Varno na sonce

  • NN
  • petek, 11. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Kako se pravilno zaščititi?

Poletje in sonce gresta z roko v roki. Preden boste svojo kožo izpostavili prijetnim in včasih prevročim sončnim žarkom, morate vedeti, kako se pred njimi zaščiti. Pred soncem se zaščitite s pokrivali, senčniki, očali, oblačili … Pri nanašanju zaščitnih sredstev ne pozabite na narti, ušesa in lasišče. Posebno pozornost namenite ustnicam, predelu okoli oči in vekam, kjer je koža še posebno tanka in občutljiva. Kreme z zaščitnim faktorjem uporabljajte tudi takrat, ko niste izpostavljeni neposrednemu sevanju sončnih žarkov, denimo v oblačnem vremenu, in ne samo na morju, kajti sonce vas lahko močno opeče tudi v mestu.

Sonce vas bo doseglo tudi v senci, saj se žarki odbijajo od peska ali vode. S pravilno izbiro in uporabo sredstev za sončenje boste poskrbeli za zadostno zaščito, tako da se vam ne bo treba bati neljubih posledic. Priporočljivo je, da zaščitno sredstvo preizkusite, še preden ga kupite. Številni ljudje so namreč alergični na katero od sestavin sredstev z zaščitnim faktorjem.

Solarij

Nemalo ljudi si pred sončenjem na soncu želi nabrati nekaj barve v solariju. Mnenja o tem so deljena, vsekakor pa tudi pri zadrževanju v solariju velja zmernost. Solarij je lahko enako škodljiv kot naravni sončni žarki in ima enake posledice, ki se pokažejo čez leta. Solarij in sonce dajeta drugačen tip zagorelosti. Pri naravni porjavelosti (UVA- in UVB-žarki) pigmentne celice dobijo spodbudo in sprostijo melanin. V solariju boste izpostavljeni samo UVA-žarkom, zato bo odtenek polti drugačen. Čeprav ste si v solariju nabrali nekaj podlage, morate biti na soncu pazljivi in uporabljati zaščito.

Sončite se postopoma

Če je koža še bela, zadostuje nekaj minut sončenja na dan. Uporabljajte višji UV-faktor, pozneje, ko bo koža že nekoliko temnejša, pa lahko uporabite sredstvo z nižjim faktorjem. Na začetku izpostavljanja soncu naj bo zaščitni faktor vsaj 20. Na kožo nanesite dovolj zaščitnega sredstva (2 ml ali 2 mg na kvadratni centimeter kože), in sicer že pol ure pred izpostavljanjem UV-žarkom, nato pa vsaki dve uri oziroma vsakič po kopanju, znojenju ali brisanju z brisačo. Zaščito pred UV-sevanjem prilagodite krajevnim dnevnim vrednostim UV-žarčenja. UV-indeks je največji med 10. in 16. uro. Takrat se je sončenju najbolje izogniti.

Katero sredstvo izbrati?

Zaščitna sredstva so uporabna približno dve leti, seveda če ste jih pravilno shranili. Staro sredstvo boste prepoznali po spremenjenem vonju in zrnatosti. Zaščitno sredstvo je lahko v obliki mleka ali pršila. Mleko daje koži vlago ter jo ohranja nežno in prožno, pršilo za sončenje pa se lažje razmaže po koži in hitro vpija. Za nego obraza so primerne kreme za sončenje obraza, ki z visoko stopnjo zaščite in antioksidantno obrambo celic varujejo pred prezgodnjim staranjem kože. Za občutljivo kožo so priporočljiva sredstva brez dodatka dišav in konzervansov. Sestavine, katerih ime se konča s -cinamat in -salicilat, ščitijo samo pred UVB-žarki, avobenzon in parsol ščitita samo pred UVA-žarki. Oksibenzon, titanov dioksid in cink ščitijo tako pred UVA- kot UVB-žarki.
 
Naravno

Najboljša hrana za kožo so sredstva za sončenje, v katerih so le izvlečki rastlin, pridobljenih brez kemičnih zaščitnih sredstev (ekološko ali biodinamično). Takšne rastline vsebujejo za tretjino več mineralov in vitaminov ter do dvakrat več antioksidantov, ki so pomembni za varovanje celic pred poškodbami. Kot filter največkrat uporabljajo titanov dioksid, ki ne draži kože in deluje do valovnih dolžin 370 nm, kar pomeni, da odbije celoten spekter UVB- in tudi pretežen del spektra UVA-žarkov.

Po sončenju

Po sončenju z rabo negovalnih izdelkov koži povrnemo prožnost in mehkobo, nekatere sestavine pa so lahko v pomoč pri pomirjanju razdražene kože in hitrejšemu obnavljanju opečene kože. Najpomembnejše sestavine so olja in voski, voda, rastlinski izvlečki in vitamini, tovrstna sredstva pa lahko vsebujejo še druge snovi. Opečeni in razdraženi koži lahko pomagate z gelom. Izvlečki in eterična olja kamilice in ognjiča delujejo protivnetno in antiseptično ter pospešijo celjenje kože in sluznic. V olju namočena šentjanževka je priljubljeno domače zdravilo za zdravljenje sončnih opeklin. Izvleček aloje lajša otekline, pordelost in razdraženost kože. Vitamin A je cenjen zaradi pomlajevalnega učinka na kožo, poleg tega poveča prožnost kože in jo zdravi po sončenju. Provitamin B6 pomaga k hitrejši obnovi razdražene, opečene kože ali sluznice. Vitamin E vlaži, deluje protivnetno, blaži rdečico in srbenje, preprečuje nastajanje gub in upočasni proces staranja kože.

Namesto sonca – kreme za samoporjavitev

Po besedah dermatovenerologinje mag. Metke Adamič, dr. med., so zelo primerne kreme za samoporjavitev, saj so varen nadomestek za sončenje. Vsebujejo snov dihidroksiaceton, ki reagira z aminoskupinami aminokislin kožnih celic. Pri tem kot stranski produkt nastane snov, ki obarva zgornje plasti kožnih celic. Dihidroksiaceton je nestrupena snov, ki ostane na površju kože, v odmrlih celicah. Od koncentracije snovi v sredstvu za samoporjavitev je odvisno tudi obarvanje kože. Po dveh do treh urah pride do obarvanja kože, ki se ohrani od pet do šest dni, dokler se ne odlušči skupaj s povrhnjimi celicami.

Ko je obarvanost kože vidna, tovrstna krema tudi minimalno varuje pred UV-žarki, v višini zaščitnega faktorja 4, vendar je pri izpostavljanju soncu nujno treba uporabiti še dodatno zaščito. Pri uporabi alkalnih sredstev (mila ali tekočega mila) zaradi reakcije z alkalno (bazično) snovjo lahko pride do nekoliko oranžnega obarvanja, zato kožo pred uporabo sredstva za samoporjavitev popolnoma očistite. Odstraniti je treba zlasti maščobe in ostanke alkalnih snovi, zato dermatologi po umivanju kože svetujejo dodatno čiščenje s tonikom, ki vsebuje hidroksialkohol, saj bo s površine kože odstranil ostanke čistilnih sredstev (predvsem mil in kalcijevih soli).

Sredstva za samoporjavitev načeloma niso škodljiva, vendar pri preobčutljivih posameznikih lahko povzročijo reakcije. Zato dan ali dva pred uporabo opravite preizkus: kremo nanesite na manjše, skrito območje kože. Pri nanašanju je treba skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila. Priporočamo, da pred nanosom sredstva za samoporjavitev opravite nežno luščenje povrhnjice (piling), nato pa izdelek čim bolj enakomerno in v skladu z navodili namažete po vsem telesu. Predhodno luščenje podaljša trajanje obarvanja za en cel dan. Po nanašanju sredstva pilinga ne priporočamo več, dokler barva ne zbledi.

Za vse oblike UV-sevanja je znanstveno dokazano, da prispevajo k razvoju kožnega raka in prezgodnjemu staranju kože. Čezmerno in zlasti nepravilno izpostavljanje sončnim žarkom lahko resno poškoduje kožo in ogrozi zdravje. Pri tem ne gre samo za pordelo kožo ali lažje sončne opekline. Vse pogostejše so tudi alergije na sonce, pigmentne motnje, v najhujšem primeru pa nastane melanom.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki