Naravna kozmetika za zimsko nego kože

(Foto: Shutterstock)

Se sprašujete, zakaj bi namesto običajnih izdelkov uporabljali naravno kozmetiko s sestavinami iz ekološke pridelave? Ker našo kožo hrani in zdravi ter pomaga spodbujati naravne procese, s katerimi lahko deluje v ravnovesju. Dandanes naravna kozmetika ni več tako cenovno nedostopna. Preverite, zakaj vam bo vaša koža hvaležna za pravo izbiro.

Sestavine konvencionalne kozmetike delujejo tako, da kožo z različnimi sintetičnimi sestavinami po potrebi sušijo, vlažijo, polnijo njeno tkivo (gladijo gubice) in jo napenjajo. Koži dodajajo sestavine, ki ji primanjkujejo, toda koža sčasoma od njih postane odvisna – teh sestavin ne proizvaja več po naravni poti, saj jih dobiva od zunaj. Naravna kozmetika pa spodbuja delovanje kožo in ji pomaga povrniti ravnovesje, zato je pogosto odlična rešitev za težavno – denimo suho ali občutljivo – kožo.

Naravna kozmetika podpora koži

Konvencionalna kozmetika uporablja učinkovine, ki kožo zategujejo, sušijo ali vlažijo, lahko pa tudi polnijo tkivo in tako ustvarjajo vtis, da gladijo gubice. Posledica takega pristopa je, da koža preneha proizvajati lastne sestavine in uravnavati ta proces, saj to počne nekaj »od zunaj«. Zato se pogosto zgodi, da koža po tistem, ko prenehamo uporabljati določeno kremo, hitro atrofira, se zateguje, suši ali pa se odzove s preobčutljivostjo. Številne ženske opažajo, da po določenem obdobju krema »ne deluje več« – in začnejo iskati novo.

Naravna kozmetika deluje tako, da kožo dobro hrani in jo spodbuja, da sama proizvede svoje učinkovine. Kreme ne delajo namesto kože, marveč v sodelovanju z njo. Koža mora delati, naravna kozmetika pa jo pri tem le podpira z modrostjo rastlin, ki jih vsebuje.


Poiščite certifikat

 • Izdelki, ki so označeni z besedo naravno, lahko vsebujejo vrsto kemičnih snovi. Samo certifikati zagotavljajo, da je izdelek resnično naraven in pridelan po ekoloških standardih.
 • Tudi pri nas je izbira bogata, na voljo so številni izdelki z različnimi certifikati, kot so BDIH, Ecocert, NaTrue, Soil Association … Samo certificirani izdelki v resnici ne vsebujejo sintetičnih snovi, nafte, pospeševalcev vpijanja, ftalatov, parabenov, akrilnih snovi …
 • Tudi med izdelki s certifikati obstajajo razlike, saj ima vsako podjetje svojo filozofijo, recepte … in seveda cene. Nekateri izdelki vsebujejo le naravne snovi, drugi različen odstotek ekološko pridelanih sestavin (od 70 odstotkov naprej). Proizvajalci naravne kozmetike nadzirajo poreklo, rast in nabiranje rastlin, ki jih uporabljajo v proizvodnji.
 • Pozorni bodite tudi na oznako, ki zagotavlja, da izdelka ali njegovih sestavin niso testirali na živalih (angl. cruelty free ali not tested on animals). Kadar izdelek ne vsebuje sestavin živalskega izvora, je označen z oznako vegansko (angl. vegan).

Naravna kozmetika ni draga

K sreči so tudi cene naravne kozmetike primerljive s cenami konvencionalne kozmetike, tako da nas to prav nič ne ovira pri njihovem nakupovanju. Široka izbira tovrstnih izdelkov je na voljo v večjih veleblagovnicah, drogerijah in specializiranih prodajalnah z ekološkimi izdelki, lahko pa nakupujete tudi v udobju doma in svoje izdelke poiščete v slovenskih spletnih trgovinah.

Suho kožo vlažite, ne mastite!

Suho kožo, ki je pogosta v zimskih dneh, moramo negovati z izdelki, ki ji bodo povrnili vlago, kar pa ne pomeni, da morajo biti mastni. Vlago ji lahko povrnemo z nemastnimi kremami in geli, z nego z ampulami ali s tonikom brez alkohola, tako da koža lahko diha in opravlja svoje funkcije. Poiščite izdelke, ki vsebujejo alojo vero, karitejevo maslo, navadni rakitovec, čebelji vosek, hialuronsko kislino … Dober vir antioksidantov in vlažilec je tudi prečiščeno maslo gi, ki ni uporabno le v prehrani, temveč tudi v kozmetiki.

Nasveti za zimsko nego kože

 • Obraz in telo umivajte z neagresivnimi sredstvi (naravna mila in geli za prhanje), ki ne dražijo kože.
 • Umivajte in prhajte se s toplo ali, še bolje, mlačno vodo, nikakor z vročo, saj bo izsušila kožo.
 • Čeprav v zimskih mesecih vroče kopeli delujejo blagodejno, jih omejite na nekaj minut, saj vroča voda s kože spere zaščitno plast naravnih olj.
 • Po prhanju še vlažno kožo namažite z bogatim maslom za telo, ki jo bo nahranilo.
 • Izdelki za nego obraza in telesa naj vsebujejo večji delež maščob (olja in masla), ki bodo koži povrnile vlago, poleg tega pa bodo ohranjale njeno prožnost in jo ščitile pred zunanjimi vplivi.
 • Ustnice spadajo med najobčutljivejše dele telesa, saj nimajo lojnic in roževinaste plasti, zato jih pred vetrom in mrazom ščitite z balzamom za ustnice, izdelanim na osnovi rastlinskih olj in voska.
 • Koža na dlaneh je zaradi manjšega števila žlez lojnic zelo občutljiva na agresivne dejavnike iz okolja (mraz, vročina, veter, suh zrak, pogosto umivanje rok …), zato se hitro izsuši in postane groba – hranite jo s kremami z večjim deležem hranilnih olj in maščob.
 • Lase in lasišče ščitite s pokrivali, hranite pa jih z maskami za lase in s serumi proti lomljenju konic.


S posebno skrbjo

 • Za nego občutljive kože uporabljajte čim manj izdelkov – le najnujnejše.
 • Kožo čistite največ dvakrat na dan, najbolje z mili, ki koži povrnejo maščobo, ali z blagimi losjoni za čiščenje. Če se ne ličite, je za čiščenje dovolj tudi topla voda.
 • Poiščite izdelke, ki ustrezajo vaši koži. Preden začnete izdelek uporabljati, ga preizkusite na notranji strani podlakti – tudi v naravnih izdelkih so namreč lahko sestavine, ki vaši koži ne ustrezajo.
 • Poiščite takšne, ki vsebujejo čim manj sestavin.

Narava nam ponuja vse, kar potrebujemo za nego in zdravje

 • Narava nam tudi v hladnih mesecih ponuja čudovite sestavine, s katerimi si lahko pomagamo pri negi obraza in telesa.
 • Nerafinirano maslo, naj je karitejevo, kakavovo, mangovo, maslo gi ali kako drugo, je odlična sestavina za izdelavo bogatih krem za obraz, masla za telo in krem za roke. Kožo hrani, jo izdatno vlaži in ji vrača mehkobo.
 • Hladno stiskana rastlinska olja ali macerati (mandljevo, avokadovo, ognjičevo …) negujejo suho in izsušeno kožo ter ji vračajo prožnost in vlago. V zimskih mesecih izbirajte predvsem med bolj hranilnimi in izdatnimi olji ter jih uporabite v kremah in serumih za obraz, balzamih za ustnice in maskah za lase.
 • Voski (zlasti čebelji) koži dajejo mehkobo, prožnost in vlago. Pozimi so nepogrešljiva sestavina nočnih krem, pomad, mazil in balzamov za ustnice.
 • Z izbranimi eteričnimi olji boste poskrbeli, da vaša koža dobi natanko to, kar potrebuje.

Skrivnost ohranjanja mladosti – ječmen

Kot je znano, se s staranjem upočasni nastajanje kolagena in elastina, razrahljajo se tudi podporna tkiva in zmanjša hitrost obnavljanja celic, zato je koža vse bolj suha in nagubana. Rastni faktorji v koži, kot je EGF, spodbujajo obnavljanje celic, proces produkcije kolagena in elastina v koži. Toda z leti jih je v našem telesu vse manj, zmanjšuje se tudi število njihovih receptorjev. S pravim koktajlom rastnih faktorjev je mogoče spodbuditi celice, da se obnašajo tako, kot so se v mladosti – rastni faktorji sprožijo procese samoobnavljanja. Koži se znova povrnejo naravni lesk, vlažnost in napetost, gubice pa se omilijo. Prav to je mogoče z rastnimi faktorji, ki vsebujejo človeku podobne rastne faktorje. Te pridobivajo iz rastlin – ječmena.

Okolju prijazno

Koliko je kozmetika prijazna okolju, pove tudi njen postopek pridelave. Številni proizvajalci namreč za proizvodnjo sestavin uporabljajo le obnovljive naravne vire (npr. geotermalna voda), naravna hranila, ki jih pridobijo iz lokalnega okolja (npr. hranilno bogata vulkanska prst). Poleg tega se lahko pozanimate, ali so sestavine, ki so bile uporabljene v kozmetiki, pridelane lokalno.Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki