapojete najljubše melodije ali pa napišete kaj novega, če ste obdarjeni s tovrstno ustvarjalnostjo. Psihologi poudarjajo, da je glasba imenitna zvočna kulisa, ki spodbuja izvirnost in ustvarjalnost.

Prenavljajnje

Če vas navdušujeta arhitektura in notranja oprema, se lahko lotite prenavljanja, opremljanja in preurejanja stanovanja, hiše ali počitniške hišice. Užitek, delo in trud bodo poplačani z rezultati, ki bodo trajali dlje kot eno samo poletje.

Čiščenje in … sanjarjenje

In za konec še praktična ugotovitev: tudi čiščenje, preurejanje, pospravljanje, obnavljanje in urejanje, pa delo na vrtu, v vinogradu, v parku ali na dvorišču so lahko ustvarjalni. In da ne pozabim: med najpomembnejše prvine dopustniške ustvarjalnosti spadajo tudi počitniško lenarjenje, hrepenenje, sanjarjenje in kovanje načrtov za bližnjo in daljno prihodnost. Želimo vam ustvarjalne, uspešne -- nepozabne počitnice!

POLETJE JE IDEALNI ČAS ZA ...

  • Razmislek o novi službi in poslovnih spremembah. Službo je najbolje zamenjati jeseni (če si seveda lahko privoščite bolj ali manj načrtovan skok na novo delovno mesto), ko se človek po tehtnem premisleku racionalno odloči za novo zaposlitev in kariero. Tudi delovno-tržne statistike pričajo, da je največja ponudba prostih delovnih mest prav oktobra, saj se številna delovna mesta izpraznijo konec koledarskega leta. Po mnenju strokovnjakov so primerni meseci za spremembo delovnega mesta tudi avgust, september in januar, ko je človek po izdatni počitniški samorefleksiji in sprostitvi oziroma novoletni bilanci poln vneme in najdovzetnejši za tovrstne spremembe.
  • Skrb za dobro vitko in čvrsto postavo.
  • Krepitev imunskega sistema in nabiranja "kondicije" za jesen in zimo.
  • Optimistično razpoloženje, radost in veselje. Poleti je človek bolj sproščen in odprt, zato se rad druži, sklepa nova poznanstva, utrjuje stara prijateljstva in se tudi mimogrede zaljubi.
  • Za naraščaj se je najbolj odločiti po dopustu, v obdobju sproščenosti, dobrega zdravja in vitalnosti, ko sta si partnerja še posebno naklonjena, spočita, telesno zdrava in psihično stabilna. 
  • Korenito spremembo zunanje podobe. 
  • Preproste, nezahtevne pričeske, lahkotno ličenje, domiseln, celo malce "odštekan" nakit in nenavadne modne dodatke.
  • Sanjarjenje in uživanje življenja, nizanje prijetnih doživetij in nabiranje lepih spominov, s katerimi bomo lažje preživeli turobno jesen in mrzlo zimo.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki