Maskaromanija

(Foto: Shutterstock)

Kako do zapeljivih oči?

Dolge, goste temne trepalnice so želja vsake ženske. Žal narava z njimi ni obdarila vseh. Dolge, zavihane trepalnice pogosto občudujemo pri otrocih in predstavnikih moškega spola ter si pri tem mislimo, zakaj sami nimamo take sreče. Večina žensk na vprašanje, katerega kozmetičnega izdelka ne bi mogle pogrešiti, odgovori: "Maskare."

Poudarjene trepalnice podelijo očem in s tem vsemu obrazu poseben poudarek. Prav trepalnice poskrbijo za bodisi nedolžen bodisi sofisticiran videz. K sreči lahko dosežemo, da so trepalnice videti še daljše, gostejše in bolj zavihane.

Izbira maskare

Na voljo je cel kup maskar, saj vsak kozmetični proizvajalec ponuja vsaj nekaj izdelkov, zaradi česar se je pri nakupu težko odločiti, sploh če ne veste, kaj natanko iščete. Pri izbiri morate biti pozorni na več stvari. Najprej se je treba odločiti za barvo. Najpogostejši sta črna in rjava, na voljo pa so tudi tako imenovane barvne maskare. Velja, da slednje − zaradi sestavin, ki jih vsebujejo − hitreje razdražijo oko. Ne glede na to, kakšno maskaro iščete, barvno, črno ali rjavo, morate biti pozorni na krtačko, barvilo in datum izdelave. Maskaro je priporočljivo zamenjati vsake pol leta. Pri nakupu ne pozabite preveriti, kdaj je bila izdelana.

Krtačka

Krtačka mora biti karseda gosta, saj le takšna temeljito razčeše trepalnice. Tako se boste izognili zlepljenim trepalnicam. Krtačko lahko po želji zakrivite; tako boste laže nanašali barvo oziroma tuš. Vrh maskare naj bo tanek, da boste lažje pobarvali trepalnice v notranjem kotičku očesa. Barva naj ne bo preveč mokra, sicer boste trepalnice kaj hitro razmazali, a tudi ne presuha, ker s takšno ne boste dosegli želenega učinka.

Pogosto se zgodi, da je nova maskara precej vlažna. Težavo odpravite tako, da krtačko obrišete v papirnat robček in se tako znebite odvečne barve. Maskara se sčasoma osuši. Suha barva pada s trepalnic in ustvari temne lise pod očmi, zato je treba maskaro vsakih nekaj mesecev zamenjati. Maskara se posuši hitreje, če ob nanašanju pritiskate stekleničko, s čimer krtačko vlečete noter in ven ter poskrbite za enakomerno nanašanje

Vodoodporna ali navadna maskara?

Slaba stran vodoodpornih maskar je odstranjevanje, saj si veliko odpornejše od navadnih. Tovrstne maskare so dejansko odporne na solze in vodo, zato so primerne tudi za plažo in kopanje.

Naravne?

Občutljivost na maskaro ni redka. Številne ženske namreč ne prenašajo barve oziroma sestavin, iz katerih so te sestavljene, zato naj raje poskusijo z maskarami, ki vsebujejo naravne sestavine. Zanje so pogosto primerne tudi posebne linije ličil za občutljive oči, ki so navadno na voljo v lekarnah in zeliščnih lekarnah.

Poleg maskar z barvo so na voljo še številne maskare s posebnimi funkcijami: nekatere trepalnice podaljšujejo, druge jih privzdigujejo, tretje zgostijo … Maskare, ki veliko obljubljajo! Če so vaše trepalnice kratke ali redke, jih boste z maskaro nekoliko poudarili, vendar kljub reklamam, ki zagotavljajo neverjetne rezultate, ne pričakujte čudežev. Na voljo so vam druge rešitve, zato bitka za popolne trepalnice še ni izgubljena.

Pred nakupom

Preden kupite maskaro, jo preizkusite. Vedno jo nanašajte na čiste trepalnice, na katerih ni sledov prejšnjega nanosa, kajti le tako boste resnično videli, kakšna je maskara, ki jo nameravate kupiti.
Nikoli ne spite z maskaro na trepalnicah! Četudi se vam zaradi ponočevanja obeta kratka noč, si vzemite čas ter odstranite maskaro in druga ličila. Maskara namreč izsuši trepalnice. Poleg tega si utegnete med spanjem polomiti trepalnice.

Maska za trepalnice

Trepalnice vam bodo hvaležne, če jim boste posvetili nekaj časa in jim občasno privoščili intenzivno negovalno masko. Že naša mame in babice so vedele, da nanos ricinusovega olja okrepi trepalnice. Olje pred spanjem nanesite na zgornje in spodnje trepalnice, po želji tudi na obrvi, lahko pa uporabite brezbarvno maskaro, ki ima samo negovalno funkcijo. Maskaro vedno nanašajte na čiste trepalnice. Krtačko premikajte levo-desno, s čimer boste temeljito razčesali trepalnice in jih ločili med seboj. Barvo nanašajte od korena proti konici trepalnic, pri čemer bodite natančni. Maskaro lahko nanašate tudi v več slojih. Če se bo primerilo, da bo barva ostala na vekah, jo obrišite z vatirano palčico.

Drugi pripomočki

Krtačke in glavnički za trepalnice so dodatno pripomočki. Z njimi boste razčesali trepalnice pred ali po nanašanju maskare. S kleščicami za vihanje trepalnic trepalnice lahko zakrivite navzgor. Da boste dosegli želeni rezultat, se morate naučiti uporabljati kleščice: naslonite jih ob koren trepalnic, tako da tik ob korenu zajamete celoten lok hkrati, nato pa kleščice stisnite za nekaj sekund.

Bodite pozorni, da trepalnice stisnete ob korenu in ne na konici, saj boste le tako dobili lepo ukrivljen lok. Paziti morate, da stisnjenih kleščic ne potegnete, saj bi tako utegnili populiti kar nekaj trepalnic. Ko se navadite na kleščice za vihanje trepalnic, postanejo nepogrešljiv kozmetični pripomoček. Zavihane trepalnice oko na videz odprejo ter mu podelijo mladosten in ljubek videz.

Podaljševanje trepalnic …

… je priljubljeno že več let. V kozmetičnih salonih s posebnim lepilom med vaše trepalnice prilepijo umetne trepalnice oziroma drobcene čopke različnih dolžin. Umetne trepalnice so na las podobne naravnim, saj naj so izdelane iz naravnih snovi − svile ali živalske dlake. Število in dolžina dodanih čopkov sta odvisna od gostote vaših naravnih trepalnic. Podaljški "zdržijo" največ mesec dni, v tem času se "obnašajo" kot prave trepalnice, kar pomeni, da se lahko mirno kopate, ličite in tudi − jokate.

Na voljo je tudi trajno vihanje trepalnic. Postopek je podoben trajni za lase, le da pri tem uporabljajo veliko blažje izdelke. Trepalnice namažejo s posebnimi emulzijami, jih na perforirani paličici zavihajo − kot bi jih navili na navijalko − in pustijo, da reakcija steče. Trepalnice so lepo privihane nekaj mesecev. Trajno kodranje oziroma vihanje je alternativa rabi kleščic.

Umetne trepalnice so zahtevnejše, saj je potrebno kar nekaj vaje, preden jih boste znali lepo prilepiti. Nanašajte jih s pinceto, ker jih boste le tako namestili tja, kamor spadajo. Prenizko ali previsoko nameščene trepalnice so namreč videti smešne. Izbirate lahko med umetnimi trepalnicami v enem kosu in posameznimi čopki, ki jih nanesete samo na zunanje kotičke oči.

Barvanje trepalnic

Barvanje je dobrodošlo za vse, ki imajo svetle trepalnice, ki so seveda manj opazne. Barvanje je preprosto in če je opravljeno pravilno, tudi ne draži očesne sluznice. Pod spodnje trepalnice namestite varovalni listič v obliki polmeseca, ki se prilega loku spodnjih trepalnic in služi kot varovalo, da barve ne nanesemo na tanko kožo pod očmi ali okoli njih.

Barvo nanašamo na zaprte oči ter pobarvamo spodnje in zgornje trepalnice. Po opravljenem barvanju listič odmaknemo, obrišemo naneseno barvo. Trepalnice ostanejo obarvane nekaj tednov, poleti zaradi sonca nekoliko manj. Na pobarvane trepalnice lahko nanašate maskaro.

Čiščenje

Za čiščenje maskare s trepalnic uporabljajte vato in čistilo, ki ne draži oči, obenem pa temeljito očisti maskaro. Lahko uporabite tudi olje, za vodoodporno maskaro pa posebno čistilo, ki bo maskaro raztopilo in odstranilo. S trepalnicami bodite nežni, saj jih lahko kaj hitro populite ali polomite.