Premagajmo neprijetno znojenje

(Foto: Shutterstock)

Kako izbrati primerno sredstvo

Ob misli na znojenje ali vonj znoja nam je običajno neprijetno. Vendar to ni potrebno, kajti znojenje je povsem normalen fiziološki proces, ki je nujno potreben za uravnavanje telesne temperature, deluje pa ob pomoči termoregulacijskega centra v hipotalamusu.

Znojenje je lahko tudi posledica nekaterih drugih dejavnikov, kot so anksioznost, intenzivna koncentracija ali uživanje začinjene hrane. Znoj se prek znojnih žlez izloča na površini kože, najpogosteje na dlaneh, podplatih, pod pazduho in na čelu.

Pod pazduho in na anogenitalnem območju so žleze znojnice večje in se pretežno odpirajo v lasne folikle. Znoj sam po sebi nima vonja, saj telesni vonj nastane zaradi delovanja bakterij na koži. Te razkrajajo sestavine znoja iz žlez, pri presnovi pa nastanejo amonijak in kratkoverižne maščobne kisline z značilnim močnim vonjem. Sicer pa velja, da na izrazitejši telesni vonj lahko vplivajo tudi prehrana, zlasti česen, ribe ter čebula.

Noge
Ko govorimo o močnem vonju pri znojenju, najprej pomislimo na podplate. Vonj je pogosto povezan z obutvijo, ki povzroči močnejše znojenje, s tem pa tudi ugodno okolje za bakterije in glivice. Pri znojenju podplatov je zato najbolje najmanj dvakrat na dan menjati nogavice (seveda iz naravnih materialov), priporočljivo pa je uporabljati tudi puder, ki veže vlago. Seveda je najprimerneje uporabljati obutev iz naravnih materialov, torej takšno, ki "diha", lahko pa si pomagate tudi s tem, da par čevljev nosite vsak drugi dan, tako da se čevlji v vmesnem času povsem posušijo.

Preprosto, vendar učinkovito
Proti znojenju si lahko bolj ali manj pomagamo z nekaterimi splošnimi nasveti, kot je izogibanje dejavnikom, ki sprožijo znojenje (denimo vročina in začinjena hrana). Nadvse pomembna so oblačila. Oblačila naj pod pazduhama ne bodo tesna in po možnosti izdelana iz naravnih materialov: kot so bombaž, lan in viskoza.

 Izogibajte se umetnim materialom, denimo najlonu in poliestru. Zadrego zaradi čezmernega znojenja lahko zmanjšate tudi tako, da ne nosite oblačil, na katerih so zlahka vidni znojni madeži; običajno so znojni madeži najmanj opazni na črnih tkaninah. Če se pogosteje znojite ponoči, pomislite tudi na ležišče in pregrinjalo: priskrbite si takšna, ki sta zračna in ne zadržujeta vlage.

Preprečevanje znojenja …
Pri znojenju podpazduh uporabljamo deodorante in antiperspirante. Izraz deodorant običajno uporabljamo kot skupni izraz za vse oblike deodorantskih izdelkov, pa naj gre za pršilo, stik, roll-on in antiperspirant. Običajni deodoranti, tako alkoholni kot tisti brez alkohola, nevtralizirajo neprijeten vonj, deodoranti antiperspiranti pa preprečujejo znojenje s tem, da zožujejo žleze lojnice.

Najpogosteje vsebujejo raztopine aluminijevih soli, ki delujejo tako, da zmanjšajo prepustnost površine kože. Raba antiperspiranta je primerna na mestih, kjer se močno znojite, predvsem ponoči, ko so žleze znojnice manj dejavne. Na začetku jih je treba nanašati vsakih 24 do 48 ur. Čez čas, ko se stanje izboljša, lahko med posameznimi nanosi mine več dni ali celo tednov. Ko jih nanašate pod pazduhami, jih ne smete depilirati 24 ur pred nanosom ali po njem.

… ali nevtraliziranje
Deodoranti ne preprečujejo znojenja, ampak delujejo tako, da bodisi prekrijejo telesni vonj bodisi zmanjšajo število bakterij, ki živijo na površini kože, vendar pri tem niso škodljivi. Deodoranti, ki delujejo proti bakterijam, vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine, drugi priporočljivi deodoranti pa izopropilni alkohol ali močno odišavljena naravna olja, denimo iz žajblja ali limonine trave.

Bolj naravno in manj dražeče
Za vse, ki imate občutljivo kožo, raba antiperspirantov ni priporočljiva, saj lahko dražijo kožo, jo izsušijo ali celo povzročijo, da razpoka. Najprimernejši so deodoranti brez alkohola in drugih dražečih snovi. Takšni so naravni kristalni deodoranti, ki jih namočite v topli vodi in jih po prhanju nanesete na kožo.

Pomagate si lahko tudi z zelišči. Semena grškega semena ali triplata, vsebujejo učinkovine, ki pomirjajo kožo in znojnice. Dvanajst žlic semena triplata zjutraj namočite v litru hladne vode, pustite stati čez dan, zvečer tekočino na kratko zavrite in spet ohladite. Pripravek vlijete v toplo kopel in se okopate. Proti premočnemu znojenju naj bi deloval tudi žajbelj. Žajbljevo eterično olje zavira rast ter razmnoževanje bakterij in glivic, enako velja za njegove vodne in alkoholne izvlečke. Pri vsem naštetem pa seveda ne pozabite na redno higieno!

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki