Kako izbrati prava očala?

(Foto: Jupiterimages)

Okvirji očal naj poudarijo vašo osebnost

Zakaj bi se zaradi očal za branje morali počutiti starejši? Kako lahko spremenite svoj videz in izberete okvirje, ki vas bodo polepšali? Se vam v zadnjem času začenja dozdevati, da se črke krčijo? Pa se ne. Razlaga je preprosta - postajate namreč daljnovidni in pri tem niste osamljeni. Vsako leto se povečuje število ljudi, ki za branje potrebujejo očala ali kontaktne leče.

Poglejmo s svetle plati. S spreminjanjem vida se pojavi potreba po novem modnem dodatku: očalih. Očala lahko poudarijo marsikatero prednost vašega obraza, poleg tega lahko skrijejo marsikatero napako in prispevajo k vašemu imidžu. Ne nazadnje, le kaj bi bila Desa Muck ali Elton John brez prepoznavnih nanosnih pripomočkov?

Drugačno ličenje

Če ste začeli nositi očala za branje, morate spremeniti ustaljen način ličenja, predvsem pa nadvse skrbno izbrati okvirje, ki bodo nadgradili obliko vašega obraza. Ne pozabite, da je vsebina še vedno v vaših očeh, toda z malenkostnimi posegi in popravki boste videti bolj glamurozni kot kdajkoli.Če nosite očala, so za vas primerna zimzelena modna senčila v naravnih barvah ter bež in kožnih odtenkih, bolj poudarjeno ličenje pa si privoščite s srednje rjavo barvo. Oči lahko optično povečate tako, da od zunanjih kotičkov očesa proti nosu s črtalom nanesete mehko linijo za tako imenovani sajasti videz. Za določnejše oblike izberite črtalo v bronasti, čokoladni ali vinski barvi. Prazne prostore med obrvmi zapolnite s svinčnikom v barvi, ki je karseda podobna barvi vaših las in obrvi, ličenje pa sklenite z maskaro v črni ali rjavi barvi.

Uporabljajte izključno klinično testirana in hipoalergenska kozmetična sredstva. Senčila naj bodo vodoodporna, da se ne bodo razlivala zaradi toplote in tako povzročala draženje oči. Če si ne morete privoščiti boljših (dražjih) senčil, jih raje ne uporabljajte in se osredotočite na ustnice, ki naj bodo poudarjene z intenzivnejšo šminko.

Ne staromodnih očal

Če ste pravkar ugotovili, da postajate daljnovidni, to še ne pomeni, da vaša nova očala pomenijo, da štejete več kot 40 let. V najslabšem primeru jih lahko kažete 30, 35, toda le malo ljudi pri 35 letih potrebuje očala za branje, pravijo svetovalci za okvirje. Da bi se temu izognili, se lahko odločite za kontaktne leče z nevidnimi robovi. Če ste si omislili par staromodnih očal za branje, ste malodane priznali, da se starate. Zakaj se ne bi raje ozrli po ponudbi prikupnih bralnih očal, narejenih iz tenkih, lahkih snovi, s kovinskimi okvirji in v najrazličnejših barvnih odtenkih znanih oblikovalcev. Pri teh se je treba vnaprej pripraviti na ceno - te se za sodobna bralna očala gibljejo od 30 do 100 tisoč tolarjev.

Ovalne in mačje

Najboljša izbira oblike za +40 so ovalna očala ali takšna, katerih oblika spominja na mačje oči. Takšne oblike poudarjajo ličnice ter odvrnejo pozornost od brade in podbradka. Nekatera najnovejša očala so celo brez okvirjev.

Pazljivo pri izbiri barve

Poiščite barvo, ki se lepo ujema z barvo vaših las in polti, vendar naj ne bo ista. Turkizna ali rdeča se lepo podata k rahlo sivečim lasem, bleščeče črna pa se ujema z olivno ali temnejšo poltjo. Če imate svetle ali rdeče lase, izbirajte med svetlo rjavimi odtenki okvirjev, primerni pa so tudi roževinasti, olivno zeleni, bronasti in okvirji v barvi starega zlata.

Velika in majhna

Moderna so tudi majhna očala. Toda če si ne upate več nositi bikinija, vam ne priporočamo majhnih očal, saj so nekatere ženske z majhnimi očali videti prav smešne. Navadno so ustreznejša izbira večji okvirji, saj skrijejo nekatere dele oči, na katerih je videti, da se staramo.Podobno je s prevelikimi okvirji. Velika očala vizualno potegnejo obraz navzdol in povzročijo, da ste videti upadli.

Izogibajte se tudi preizkušenim nasvetom vaše matere, ki je prisegala na očala v svetlo rožnatem tonu ali šampanjski barvi. Očala so kot čevlji. Če najdete par, ki se dobro poda k vsemu, so to precej dolgočasna očala. Očala naj poudarijo vašo osebnost.

Če nosite očala:

Očala za branje povečajo oči, zato se šminkajte pred povečevalnim ogledalom, saj boste le tako dobili pravo podobo o tem, kakšni boste videti na koncu.

  • Obrobne črte naj bodo poudarjene, da jih bo videti tudi pod očali.
  • Pod očmi se dodatno napudrajte, saj spodnji del očal lahko zbriše puder.
  • Preverite rezultate potem, ko ste si nadeli očala.
Na splošno:

  • Barva svinčnika za spodnjo veko se mora ujemati tako z vašo poltjo kot z odtenkom tekočega pudra.
  • Preden nanesete senčilo, na veke nanesite tekoči puder, nato senčilo, in sicer večkrat
  • Če želite oči optično povečati, nanesite temnejše senčilo od zunanjega kotička veke proti sredini.
  • Maskaro uporabite samo na zgornji veki - tako se boste izognili morebitnim temnim packam pod očmi.
  • Uporabljajte suho maskaro ali pa krtačko prej obrišite ob robček ali toaletni papir.
Večerni videz

Tako preprosto kot pulover iz kašmira, ki smo ga nosili čez dan, z dodatkom umetnih diamantov spremenimo v večernega, lahko s kančkom prave šminke "dnevnemu očesu" podelimo večerno podobo. Bleščice nanesite pod obrvi, na vrh ličnic in na sredino ustnic; to bo v trenutku spremenilo dnevni videz v večernega. Obrestuje se tudi nekaj srednje dolgih umetnih trepalnic na zunanjih kotičkih očesa, saj delujejo zelo ženstveno. Končajte s temnejšim rdečilom za ustnice.

Kakšna očala se podajo vašemu obrazu

Ko gre za očala, se nasprotja privlačijo. Zato iščite po pričujočem vodniku, da bi uravnotežili obraz in odstranili pozornost od nekaterih lastnosti, kot so:

Oblika obraza Najboljša oblika okvirja
velik nos preveliki okvirji
dolg nos okvirji z visokimi robovi in/ali dvojnim nanosnikom
majhen/kratek nos visok nanosnik in svetle barve
okrogel obraz kvadratna ali pravokotna očala
polna/mehka brada ovalna očala ali očala v obliki mačjih oči
dolg obraz okrogla očala
oglata čeljust okrogla očala
majhna razdalja med očmi tanki, majhni okvirji z ozkim nanosnikom
srčast obraz okvirji, ki se širijo proti dnu
velika razdalja med očmi večji okvirji
kratek obraz ozek okvir
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki