Lunine mene in nega telesa

(Foto: Pixabay)

Kako vpliva Luna na naše telo

Ker telo v obdobju od mlaja do prvega krajca hlepi po tem, da bi se očistilo in okrepilo, moramo še posebno paziti na prehrano, zato omejimo uživanje kalorične hrane ter pijemo veliko vode in čajev. V obdobju mlaja ni priporočljivo hujšati, koristno pa je omejiti uživanje ogljikovih hidratov in maščob.

Luna od mlaja do prvega krajca

V astrološkem jeziku pravimo, da sta v času mlaja Luna in Sonce v konjunkciji, se pravi, da se pokrivata na isti stopinji nebesne dolžine. To je čas, ko na nebu ne vidimo Lune. Že na osnovi lastnih izkušenj oziroma opazovanj vemo, da smo nekaj dni pred mlajem in v času mlaja nekoliko mirnejši in bolj zaprti vase kot sicer. Običajno razmišljamo o stvareh, ki so za nami, in tistih, ki nas še čakajo. Bolj smo razumevajoči. Čas okoli mlaja je zelo primeren za jogo, meditacijo in druge duhovne vaje.

Ker telo v tem obdobju hlepi po tem, da bi se očistilo in okrepilo, moramo še posebno paziti na prehrano, zato omejimo uživanje kalorične hrane ter pijemo veliko vode in čajev. V obdobju mlaja ni priporočljivo hujšati, koristno pa je omejiti uživanje ogljikovih hidratov in maščob.

Ko se Luna začne oddaljevati od Sonca, ko jo torej na nebu vidimo rasti, je čas, ko se lahko lotevamo novih stvari. Tako kot si simbolično predstavljamo "rojstvo nove Lune", si lahko predstavljamo tudi našo novo rast, vitalnost in podjetnost. Običajno v obdobju te lunine mene nismo zdravstveno občutljivi, marveč vitalni in zdravi. Vse, kar bomo posadili v času do prvega krajca, bo bogato obrodilo.

Nega kože
Ko Luna raste, koža bolje sprejema hranljive snovi, zato obiščite kozmetični salon ali si doma pripravljajte osvežilne maske za obraz in kopeli za telo. Telesu boste naredili veliko uslugo, takšno hranjenje kože pa bo tudi najučinkovitejše. Najprimernejši dnevi za to so, ko je Luna v znamenju Bika ali Tehtnice, zlasti pa, ko je v znamenju Kozoroga, ki vlada nad kožo in zobmi, zato v tem obdobju lahko opravite tudi terapijo za utrditev dlesni.

Nega nohtov
Nohti spadajo v domeno Saturna in Kozoroga, zato je koristno, če pogledate koledarček, kdaj je tam doma Luna. Če boste nohte strigli še v obdobju rastoče Lune, se vam zagotovo ne bodo cepili, poleg tega bodo močnejši in odpornejši.

Omenila sem že, da smo v času Lunine rasti v fazi gradnje in krepitve organizma. To je seveda pogojeno s tem, da Luna vpliva na telesne tekočine, tudi na prekrvljenost, zato je v tem obdobju telo bolj prekrvljeno, a tudi občutljivejše za bolečino.

Luna od prvega krajca do polne lune (ščipa)

Prvi Lunin krajec predstavlja oddaljenost Sonca in Lune natanko za 90°. V astrološkem jeziku pravimo, da gre za kvadrat, torej napetostni kot, ki zahteva veliko dejavnosti. To je dokaj kritična Lunina faza, zlasti tri dni pred polno Luno, ko smo nadvse dejavni, včasih že kar nestrpni in prehitri. V tem obdobju so pogoste poškodbe, smo razdražljivi in željni akcije.

Tekočine v telesu so razburkane, zato odsvetujemo vse operativne posege. Krvavitve je težje ustaviti in rane se počasneje celijo. Telo je v obdobju te lunine mene vroče in razgreto.

Nega las
V obdobju od prvega krajca do polne Lune si je priporočljivo urediti pričesko. Če boste lase strigli ob tej lunini meni, bodo krepki in gosti. Tudi rastejo hitreje.

Če pa želite, da vam lasje rastejo počasneje, jih postrizite ob padajoči Luni, vsaj štiri dni po polni luni, najbolje pa bo, če se za to odločite tik pred mlajem.

Če želite, da se bodo lasje naravno posvetlili, je to prava lunina mena za striženje.

Nega kože
Priporočljive so kure za hranjenje kože. Če želite telo utrditi s kremami ali olji, si v teh dneh privoščite masažo.

Prehrana
Post je priporočljivo opraviti en dan pred polno luno ter seveda uživati lažjo hrano in piti veliko vode. Obdobje polne lune vam bo tudi pomagalo hujšati, saj telo porablja več kalorij.

Odsvetujemo jemanje zdravil, saj v tem času učinkujejo močneje; to velja predvsem za zdravila, namenjena blaženju ali lajšanju bolečin.

Sprostitev
Ker je Lunina mena od prvega krajca do polne lune izredno naporen čas, ko notranje napetosti silijo k dejavnostim, je presežek energije najbolje porabiti za sprostitvene športe in telovadbo.

Od polne lune do zadnjega krajca

To je obdobje, ko Luna upada, vi pa imate priložnost, da se vnovič umirite in si ogledate rezultate delovanja v minulih dveh luninih menah. Če ste se držali Luninega cikla in njenega vpliva na različne dele telesa, boste zelo zadovoljni. Telo se počasi ohlaja in v teh dneh potrebujete več hrane. Predvsem uživajte veliko zelenjave.

Čiščenje kože
V obdobju te lunine mene smo manj občutljivi za bolečino, zato se lahko posvetite čiščenju kože. Tudi masaže za sprostitev mišic bodo dobrodošle. To je primeren čas za depiliranje, saj vam bodo dlake v tem obdobju rasle počasneje, a tudi njihovo odstranjevanje bo manj boleče.

Mlaj

V obdobju mlaja je priporočljivo očistiti telo in si odpočiti. Pijte veliko vode in čajev za čiščenje telesa. Morda bi se bilo v času pred mlajem dobro odločiti za sadni ali zelenjavni dan. Tudi hujšanje ne bo odveč. Počutje se bo izboljšalo, saj smo ljudje v tej lunini meni energetsko šibki, sploh če preveč jemo.

Nega kože
V tem obdobju je priporočljivo čiščenje kože, saj bo nadvse uspešno. Potem pa tik po mlaju lahko začnete koži dovajati hranilne snovi, ki jo bodo obnovile ter ji podelile vlažnost in sijaj.

Zdaj si lahko privoščite sprostitveno masažo, takoj po mlaju pa poskrbite za utrditev kože z olji in kremami.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki