Ličenje, ki podaljša poletno vzdušje

(Foto: Shutterstock)

Barvo, ki smo jo nabrali čez poletje, bi radi čim dlje obdržali. Drži, da smo vsaj nekoliko zagoreli videti lepši in bolj zdravi, zagorelost tudi prikrije drobne napakice na koži. Ker se koža obnavlja in je porjavelost samo njen odziv na sončne žarke, barva kmalu zbledi, predvsem pa izgubi sijaj. Z ličenjem in lepotnimi izdelki za telo lahko barvo ohranimo tudi v jesenskih dneh, ko koža ni več izpostavljena soncu.

S sredstvom za samoporjavitev v obliki pršila − tega je najlažje nanašati − lahko ohranjate zagorele noge, obraz ali vse telo. Številna tovrstna sredstva imajo, žal, nekoliko preveč rumen odtenek, zato poiščite takšno, ki na koži ne bo pustil rumene barve. Pred nanosom opravite piling; naj vam ne bo škoda barve, ki se bo pri tem oluščila. To so samo odmrle celice, ki učinkujejo sivo in suho.

Kremo za samoporjavitev nanesite skupaj z mlekom za telo ali pa dele, na katere jo boste nanašali, predhodno namažite s kremo. Tako se boste izognili lisam, ki nastanejo zaradi neenakomernega nanosa. Sredstvo nanašajte v tankem sloju. Pazite na komolce, kolena in narte. Če boste še vedno nosili odprte sandale, pazite, kako boste kremo nanesle med prsti na nogah in na predelu okoli pete. Noge depilirajte dan pred posegom.

Leski za telo dajejo koži zlat lesk. Uporabite jih lahko na nogah, dekolteju in obrazu. Lesk kožo osveži, zlat odtenek pa poglobi zagorelo polt. Leski so na voljo v različnih barvah: bronasti in različnih odtenkih zlate. Pazite, da barva ni pretemna za barvo vaše polti. Na koži lepše učinkujejo nežni zlati toni, bakreni namreč pogosto vsebujejo preveč rdečega pigmenta.

Lesk nanašajte v tankem sloju in pazite na prehode. Za lažje nanašanje ga zmešajte s hidratantno kremo. Izogibajte se oljem za telo in mastnim kremam, sicer bo zlata barva, zaradi drugačne strukture in sestave, čez nekaj časa videti lisasta.
Bleščeče kreme lahko nanesete le na posamezne dele telesa: obraz, koren nosu, ličnice. Nikakor jih ne nanašajte na celoten obraz.

Zagorel obraz ne potrebuje veliko ličenja. Zagorelost že sama po sebi učinkuje kot nekakšno ličilo. Pri zagorelem obrazu zagotovo velja pravilo, manj je več. Bodite skromni pri izbiri barv. Velikokrat zadostuje že maskara, ki je lahko temno rjava. Ker imamo ljudje različne podtone kože, je tudi zagorela polt pri vsakem nekoliko drugačna: od olivne, zlate in rumene do bolj sivkaste. Predlagam, da se izognete vsem rožnatim tonom in pastelnim odtenkom. Barve, ki se najlepše podajo zagoreli polti, so vsi odtenki zlate, a tudi turkizne barve, ki pa naj ne bodo presvetli. tudi močne barve lepo dopolnijo zagorelo polt.
Barva na licih lahko naredi učinek zagorelega obraza.

Na lica nanesite rjavo barvo, čez pa zlato, ki ne sme biti preveč rdečkasta. Že dolgo znane sence, ki spominjajo na egipčansko zemljo, imajo pogosto preveč terakota odtenek. Ker je zlata letos zelo moderna, je izbira velika.


Pri izbiri šminke in bleščila velja enako − ne segajte po rožnatih tonih. Dober izbor so koralne barve, sicer pa vse, kar prinese svežino. Če ste ljubiteljica bordo in temnih tonov, bodite pazljivi zdaj, ko je vaša polt zagorela.
Tudi barva nohtov lahko v jesenskih dneh pričara poletno vzdušje. Običajno si ženske poleti lakiramo nohte na nogah. Dovoljene so vse barve, pazite le, da se odtenek ujema z obutvijo in s celotno podobo. Žive barve − pink, oranžno rdeča, živo rdeča − ali nežnejši mlečni toni s podtonom bež, rožnate ali bele, vse je dovoljeno.


Naj vam ne bo hudo, ko boste opazile, da koža počasi izgublja zagorelost. Koža je podvržena procesu obnavljanja, toda z drobnimi zvijačami boste obdobje zagorelosti podaljšale.
 Poleg ličenja je pravi pripomoček za to tudi nakit, saj vse, kar spominja na poletje, pričara tudi poletno vzdušje.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki