Vroče poletje

(Foto: Dreamtime)

Zaščitite se!

Po napovedih vremenoslovcev bo letošnje poletje vroče. Visoke temperature pomenijo naporno poletje predvsem za starejše ljudi, prav pa je, da vas vnovič spomnimo tudi na zaščito pred sončnimi žarki.


Še enkrat o UV žarkih

Koža je organ, ki varuje pred negativnim vplivom sončnih žarkov. Porjavelost, četudi nam je všeč, je le odziv oziroma obramba kože pred ultravijoličnimi (UV) žarki. Poznamo UVA-, UVB- in UVC-žarke. UVC-žarki, ki bi pomenili opustošenje življenja na Zemlji, sploh ne prodrejo do zemeljske oble. Deloma do zemeljske površine pridejo UVB-, v celoti pa UVA-žarki. Ozonski plašč deluje kot naravna blokada proti UVC- in deloma tudi UVB-žarki. Ker pa se zaradi onesnaženosti ozonski plašč iz leta v leto tanjša, je nevarnost UV-žarkov čedalje večja. Ozonske luknje, o katerih je vsako leto pred poletjem veliko govora, pomenijo močno zmanjšano zaščito pred nevarnim sevanjem sonca. Nekoč je veljalo pravilo, da so ozonske luknje nekaj, kar nas na tem koncu sveta ne zadeva, in smo jih pripisovali le "avstralskemu ozonu". To ne drži več.

Preprosto rečeno, UV-žarke delimo na dve kategoriji, na UVA-žarke, ki kožo postarajo, in na UVB-žarke, ki povzročajo opekline. Pri sončenju smo izpostavljeni tako enim kot drugim. Zaščitne kreme, pršila in losjoni morajo zato vsebovati zaščito proti obojim. Kreme, ki vsebujejo samo zaščito proti UVB-žarkom, niso dovolj.

Faktorji

Sestava krem z zaščitnimi faktorji je zapletena; nekatere sestavine so značilne samo za UVA- in druge samo za UVB-zaščito. Mednarodna oznaka SPF (sun protection factor) ali LSF (nemška različica SPF) označujejo višino zaščitnega faktorja oziroma varovalno moč zaščitnega sredstva.. Številka pomeni faktor, s katerim pomnožite čas izpostavljanja soncu, ne da bi vas to opeklo. Na primer: če vaša koža brez zaščite pordi v 10 minutah, lahko ob uporabi zaščitnega faktorja 15 na soncu ostanete 150 minut.

Zaščitne kreme nanašajte na kožo pol ure pred sončenjem, saj se šele v tem času trdno vežejo na kožo. Znojenje, kopanje in tuširanje sperejo plast zaščitnega sredstva, zato se je treba po teh dejavnostih vnovič namazati. Kreme je priporočljivo nanašati vsaki dve uri.

Kako delujejo zaščitna sredstva? Njihove sestavine zadržujejo oziroma odbijajo UV-žarke in s tem preprečijo, da bi večina žarkov vplivala na kožo.

Staranje

Vemo, da sonce in solarij starata kožo, toda le malokdo od nas ve, zakaj je tako. UV-žarki vplivajo na kožo, v koži pa pride do toplotne reakcije, ki poškoduje sestavne elemente beljakovin, zlasti dele DNK. To lahko vodi v propad celice ali pa se celica spremeni v tolikšni meri, da je telo ne more več nadzirati, kar v najslabšem primeru pripelje do raka. UV-žarki poškodujejo proteine, posledično je koža manj prožna in je videti stara. Kreme za regeneracijo lahko stanje omilijo, vendar kože ne morejo vrniti v prvotno stanje.
Izpostavljanje soncu med 11. in 15. uro je nevarno, ker je takrat UV-indeks najvišji. UV-indeks je faktor, ki pove, kako močni so UV-žarki, ki dosežejo zemljo. UV-indeks označujemo s številkami od 1 do 20. Večja ko je številka, močnejši so UV-žarki.

Pazljivo v gorah

UV-žarki ne delujejo le v sončnem vremenu in na morju. Z nadmorsko višino so UVB-žarki vse močnejši, zato je v gorah, četudi so temperature nizke, sonce nevarno. Tudi oblaki ne pomenijo zaščite pred soncem skozi oblake namreč prodre kar 80 odstotkov UV-žarkov. V poletnih in tudi pomladnih mesecih, ko je sonce močnejše, je koristno pri vsakdanji negi uporabljati kreme z UV-zaščito. Tudi v mestu, kjer nimamo občutka, da bi nas sonce sploh oplazilo.

Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki