Laserji: Pomlajevanje kože brez skalpela

»Ne želim pod nož, ne želim umetno našobljenih ustnic, nočem spremeniti svoje fizionomije, ne želim botoksa, filerjev, ničesar, kar bi me spremenilo, razobličilo … Po srcu sem mlada, imam še ogromno energije, rada bi še delala, toda moj poklic zahteva vitalnost in svežino tudi navzven. V poslovnem svetu nočem več sprejemati površinskih pogledov, ki mi sporočajo, da sem stara in "za odpis". Odločila sem se ...«

Opravimo poseg. Po letu dni se ponovno srečava. Nasmejana do ušes, še lepša, še bolj žareča. Pove, da se je odločila za velik poslovni korak, samozavestno in brez zadržkov. Srečna je z novo podobo, neskončno notranjo energijo in končno je njen videz usklajen z njenim počutjem. Če ne bi bila v tem našem tako »ozkem« okolju, bi z največjim veseljem povedala svojo zgodbo na ves glas vsem ženskam, ki kmalu po štiridesetem zagrenjeno začenjajo skrivati svoje vratove za visokimi puli ovratniki in se v svoji koži ne počutijo dobro.

Kozmetična industrija na eni strani in napredek tako imenovane »anti-aging« medicinske vede na drugi strani nam v današnjem obdobju nudita veliko učinkovitih orožij v boju proti staranju in pri odpravljanju vidnih znakov staranja. Ženska koža se s staranjem spreminja, podobno kot drugi organi. Z leti se zmanjšuje njena prožnost, postopno se tanjša povrhnjica, elastična vlakna propadajo, kolagenskih vlaken je vse manj – kar se navzven kaže kot tanjšanje, suhost, povečana občutljivost in ranljivost ter gubanje kože. Postane ohlapna, tanjša, izgublja maščobo, je tudi manj napeta in gladka.

Notranji dejavniki, ki vplivajo na strukture obraza in prispevajo h gubanju kože, so: mimika, izguba podkožnega maščobnega tkiva, nenehna prisotnost gravitacijskih sil ter tudi zmanjšanje volumna obraznih kosti in hrustanca. Gravitacijske silnice predstavljajo fizikalni dejavnik, ki neprestano vleče navzdol, s tem pa vplivajo na razporeditev mehkih tkiv na obrazu in na povešanje kože. Z leti se kosti spreminjajo, manjšajo, mehkih tkiv za oporo je vse manj: takšno povešenje je najbolj očitno na vekah, licih in vratu. K takšnemu videzu pa seveda prispeva tudi zmanjšanje količine podkožnega maščevja in njegova prerazporeditev.

V mlajših letih je maščobno tkivo enakomerno razporejeno, z leti pa se prerazporeja s predelov, kjer ga je več (na čelu, okoli oči, na licih, na predelu senc in okoli ust) na predele, kot so: pod brado, okoli spodnje čeljustnice, v predelu gub, ki se pojavljajo med nosom in robom ustnic in nad zadnjimi zobmi. Skupaj z gravitacijskimi silnicami se »maščobni žepki« navzven kažejo kot povešanje kože in dajejo starikav videz. Poleg prirojenih lastnosti in vpliva ultravijoličnih žarkov lahko tudi naše razvade, na primer način spanja (na eni strani tiščanje obraza ob blazino ali spokojen spanec na hrbtu na drugi strani, ki preprečuje gubanje kože obraza) prispevajo določen delež pri nastajanju gubic.

Napredek medicinske znanosti in tehnologije nam dandanes ponuja številne možnosti za izboljšanje zunanjega videza – le dobro poznavanje normalnega delovanja kože, njenega spreminjanja, poznavanje bolezenskih dogajanj in na drugi strani številnih možnosti, ki lahko pripomorejo k izboljšanju na različnih nivojih, nam omogočajo, da z nekirurškim pristopom dosegamo izjemno zadovoljive popravke in tako tudi odlične rezultate. Vse to je bilo še pred nekaj leti le tiha želja, zdaj so tu številne možnosti, le poznati jih je potrebno in pravilno uporabljati.


Glajenje kože

Glajenje kože z laserji in radiofrekvenčnimi aparati lahko dosežemo z metodami, ki jih v grobem razdelimo na: neablativo, neablativno frakcionirano, tradicionalno ablativno ter frakcionirano ablativno. Medtem ko neablativne tehnike žal še vedno ponujajo nedosledne in tudi neimpresivne rezultate, z ablativnimi tehnikami lahko vedno dosežemo pri vseh posameznikih vidno izboljšanje. Neablativni postopki omogočajo, da z laserskimi žarki večjih valovnih dolžin, radiofrekvenčnimi aparaturami in s kombinacijami obeh ohranimo neokrnjeno kožno površino. Njihova energija se namreč prenaša v globlje plasti kože. Zaradi svoje enostavnosti, velike varnosti in skorajda brez možnosti za kakršne koli težave po posegu so zelo priljubljeni, saj lahko postopek opravimo kadar koli in se tudi takoj lahko vrnemo k vsakodnevnim dejavnostim. Končni učinek je nekoliko bolj zategnjena koža.


Ablativna metoda s CO2

Glajenje kože s pomočjo klasične ablativne metode s CO2 laserjem, kjer odstranimo povrhnjico in del usnjice ter skrčimo kolagenska vlakna v usnjici, kar omogoči takojšnji nekirurški lifting, brez dvoma predstavlja zlati standard glajenja kože, s katerim že več kot desetletje primerjamo vse ostale, novejše metode. Okrevanje po takšnem posegu, ki privede do dramatičnega izboljšanja, traja 7-1o dni.

Frakcionirana metoda

glajenja …
… je lahko ablativna ali neablativna. Preprosto povedano, kožna površina je lahko delno poškodovana ali sploh ni, odvisno od aparature oziroma uporabljene tehnologije oziroma vira toplotne energije, s katero želimo doseči končni učinek.
Ne glede na to, katero od omenjenih omogoča posamezni aparat, so rezultati primerljivi.
Poškodbe, ki jih s takšnim postopkom povzročimo v koži, so »frakcionirane«. To preprosto povedano pomeni, da je ob vsakem posegu poškodovan le manjši del kože, medtem ko večji del tkiva ostane nepoškodovan, sposoben, da z naravnimi mehanizmi celjenja rane omogoči hitrejše in intenzivno celjenje tako nastalih drobnih poškodb z zdravim tkivom, kar sčasoma privede do želenega končnega učinka izboljšanja kožnih nepravilnosti.

Hitrejše celjenje

Laser ali radiofrekvenčni aparat ustvari tisoče tako imenovanih »mikroskopskih termičnih poškodb kože«, ki pomenijo globoke, vertikalne stebričke ali cone zdravljenega kožnega tkiva, ki so ločeni in obdani z neprizadetim, zdravim kožnim tkivom. Ta nov pristop nam omogoča, da v določenem trenutku zdravimo le majhen delež kože. Tako se koža lahko veliko hitreje zaceli, možnosti za stranske učinke oziroma težave po posegu so minimalne.
Ker pri frakcionirani metodi glajenja ostane zdravo tkivo nedotaknjeno, je učinkovito tudi na občutljivih področjih kože, kot so vrat, prsi in roke. Omenjeni predeli so bili za klasično ablativno metodo tako imenovane »prepovedane cone«, saj so posegi na njih pogosto privedli do grdih zapletov, vključno do brazgotinjenja.


3 – 5 ponovitev

Učinkovit režim za vidne učinke pomlajevanja ali glajenja brazgotin s frakcionirano metodo pomlajevanja zahteva tri do pet ponovitev v razmiku treh do šestih tednov med posameznima ponovitvama. Če pacient želi bolj prožen načrt zdravljenja, mu lahko ugodimo in opravimo posamezne ponovitve z večmesečnim vmesnim razmikom. Vsak postopek frakcioniranega pomlajevanja deluje na 12 – 20 odstotkov kože, odvisno od izbranih kliničnih parametrov. Rezultati po zdravljenju so neposredni in napredujoči.


Prvi vidni učinki

Optimalno izboljšanje po frakcioniranem laserskem zdravljenju je običajno vidno po dveh do treh mesecih, ko telo obnovi globoko kožno tkivo. Takoj po posegu vidimo blago oteklino, ki traja nekaj dni. Koža je po tistem bolj gladka, pomlajena in obenem tudi bolj zdrava.


Za koga je postopek primeren?

S frakcionirano metodo lahko uspešno odpravimo zunanje znake staranja kože – predvsem tiste, ki so posledica izpostavljanja ultravijoličnim žarkom in drugim negativnim dejavnikom okolja. Z njim izboljšamo videz kože, zgladimo drobne gube, izboljšamo poakenske in druge brazgotine, odstranimo pigmentne spremembe – starostne, aktinične hiperpigmentacije, melazmo.

Postopek frakcionirane ablacije

Pred posegom pacient prejme analgetik, na kožo, kjer bo poseg opravljen, pa namažemo kremo z lokalnim anestetikom za ublažitev bolečine med posegom. Po približno pol ure, ko lokalni anestetik začne delovati, zdravnik opravi poseg z laserjem. Pred tem je potrebno zaščititi oči s primernimi očali. Sam postopek na obrazu traja približno eno uro. Med posegom večina pacientov občuti žareč občutek na koži, kar običajno traja še nekaj ur po končanem postopku.

Videz kože po posegu

Takoj po posegu je koža pordela in nekoliko otekla. Oteklina lahko traja nekaj dni, rdečica pa se po nekaj dneh spremeni v rjav odtenek, ki spominja na porjavelost po sončenju. V naslednjih dneh so na predelu opravljenega posega opazne drobne rjave »luske«, ki jih je možno brez bojazni pred okužbo prekriti z ličili (pudrom). Takšne drobne rjave luske se v naslednjih dneh in ob pravilni negi odluščijo. Približno tri do pet dni po posegu se luščenje zaključi.

Koža je že nekaj dni po posegu gladka, mehka in na videz pomlajena in sijoča. Dokončni učinek je dosežen šele po nekaj mesecih, ko se procesi obnavljanja kože in tvorbe novih vezivnih vlaken zaključi. V naslednjih štirih tednih se mora pacient izogibati UV žarkom, redno pa naj uporablja tudi ustrezno zaščitno sredstvo. Za optimalne učinke je potrebnih tri do pet ponovitev, ki naj si sledijo na okoli tri do šest tednov.

Možni zapleti in neželeni učinki

V izkušenih rokah strokovnjaka je postopek varen in ob doslednem upoštevanju navodil je možnost neželenih učinkov minimalna. Izjemoma se lahko pojavijo opekline, brazgotine ter motnje v pigmentaciji kože – hipo- ali hiperpigmentacije. Pri ljudeh, ki so nagnjeni k herpetičnemu izpuščaju, se le-ta lahko pojavi po posegu, saj ga sam poseg lahko sproži. Zato zdravnik pred posegom predpiše virostatična zdravila, ki jih je potrebno jemati še nekaj dni po posegu.

Česa ne moremo odpraviti?

Takšen postopek ne more popraviti mlahave oziroma povešene kože, globokih in mimičnih gub, keloidnih in drugih večjih brazgotin, razširjenih por in razširjenih krvnih žil. Tovrstne težave lahko popravimo s številnimi drugimi metodami, o katerih se zainteresirani posameznik lahko pogovori z zdravstvenim osebjem med posvetom.

Vedno v roke strokovnjaka!

Zatorej, če povzamem: ko se odločate za posege z laserjem, dobro preverite, ali je zdravnik, ki zdravljenje vodi, dobro izobražen in izkušen na tem področju. O tem se prepričajte na posvetu, ki mora biti opravljen pred vsako odločitvijo o katerem koli laserskem posegu na koži. Zahtevajte tudi pismene informacije o pripravah na poseg, o samem posegu, o pričakovanih učinkih, možnih neželenih učinkih ter o negi kože po posegu.

Široka uporaba laserjev v medicini:
Zaradi selektivnih lastnosti visokoenergetske laserje uporabljamo praktično v vseh vejah medicine, najpogosteje pa v: dermatologiji, flebologiji, stomatologiji, okulistiki, ginekologiji, urologiji, številnih vejah kirurgije, ORL, pediatriji ...

Na področju dermatologije jih uporabljamo za:
  • glajenje kože (pomlajevanje, nekirurški lifting, glajenje brazgotin, strij) in odstranjevanje benignih kožnih tvorb,
  • odstranjevanje določenih pigmentnih madežev in tetovaž,
  • trajno in začasno odstranjevanje dlačic,
  • zdravljenje nekaterih kožnih bolezni (vitiligo, luskavica, akne, glivično okuženi nohti, rozaceja …),
  • raztapljanje maščob, uporaba pri liposukciji.
Nizkoenergetske laserje uporabljamo v: fizioterapiji, stomatologiji, za celjenje ran, zlasti kroničnih.


Mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije, je že dve desetletji aktivna članica Vivine zdravniške linije. Poznamo jo kot avtorico številnih strokovnih prispevkov, mentorico študentom, predavateljico na domačih in tujih kongresih na področju laserske dermatokirurgije, pobudnico in soavtorico slovenskih strokovnih smernic za uporabo laserjev na področju dermatovenerologije. Izpopolnjevala se je v prestižnih laserskih centrih po svetu, pred 18. leti je ustanovila in je danes strokovna direktorica največjega laserskega centra v Sloveniji (Dermatološki center Parmova), kjer z visokoenergetskimi laserji »pokrivajo« vse veje laserske dermatologije.
»Z laserji se ukvarjam že tako dolgo, da si upam trditi, da so posamični aparati kot glasbeni instrumenti. Osnovne zvoke vsakdo lahko izvabi iz instrumenta, le virtuoz z veliko znanja, naravnega talenta in vaje pa zna nanje zaigrati »angelske« in najzahtevnejše melodije. Tako lahko tudi z laserskim aparatom vrhunski strokovnjak doseže čudovite učinke in popravi »nemogoče«, medtem ko je v rokah nevedneža le aparat, ki ne daje učinkov in lahko celo škodi.«

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki