V čem se razlikujejo modni navdušenci, modni kreatorji in modni stilisti?

(Foto: My styling)

Moda je področje, ki zanima številne – tudi zato, ker se z njo vsakodnevno srečujemo. Pravzaprav ne ravno z modo, ampak z oblačenjem. In z oblačenjem veliko povemo o sebi, svojem delu, okusu, življenjskem slogu in še o marsičem drugem. Tako se na eni strani znajdejo navdušenci nad modo in njeni ljubitelji in na drugi modni strokovnjaki vseh vrst. Pojasnimo te pojme.

Modni navdušenci

Modni navdušenci so ljudje, za katere je moda konjiček. Z največjim užitkom in veseljem sprejemajo vse novosti, ki jih uvaja modna industrija. V zadnjih letih najpogosteje delujejo kot modni blogerji – v blogih podajajo lastne poglede na modno sceno, ocenjujejo modna dogajanja in najnovejše modne kose, pa tudi ličila in vse, kar je trenutno »in«. Za vsako ceno želijo slediti novostim, na tekočem so o vsem, kar se v modi dogaja. Novosti nemudoma preverijo in preizkusijo na sebi – včasih jim pristajajo bolj, drugič manj. Toda to niti ni pomembno. Pomembno je, da nosijo, pišejo in govorijo o vsem, kar je trenutno najbolj »vroče« in kar je preprosto »treba« imeti.

Opazujte najbolj goreče modne navdušence in navdušenke – kaj hitro boste opazili, da dajo nase vse, kar je ta hip aktualno. Na drugi strani to pomeni, da ti ljudje ne morejo razviti lastnega sloga oblačenja. To je približno podobno, kot če bi ljubitelji avtomobilov pohiteli v trgovino vsakič, ko se pojavi nov avtomobilski model. No, saj poznate ljubitelje mobilnih telefonov najprestižnejše znamke. Ključno je, da jih imajo, četudi večine njihovih funkcij sploh ne znajo uporabljati. Gre za to, da z najnovejšim modelom telefona pokažejo, da so »in«. Enako kot modni navdušenci z najnovejšim kosom, ki je pravkar prišel na trg. Največkrat ne gre toliko za njihov lasten užitek ob novosti kot za užitek, da najnovejšo pridobitev pokažejo drugim.

Seveda so med modnimi navdušenci tudi takšni, ki premorejo svoj osebni slog in znajo modne novosti zelo dobro in premišljeno vključiti v vsakdanje oblačenje. Med takšne spadajo številni (svetovno) znani modni blogerji, na katere se včasih sklicujejo tudi modni strokovnjaki.


Modni oblikovalci

Modni oblikovalci ustvarjajo prvotne ideje za nova oblačila. Svoje zamisli najprej strnejo v modne skice, na osnovi teh pa nastanejo nova oblačila in celotne kolekcije. Prav oni so tisti, ki ustvarjajo nove tehnike (laserski izrezi, posebne obdelave materialov …) in dodatke (vezenine, našitki, potiski …). Nova oblačila najprej predstavijo na modnih revijah (seveda ne vseh), pozneje pa se ta znajdejo tudi na policah modnih trgovin. Svetovni modni oblikovalci so gonilo modne industrije, njim pa – v večji ali manjši meri – sledijo ostali. Modni oblikovalci torej ustvarjajo, krojijo in šivajo oblačila za določeno sezono ali namen.

Stilisti

Stilisti smo tisti, ki iz različnih kosov oblačil, čevljev in modnih dodatkov ustvarjamo unikatne slogovne kombinacije oziroma tako imenovane »stajlinge«. Stilisti se delimo v dve skupini: prvi oblečejo človeka po zadnjih modnih smernicah, drugi pa modne kose združimo z osnovnimi, tako da za posameznika ustvarimo trajen in individualen slog.

Nekatere znane osebe si namesto stilista izberejo kar modnega oblikovalca, ki v tem primeru odigra obe vlogi. Ker modni oblikovalci izdelujejo oblačila, je to seveda dobrodošlo, saj sta v eni osebi združeni dve različni storitvi. Prednost tega je, da lahko za svojo stranko izdelajo in sešijejo unikatno oblačilo po njihovi meri in potrebi. Slabost je v tem, da s tem, ko stranke oblačijo pretežno v svoja oblačila, zmanjšajo raznolikost in dinamiko stajlingov, v katerih se ta oseba (medijsko) pojavlja.

Zdaj, ko smo pojasnili razliko med modnimi oblikovalci in stilisti, si oglejmo še razliko med modnimi in osebnimi stilisti.

Modni stilisti oblačijo ljudi iz sveta zabave, kot so pevci, igralci, manekeni, televizijski voditelji in druge javne osebnosti. Vsi ti namreč zaradi svoje prepoznavnosti ponesejo ime marsikaterega oblikovalca ali blagovne znamke med ljudi, in to v precej večji meri, kot to doseže modna industrija s svojimi oglaševalskimi kampanjami in modnimi revijami.

Osebni stilisti določamo človekov osebni slog. Ta se spreminja tako hitro, kot se spreminjata človekov življenjski ritem in življenjski slog, ne pa modne smernice. Določene življenjske situacije zahtevajo hitro spremembo oblačenja: sprememba delovnega mesta, pri ženskah nosečnost in materinstvo, hitra sprememba telesne teže, novo življenjsko okolje …


Razlika med modo in stilom

Moda nakazuje modne smernice za posamezno sezono: nove kroje oblačil, nove materiale in trendovske barve. Moda je gonilo, saj poganja modno oziroma tekstilno industrijo, v kateri je napredek enako potreben in celo nujen kot na vseh drugih področjih. Moda je, podobno kot glasba, umetnost in arhitektura, odsev časa in okolja, v kateri nastaja.

Stil je individualna stvar slehernega posameznika. Odvisen je od več dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši: oblika telesa, naravna barvitost, starost in življenjski slog. Poleg vseh zunanjih lastnosti in pravil, ki jih upoštevamo pri stiliranju, osebni stilisti oblačimo človeka kot celoto. Zanj izberemo najustreznejša oblačila, ki jih bo z veseljem nosil in se v njih udobno počutil – v vseh vsakdanjih življenjskih situacijah, pa tudi ob posebnih, slovesnejših trenutkih. Naučimo ga, kako kombinirati oblačila, da bo iz njih sestavil zanimive kombinacije; na kaj mora biti pozoren pri nakupu novih oblačil, kakšnim kosom se mora izogibati, katere so njegove barve, dolžine …

Ali kot je povedalo že marsikatero znano modno ime: moda se spreminja sunkovito, hitro, slog pa ostaja. Oblačila namreč o človeku povedo veliko več, kot si predstavljamo. Včasih nas kdo z oblačili tudi namerno zavede, toda če nič drugega, nam bo že zgolj govorica telesa hitro razkrila, kdaj se obleka ne sklada s človekovo osebnostjo. Ne glede na vse modne trende je zunanji videz – če le pozorno opazujemo – projekcija naše notranjosti. Največkrat nezavedna. Saj poznate tisto, ko kak dan kar planemo po določenem kosu oblačila.

Z oblačili in s celotnim videzom vselej želimo nekaj izraziti, poudariti ali nadomestiti, včasih zavedno, drugič manj. Zato potrebujemo oblačila, v katerih se počutimo in delujemo kot harmonična celota. Takšna, ki bodo bolj ali manj elegantno poudarila našo osebnost tudi navzven. To je naš lasten, oseben stil. Imejte svoj stil in z oblačili poudarite najlepši del sebe.

Pri tem vam bom z veseljem svetovala: my-styling.weebly.com

Galerija

My styling

My styling

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki