Osebni stil z drugega zornega kota: Samopodoba in obnašanje

(Foto: Pixabay)

Tokrat bom pisala o dveh področjih, ki pomembno soustvarjata celovito osebnost in sta del našega vsakdana. Gre za pomembna temelja našega celotnega sloga, še pomembnejša od oblačil, čevljev in modnih dodatkov, s katerimi ustvarjamo svojo zunanjo podobo.

Najprej je tu odnos do svojega telesa. Večina ljudi ima napačno samopodobo, naj gre za preveliko ali premajhno samozavest. Velik krivec za oboje so na eni strani mediji, na drugi pa oglaševalska in modna industrija, ki že tako drobne maneken(k)e in modele na fotografijah dodatno zoži, polepša in jih naredi nerealno popolne.

Drži, da so številna – predvsem modna – oblačila, ukrojena tako, da se lepše prilegajo vitkemu in visokemu telesu. Podobno kot se ličila najlepše podajo že tako popolni polti. In kot frizerji najraje delajo z lepimi in zdravimi lasmi. Toda verjemite mi, tudi na modelih ni vedno vse popolno.

Izhajam s stališča, da je vsak človek in vsako telo lepo na svoj način. Ne nazadnje nas tudi pri nasprotnem spolu privlačijo različne stvari. Mar ne bi bilo dolgočasno, če bi se po svetu sprehajale same barbike in keni? Kot bi hoteli, da cvetijo samo vrtnice, drugo cvetje pa naj preprosto izgine. Različnim osebam ugajajo različni vizualni tipi. Če je nekdo manjše in močnejše postave, ne vidim razloga, da bi moral posnemati nekoga drugega. Razen toliko, kot je dobro za njegovo zdravje in počutje. Bi morali vsi imeti dolge lase? Seveda ne. Prav tako nikjer ne piše, da bi morali biti vsi ljudje vitki, če naj bodo lepi in privlačni.

Na to opozarjam zato, ker se gibljem v različnih okoljih; pri tem opažam, da je vse preveč pretirano vitkih oseb, v zadnjih letih tudi moških. Vitkost je vsekakor lepa in privlačna, vendar le do določene mere. Kadar meji na anoreksijo, je učinek prav nasproten. Stradanje telesa za vsako ceno žal pogosto pripelje do številnih zdravstvenih težav, zato ga v vsakem primeru odsvetujem.

Pri snovanju stila za svoje stranke se mi številne že vnaprej »opravičijo«, češ da nimajo popolne postave. Vsakič znova jim povem, da smo stilisti tu prav zato, da za vsako postavo najdemo ustrezna oblačila, ki telo naredijo lepo in skladno. K sreči je dandanes mogoče dobiti oblačila različnih krojev, barv in dolžin, izdelana iz raznovrstnih materialov, tako da se za vsakega človeka najdejo kosi, v katerih bo videti odlično, v njih pa se bo tudi dobro počutil.

Zadeva je podobna kot pri ličenju. Bolj ko je koža problematična, več znanja in trikov je potrebnih za dober videz. Enako velja za stiliranje. Napačno izbrana oblačila lahko telesne pomanjkljivosti dodatno poudarijo – v praksi se dogaja, da številni ljudje nosijo prav oblačila, ki dodatno poudarijo tisto, kar bi bilo bolje z njimi optično zakriti.
Ta težava je navadno – čeprav ne vedno – povezana s slabo samopodobo. Pravo nasprotje tega je pretirana samovšečnost, ki pogosto vodi v nadutost, arogantnost, vzvišenost. To včasih opazim na mestnih ulicah, pa tudi drugje. Resnično me žalosti, saj dodelan videz in lepa postava nikoli ne moreta in ne smeta biti razlog za nespodobno obnašanje. Z neprimernim vedenjem si take osebe pokvarijo celotno podobo, tako da tudi njihov videz, z oblačili vred, na koncu zbledi ali se celo zdi enako grd kot njihova dejanja.

Ne nazadnje so oblačila in vse drugo, kar damo nase, (nezavedna) projekcija naše notranjosti. Tudi vsakdanja oblačila, kot so kavbojke in bela srajca, so lahko lepa, če so le pravilno izbrana. Moda nam narekuje vedno nove smernice, toda od njih velja izbrati le tisto, kar ustreza našemu obstoječemu slogu in ga dopolni. Mi smo tisti, ki nosimo oblačila – oblačila ne nosijo nas.

Če se oseba v svojem telesu in v svojih oblačilih počuti dobro, se to kaže tudi navzven. Nekateri imajo za to prirojen talent, vsem drugim pa z veseljem pomagam ustvariti slog, ob pomoči katerega bo celotna njihova osebnost dobila najlepšo možno zunanjo podobo.

Če se tudi samo želite prepustiti stilski preobrazbi, ali pa jo podariti komu od vaših najdražjih, vam pri tem z veseljem svetujem: my-styling.weebly.com.Galerija

Pixabay

Pixabay

Pixabay

Pixabay

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki