Mala klinika Mayo v Evropi: Specialistična bolnišnica Sv. Katarina

Bolnišnica Sveta Katarina sodeluje tudi z enim od najuglednejših evropskih ortopedov, prof. dr. Niklausom Friedrichom s švicarske Univerze v Baslu. Skupaj z doc. dr. Damirjem Hudetzem, dr. med., spec. ortopedije (na fotografiji), sta prejšnji mesec opravila rekonstrukcijo dela stopala in gležnja ob pomoči posebnih implantatov. To je bila prva tovrstna operacija na Hrvaškem, pacientu pa je omogočila vnovično gibanje brez bolečin.
Bolnišnica Sveta Katarina sodeluje tudi z enim od najuglednejših evropskih ortopedov, prof. dr. Niklausom Friedrichom s švicarske Univerze v Baslu. Skupaj z doc. dr. Damirjem Hudetzem, dr. med., spec. ortopedije (na fotografiji), sta prejšnji mesec opravila rekonstrukcijo dela stopala in gležnja ob pomoči posebnih implantatov. To je bila prva tovrstna operacija na Hrvaškem, pacientu pa je omogočila vnovično gibanje brez bolečin.

Samo 25 kilometrov stran od Zagreba ste lahko deležni vrhunske multidisciplinarne strokovne obravnave v specialistični bolnišnici Sv. Katarina. Zaradi evropske direktive o čezmejnem zdravljenju slovenskim pacientom stroške diagnostike in posegov povrne ZZZS.

Si predstavljate, da potrebujete operativni poseg – in da se lahko odpravite v bolnišnico, v kateri ni gneče in čakalnih vrst? V sprejemni pisarni vas pričaka administratorka s prijaznim nasmehom, ki vas takoj usmeri na obravnavo. Ko po modernih hodnikih hodite proti ordinaciji, opazite, da nenavadno lepo dišijo po nežnem parfumu, tako da skorajda pozabite, da vas čaka operacija hrbtenice. Po dveh dneh bodo za vami diagnostika, minimalno invaziven operativni poseg in rehabilitacija; eden za drugim vas bodo obravnavali ortoped, radiolog, anesteziolog in fizioterapevt. Noč boste prespali v eno- ali dvoposteljni sobi, nato pa se boste brez bolečin vrnili domov. Se vam zdi preveč pravljično?

To je mogoče doživeti v Specialistični bolnišnici Sveta Katarina, ki ji pravijo tudi mala klinika Mayo.

V bolnišnici Sv. Katarina celovit multidisciplinarni pristop

Ko so ustanavljali zasebno bolnišnico Sv. Katarina, ki je specializirana za ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo, fizikalno medicino in rehabilitacijo, ponaša pa se tudi z vrhunsko diagnostično infrastrukturo, so imeli v mislih znamenito ameriško kliniko Mayo, ki slovi po celovitem, holističnem pristopu. To pomeni, da tudi Sveta Katarina na enem mestu ponuja vrhunsko genetsko in slikovno diagnostiko, operativne posege in rehabilitacijo, nam razloži prof. dr. Dragan Primorac, dr. med., spec. genetike, pediatrije in forenzične medicine, glavni strokovni svetovalec bolnišnice, ki bo naslednji mesec praznovala štiri leta delovanja.

Njihovo vodilo je vsak poseg opraviti minimalno invazivno in tako, da je za pacienta čim manj naporen. »Protezo kolena lahko vstavimo v lokalni anesteziji in z minimalnim rezom, tudi operativne posege na hrbtenici opravljamo minimalno invazivno. Tak poseg lahko traja manj kot eno uro, 90 odstotkov pacientov pa že naslednji dan zapusti bolnišnico in hitro okreva.«


Vrhunski strokovnjaki

V Sv. Katarini so posebno pozornost namenili izbiri stalno zaposlenih zdravnikov. Doslej so skrbne roke trinajstih zdravnikov specialistov, radiologov, ortopedov, travmatologov, vertebrologov, revmatologov ter strokovnjakov za fizikalno medicino in rehabilitacijo, obravnavale že več kot 18 tisoč pacientov, ki prihajajo iz Evrope in tudi od drugod. Vsi so vrhunski strokovnjaki, ki so doktorirali na prestižnih šolah. »K nam prihajajo vrhunski športniki in glasbeniki ter nasploh vsi, ki si želijo odlično obravnavo; nedavno smo denimo pomagali Doris Pack, evropski poslanki iz Nemčije.«

V Sv. Katarini pacient na prvem mestu

V Sv. Katarini je pacient vedno na prvem mestu, kar je razvidno iz strokovnega pristopa, pa tudi iz tega, kako je z ureditvijo prostorov poskrbljeno za počutje v bolnišnici. »Slovenski pacienti imajo z našo bolnišnico dobre izkušnje. Veseli nas, da so dobro informirani in da nam izkazujejo veliko zaupanje – na tem bomo gradili tudi v prihodnje. Vse več pacientov se ne odloči le za diagnostiko, temveč tudi za operativne posege in rehabilitacijo. Bolnišnica je blizu meje s Slovenijo, cene so konkurenčne slovenskim cenam, poleg tega stroške povrne ZZZS. Najpomembnejše pa je, da je pacient vedno na prvem mestu. Vsakdo si zasluži vrhunsko obravnavo in to, da mu na poseg ni treba čakati dve leti. Nihče ne bi smel dve leti trpeti bolečin, biti na dolgotrajnem bolniškem dopustu, med čakanjem na poseg pa biti v breme zdravstveni zavarovalnici.«


Prihodnost je v personalizirani medicini

Bolnišnica ima tudi svoj laboratorij Genos, v katerem dela deset doktorjev znanosti, ki opravljajo genetske raziskave za zgodnjo diagnostiko, razlaga prof. dr. Primorac. »Laboratorij je skupaj z bolnišnico vključen v obsežen evropski projekt, v okviru katerega bomo poskušali odkriti mehanizem nastanka bolečine v hrbtenici. Da bi prepoznali markerje, ki napovedujejo, da se bo akutna bolečina razvila v kronično, na ravni genov analiziramo beljakovine, sladkorje in encime. Naslednji korak bo razvoj ustreznega zdravljenja,« ponosno pojasni prof. dr. Primorac. V prihodnosti se bodo usmerili v regenerativno in personalizirano medicino.

»Sveta Katarina želi postati ena od vodilnih bolnišnic na svetu in med prvimi v EU, ki bo specializirana za regenerativno in personalizirano medicino. Prav v teh dneh smo z južnokorejskim podjetjem sklenili strateško partnerstvo, ki bo omogočilo, da bomo z matičnimi celicami in z molekulami kolagena pospešili celjenje po operacijah. Prihodnost je v personalizirani medicini. To pomeni, da bomo vsakega pacienta obravnavali na osnovi njegove genetske slike, kar bo optimalno za vsakega med njimi,« sklene prof. dr. Primorac.

V Sv. Katarina izvajajo:

  • preiskave z magnetno resonanco,
  • nevrološko diagnostiko,
  • operacije mišično-skeletnega sistema (artroskopija, vstavitev umetnega sklepa, kirurgija stopal …),
  • operacije hrbtenice (vertebrologija),
  • individualne programe fizikalne terapije in rehabilitacije.

Zahvala pacienta

Zahvaliti se vam želim že za prvi telefonski stik z vašo bolnišnico, za današnji klic in pošiljanje izvidov. Še posebno sem bil presenečen nad tem, kako sem bil sprejet. Če se lahko izrazim v šolskem jeziku: zaslužite si oceno odlično. Ker delam kot samostojni podjetnik, vem, kako naporno in zahtevno je delo s strankami. Vi ste dober dokaz, kaj pomeni organizacija na najvišji ravni, ki se lahko primerja z bolnišnicami iz razvitih držav EU. Moj stik z vami je samo potrdil mnenje ortopeda iz Ljubljane in nevrokirurga iz Maribora, ki sta me napotila k vam na dobro diagnostiko. Enakega mnenja je tudi moja žena, ki me je spremljala na obisku pri vas.
Hvala in lep pozdrav,
R. M.

Kako do zdravljenja v tujini?

Slovenskemu pacientu z napotnico za specialistično ambulantno lahko to storitev opravijo tudi v drugi državi članici EU. Pregled ali diagnostično preiskavo plača sam, po vrnitvi v Slovenijo pa na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zahteva povrnitev stroškov. Pacienti lahko pri ZZZS preverijo, kaj morajo storiti (pod kakšnimi pogoji in katere dokumente je treba priložiti), da bodo upravičeni do povračila stroškov. Za operativne posege in druge storitve, ki zahtevajo bivanje v bolnišnici, pa tudi za zdravljenje in preglede, ki zahtevajo visoko specializirano in drago medicinsko opremo, je potrebna odobritev ZZZS. Če je pri vsaj enem izvajalcu v Sloveniji čakalna doba v zakonskih mejah, vam povračila stroškov za operativni poseg, zdravljenje ali pregled v tujini ne bodo odobrili.

Specialistična bolnišnica Sv. Katarina
Braščak 8, 49210 Zabok, Hrvaška
Tel.: +385 49 296 600
Faks: +385 49 296 699
E-naslov: info@svkatarina.hr

Poliklinika Sv. Katarina
Trpinjska 9, 10000 Zagreb, Hrvaška
Tel.: +385 1 2867 400
Faks: +385 1 2867 499
E-naslov: infozg@svkatarina.hr

www.svkatarina.hr

www.facebook.com/sv.katarina
Galerija

Bolnišnica Sveta Katarina sodeluje tudi z enim od najuglednejših evropskih ortopedov, prof. dr. Niklausom Friedrichom s švicarske Univerze v Baslu. Skupaj z doc. dr. Damirjem Hudetzem, dr. med., spec. ortopedije (na fotografiji), sta prejšnji mesec opravila rekonstrukcijo dela stopala in gležnja ob pomoči posebnih implantatov. To je bila prva tovrstna operacija na Hrvaškem, pacientu pa je omogočila vnovično gibanje brez bolečin.

Doc. dr. Igor Borić, dr. med., spec. radiologije: »Košarkarji kluba Krka Novo mesto, Primož Kozmos, Polona Hercog, Edo Murić – to so le nekateri slovenski športniki, ki so že obiskali našo bolnišnico. Pri nas na enem mestu dobijo celovito storitev – od diagnostike, specialističnega pregleda in individualne rehabilitacije do operativnega zdravljenja, če ga potrebujejo. Pohvalimo se lahko tudi z najkakovostnejšo magnetno resonanco v tem delu Evrope. Ni toliko pomembna njena moč kot programska oprema, s katero lahko v izredno kratkem času izdelamo fotografije vrhunske kakovosti. Fotografiranje z našim magnetom traja od 20 do 35 minut, slike pa so izdelane v enem dnevu.«

Prof. dr. Dragan Primorac, dr. med., spec. genetike, pediatrije in forenzične medicine, glavni strokovni svetovalec bolnišnice, ki bo naslednji mesec praznovala štiri leta delovanja. Matic Bajželj

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki