Zdravi lasje tudi na dopustu

Balzam je ključ, ko gre za zaščito las na dopustu.
Balzam je ključ, ko gre za zaščito las na dopustu.

Poletni meseci so kot nalašč za naravni videz tudi naših las. Pozabite na brezhibno poravnane lase ali kodre, lake, likalnike in izdelke za oblikovanje ter se posvetite negi in obnovi svojih las. Tudi neurejeni, speti ali razpuščeni lasje, ki se zdravo lesketajo, so eden najlepših okrasov vsake ženske.

Za lepe in negovane lase se je treba truditi celo leto in jih negovati s kakovostnimi preparati, a poleti zahtevajo še dodatno pozornost in skrb.

Težave

Če so lasje predolgo izpostavljeni sončnim žarkom brez ustrezne zaščite in nege, se izsušijo, postanejo krhki in se začnejo lomiti, konice se cepijo, lasje izgubijo svojo prožnost in lesk in so videti povsem brez življenja. Da vaši lasje med dopustom ali po njem ne bodo videti kot slama, vam bodo pomagali naslednji nasveti.


Zaščita las

Ko se odpravljate na sonce, je lase enako pomembno in potrebno zaščititi kot kožo in oči. Nikar se ne odpravite na plažo ali sprehod brez pokrivala, kape, rute ali slamnika. Ti bodo poleg zaščite las in kože na obrazu pred soncem preprečili tudi, da bi vam veter mršil (in s tem izsušil) vaše lase.

Oblečene gumice

Kite in fige, ki niso pretesno spete, vam bodo pomagale omejiti škodo, ki jo povzročata sonce in veter, ob tem pa vam bo tudi manj vroče. Za spenjanje uporabljajte gumice, oblečene v blago ali takšne brez kovinskih delov, saj se v stiku z gumo in kovino lasje radi zlomijo in se začnejo cepiti. Izogibajte se spenjanju v čop.

Sladka voda

Po vsakem kopanju, bodisi v morju ali bazenu, lase sperite s sladko vodo. Umivanje s šamponom zmanjšajte, da ne bi dodano izsuševali las, najbolje pa je uporabljati naravne. Namesto šampona, ki na etiketi obljublja UV zaščito in ki pogosto vsebuje agresivne kemikalije in naredi več škode kot koristi, pojdite s prsti skozi lase, potem ko ste nanesli zaščitno kremo na telo in je je še nekaj ostalo na prstih.

Balzam za lase

Balzam je ključ, ko gre za zaščito las na dopustu. Za razliko od šampona je balzam priporočljivo uporabljati vsak dan, saj bo lase nahranil in preprečil pretirano izsuševanje. Pred kopanjem nanesite majhno količino balzama ali maske za lase. Navlažite kodre tako, da razpršite malo vode, preden se potopite v vodo v bazenu ali morju. Tako boste ustvarili zaščitni sloj, zato med kopanjem vaši lasje ne bodo absorbirali sto odstotkov klorirane ali slane vode.

Naravno sušenje

Izogibajte se fena in likalnika ter lase posušite izključno naravno, saj mehanično sušenje in vroč zrak poškodujeta konice in naredita lase krhke.

Ne krtačite las

Mokrih las, zlasti slanih, nikar ne krtačite. Razčešite jih z glavnikom s širokimi zobniki, da bi se kar najbolj izognili lomljenju.

Barvajte prej

Barvanje las je priporočljivo dva do tri tedne pred izpostavljanjem soncu, da barva ne bi povsem zbledela, lasje pa se dodatno izsušili.

Skrajšajte konice

Ne glede na to, koliko pozornosti namenjate negi las, bodo sonce in vsakodnevno kopanje zagotovo pustili sled na vaših konicah. Da bi lasje ohranili lep in negovan videz, obvezno obiščite frizerja in odstranite razcepljene konice ali celo spremenite pričesko.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki