Higienski pripomočki za menstruacijo nekoč in danes

(Foto: Shutterstock)

V začetku po vsem sodeč ni bilo ničesar. Ženske so prosto hodile in krvavele in nihče se okoli tega ni kaj posebej vznemirjal. Ženska je med menstruacijo veljala za posebej močno in sveto, z izraženimi močmi videnja in zdravilstva.

Plinij starejši je pisal, da ženska, ki med menstrualno krvavitvijo odkrije svoje telo, lahko prežene nevihte in ujme. Če gola stopi na polje, bodo gosenice, črvi in ličinke zbežali z žita.

Iz papirusa in volne

Prva higienska sredstva so bila bližje tamponom kot vložkom. Egipčanke so izdelovale tampone iz zmehčanega papirusa, Rimljanke tampone in vložke iz mehke ovčje volne, antične Grkinje so navijale trakove blaga okoli koščka lesa. V zahodnih civilizacijah menstruacija prvič postane tabu v židovski kulturi, ki je v starem veku zapovedala ženski, da mora biti med krvavenjem fizično ločena od moškega. S prihodom krščanstva se stvari niso veliko spremenile. Med menstruacijo je ženska veljala za nečisto in številni obredi so ji bili prepovedani.

Krpe

Vse do 20. stoletja ogromna večina žensk med menstruacijo ni uporabljala ničesar. V Nemčiji in Angliji so le ženske iz višjih slojev uporabljale doma narejene vložke iz krp. Zablode in nevednost o menstrualnem krvavenju so se bohotili, in tako je denimo 1878 ugledna revija British Medical Journal objavila študijo, ki je trdila, da ženske v »tistih dneh« niso sposobne uspešno pripraviti jedi iz mesa. V približno istem času so ženske v francoskih tovarnah za predelavo hrane, predvsem sladkorja, oprostili delovnih obveznosti, ker so se bali, da bodo onesnažile hrano.

Prvi bombažni vložki

Konec 19. stoletja so se v Evropi in ZDA pojavili bombažni vložki z držali in pasovi, ki so bili videti kot mučilne naprave in so najbrž težko kar koli vpili v razumnem času. V tem času so angleški in nemški zdravniki začeli spodbujati uporabo higienskih sredstev v času menstruacije. Vložki za enkratno uporabo so se pojavili že okoli 1890, toda tisti za večkratno uporabo so bili veliko bolj priljubljeni.

Pojav tamponov

Leto 1921 je prelomno v zgodovini menstrualnih sredstev, saj je ameriški družbi Kimberly Clark z blagovno znamko Cotex uspelo prodreti s tamponi za enkratno uporabo. Za tržni uspeh je poleg oglaševanja v rubrikah z nasveti strokovnjakov v ženskih revijah delno zaslužno tudi dejstvo, da se ženskam ni bilo več treba pogovarjati s prodajalci. V posebno škatlo so brez besed vstavile denar. Bralci in bralke, ki so živeli v ranjki Jugoslaviji, se bodo spomnili, da je tudi v naših trgovinah vse do poznih osemdesetih let obstajala praksa zavijanja vate in vložkov v neprozorni mesarski papir, da se v prozornih plastičnih vrečkah ne bi videli.

Menstrualna skodelica

Razmah uporabe tamponov je okoli leta 1945 spodbudilo bizarno poročilo ameriškega zdravnika Roberta Dickinsona, ki je trdil, da vložki, ne pa tamponi, povzročajo seksualno stimulacijo. Prvo menstrualno skodelico so izdelali že davnega leta 1937, šele ob koncu osemdesetih letih je njena uporaba začela počasi naraščati in razcvet je doživela na začetku 21. stoletja s krepitvijo zavesti o pomenu ohranjanja življenjskega okolja. Vložki in tamponi za enkratno uporabo so namreč veliki onesnaževalci okolja.

Zgodovina ženskega osvobajanja

Včasih so bili higienski pripomočki dostopni zgolj premožnim ženskam, danes pa imamo večjo možnost izbire kot kadar koli doslej. Pregled sredstev, s katerimi so si ženske pomagale med menstruacijo, pokaže, da je razvoj teh proizvodov v resnici večstoletna zgodovina ženskega osvobajanja, borbe za udobje in svobodo vsakdanjega življenja.