Mezoterapija: revolucionarna metoda za hujšanje in pomladitev

(Foto: JupiterImages)

Izvaja naj jo zdravnik

V zadnjem času smo priča pospešenemu razvoju lepotne industrije in vse številnejšim novim zdravilnim metodam v estetski medicini. Ena od najnovejših na področju lepote je vsekakor mezoterapija, ki postaja vodilna metoda, ko gre za gubice, pomlajevanje kože na obrazu in rokah, povečevanje mišičnega tonusa, plešavost, akne, rozaceo, brazgotine, strije, kapilare in pege.

Mezoterapija je medicinska metoda, s katero aktivne snovi vbrizgavajo v srednji sloj kože (mezoderm) do globine šestih milimetrov. Zdravila ob pomoči tankih in kratkih igel vbrizgavajo lokalno in v majhnih odmerkih. Vbrizgavajo različne mešanice: monopreparate (vitamine, minerale, aminokisline), rastlinske izvlečke in celične preparate. Ob pravilni diagnozi in izbiri terapije daje ta metoda odlične rezultate, saj pospeši mehanizme za razgradnjo maščobe, izboljša mikroprekrvavitev, tonizira mišice in pospeši proces izmenjave snovi v organizmu. Med enim postopkom vbrizgajo približno 10 ml preparata.

Učinki
Učinki mezoterapije so lokalni in sistemski, kar prispeva k izboljšanju stanja in pomlajevanju. S to metodo odpravijo celulit in »stopijo« lokalno maščobno tkivo, odpravijo znake prezgodnjega staranja in preprečijo nastanek prvih gubic, odpravijo podbradek in podočnjake, zdravijo bolezni krvnih žil, hipovitaminozo in z njo povezane kožne spremembe, plešavost, hiperpigmentacijo, z njo pa odpravljajo tudi brazgotine in strije. Spekter indikacij je širok, obstaja pa samo ena kontraindikacija, in sicer bolezni žolčnika.

Bodite pazljivi!
Z mezoterapijo se skušajo ukvarjati mnogi, pri čemer se ne obremenjujejo s sodobnimi aparati, ampak se zadovoljijo z rabo navadnih ali inzulinskih brizgalk. Zato je pomembna usposobljenost osebe, ki se ukvarja z mezoterapijo. Številne stranke tako že na prvem srečanju zahtevajo dokumente, ki potrjujejo pravico do ukvarjanja s to metodo. To sta zdravniška diploma in potrdilo o opravljenem tečaju mezoterapije. Vsi lepotni postopki, zlasti tisti, pri katerih zdravniki v telo vnašajo snovi, lahko pripeljejo do resnih zapletov, sploh če jih izvajajo neprofesionalno.

Mezoterapija pomeni večurno, mukotrpno delo, katerega rezultat je odvisen od specialistove strokovnosti, saj prav on odloča, katero tehniko prebadanja bo uporabil, katere brizgalke in katere preparate. Žal, čeprav redko, pride tudi do zdravniških napak, ki so za paciente prava mora. Posledica neuspešnih postopkov so podplutbe in brazgotine.

Italijani proti Francozom
Prav zdaj poteka pravcata vojna med predstavniki italijanske in francoske zveze terapevtov. Pred nekaj leti so namreč Italijani dokazali, da tradicionalna francoska metoda izdelovanja mešanic (preparati za podkožno vbrizgavanje) poveča tveganje za nastanek negativnih posledic. Francoska šola namreč dovoljuje, da mezoterapevt sam pripravi mešanico, medtem ko je po italijanski šoli dovoljeno samo vnašanje monopreparatov. Njihovi strokovnjaki morajo pred pacientom odpreti ampulo in z njeno vsebino napolniti brizgalko.
Mešanic francoske šole nikoli ne testirajo, saj recept določi kar mezoterapevt. Pri Italijanih tega ni, saj so vsi preparati testirani.

Kisik
Ta učinkovita metoda ima eno samo pomanjkljivost: je namreč zelo boleča, zato mezoterapevti pri postopku navadno uporabijo lokalni anestetik. Pogosto slišimo, da je za lepoto treba potrpeti. K sreči je z novo napravo možno odpraviti tudi te težave. Nemški znanstvenik Lothar Bode, ki je dolgo delal v okviru Nasinega programa raziskovanja vesolja, je konec minulega stoletja opazil, da je številne snovi možno vbrizgavati pod kožo pod pritiskom, prek biomatrice. Bode je kot sredstvo pod pritiskom (2 atmosferi) začel uporabljati kisik. Tako uvela koža poleg bioaktivnih kozmetičnih snovi prejme tudi kisik. Kisik, ki vbrizgava preparate, spodbudi imunski sistem kože ter ima močno protivnetno delovanje, kar je pomembno za ljudi s problematično kožo in aknami.

Vsi lepotni postopki, zlasti tisti, pri katerih zdravniki v telo vnašajo snovi, lahko pripeljejo do resnih zapletov, sploh če jih izvajajo neprofesionalno. Zato je pomembna usposobljenost osebe, ki se ukvarja z mezoterapijo.

Na obrazu
Postopek odpravljanja znakov prezgodnjega staranja kože na obrazu traja približno pol ure. Neželeni učinki so minimalni, saj po posegu ostanejo samo kratkotrajna oteklina na mestu postopka ter pikčasti sledovi vbodov tanke igle, ki izginejo najpozneje v dveh dneh. Včasih se na mestu nekaterih vbodov pojavijo modrice v velikosti bucikine glavice, blaga oteklina ali bolečina, ki jo je možno ublažiti s kremo iz arnike. Vsi ti učinki izginejo v dnevu ali dveh. Če naj bo učinek trajen, priporočajo redne mesečne vzdrževalne postopke. Rezultati so vidni takoj, ko gre za zmanjšanje obsega ali napetost kože, pa so vidni nekoliko pozneje. Pravi učinek pomlajevanja je možno doseči s serijo postopkov, ki bodo zagotovo prestavili odločitev za kirurški face-lift.

Topljenje maščob
Lipoliza kot sestavni del mezoterapije je nekirurška alternativa liposukciji. Učinkovita je zlasti pri zmanjševanju maščobnih oblog. Na univerzi UCLA so že pred petnajstimi leti dokazali sistemski učinek teh injekcij, ki lahko prispevajo k hujšanju. To dokazujejo tudi francoske študije, najnovejše mešanice za te namene pa vsebujejo aktivne snovi, ki topijo celo stene maščobnih celic, zato tisti, ki mezoterapijo imenujejo nekirurška liposukcija, nemara sploh ne pretiravajo.

Mezoterapija za splošni krvni obtok je pomemben prvi korak pri topljenju kilogramov, zlasti pri sindromu težkih nog.

Dr. Pistor mezoterapijo imenuje »kirurško zdravilo«, ker na lokalni ravni deluje podobno kot kirurgija, saj odstrani lokalno težavo. Tako s serijo postopkov zmanjšajo maščobne obloge z želenega mesta, in sicer po zaslugi snovi, ki v majhnih količinah spodbujajo celice, da porabljajo maščobo za energijo. Zadnje v vrsti mešanic so tako učinkovite, da razgrajujejo celo stene maščobnih celic.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki