Živeti z naravo

Thalasso spa Lepa Vida
Thalasso spa Lepa Vida

Na slovenski obali se razprostira eden najlepših naravnih in kulturnih biserov Slovenije, Krajinski park Sečoveljske soline. Tu v sožitju človeka in narave domuje že stoletja stara tradicija pridelave soli, ki je od srednjega veka pa do danes ustvarila in ohranila edinstveno solinarsko pokrajino. Solinarji po več kot700 let stari tradiciji pridelovanja soli, značilni za Mediteran, tako kot nekoč pridobivajo morsko in z minerali bogato sol.

Pradavni način solinarjenja, ki so se ga piranski solinarji pred stoletji naučili od svojih učiteljev, solinarjev z otoka Paga, je še danes nekaj posebnega, tudi v sredozemskem merilu. V Sečoveljskih solinah pridelujejo več vrst morske soli, ki je pridobljena z naravnimi procesi kristalizacije soli v solnih bazenih. Njena uporabnost je zelo raznovrstna. Od kulinarične do lepotne. Sol Sečoveljskih solin je zahvaljujoč petoli popolnoma bela in čista. Za razliko od industrijske soli, ki vsebuje skoraj čisti natrijev klorid, sečoveljska vsebuje poleg natrijevega klorida še veliko mineralov in drugih sestavin, ki so koristne za človeški organizem. Piranska sol z geografskim poreklom je nerafinirana in izrednega okusa, ki ga dopolnjuje v kristalih ujeta matična voda.

Živeti zdravo pomeni živeti čim bolj v skladu z naravo. Sol je eden od nepogrešljivih elementov v človeškem telesu, telo pa jo hvaležno sprejema tudi v kopelih ali z masažo s soljo in drugimi pridelki s solin. Že v 13. stoletju so odkrili zdravilne učinke solinskega blata in slanice, ki skupaj z mediteransko klimo zelo blagodejno vplivajo na psihofizično počutje človeka. Morski zrak, poln vonja po soli in mediteranski vegetaciji, morje in solinsko blato, ki blagodejno vplivajo na telo, privabljajo v obmorske turistične centre veliko ljudi, ki želijo pobegniti iz stresnega vsakdana in privoščiti svojemu telesu razvajanje s sadovi narave.

V severnem delu Krajinskega parka Sečoveljske soline leži edinstveni center na prostem THALASSO SPA LEPA VIDA. Ta v blagem zavetrju solinskih polj ponuja darove morja, ki krepčilno delujejo na telo, v organizmu vzpostavljajo ravnovesje, mu vračajo energijo ter hranijo in obnavljajo kožo. Na voljo so vam tretmaji z naravnimi izdelki, pridobljenimi iz Sečoveljskih solin.

Talasoterapija (beseda talasa izvira iz grščine in pomeni morje) je postala pomemben del ponudbe in je v obmorskih »wellness« centrih že vrsto let uveljavljen način uporabe naravnih danosti – blage klime, morske vode, alg, soli, blata in peska, ki so skupaj z mediteransko kuhinjo postali sinonim za dobro počutje.Solinsko blato in slanica – matična voda, sol ter morska voda so najpomembnejši dejavniki talasoterapijev solinah. Od teh sta solinsko blato ter slanica – matična lužina s strani Ministrstva za zdravje priznana kot naravna zdravilna dejavnika.

Solinsko blato ali fango (beseda izvira iz italijanske besedefanghi, ki pomeni blato) je edinstveno naravno zdravilno in kozmetično sredstvo, ki je zelo priznano v svetu kozmetike in alternativnih metod zdravljenja. Pozitivni učinki blata so poznani že od davnine. Solinsko blato je s slanico obogatena istrska ilovica, pastozna, naravno mehka, homogena masa, drobnozrnata, črnikaste barve, ki ne vsebuje nezaželenih primesi. Zaradi postopnega dozorevanja v solinskih bazenih vsebuje solinsko blato visoko koncentracijo mineralov. Je priznan naravni zdravilni dejavnik, ki se uporablja predvsem v zdravilne in protibolečinske namene pri degenerativnih in revmatičnih boleznih gibalnega sistema, pri stanjih po operaciji in poškodbah na gibalnem sistemu, uporablja se tudi v sprostitvene in lepotne namene, saj pospešuje izločanje znoja in odpadlih snovi iz telesa, koža pa postane mehkejša, bolj napeta in čistejša, zato ga priporočamo tudi pri tretmajih za odpravo celulita in preoblikovanju telesa.

Slanica – matična voda, mati vseh voda, je dragocena tekočina, ki ostane na dnu solinskih bazenov, potem ko solinarji ročno poberejo morsko sol. Zaradi bogate vsebnosti mineralov (broma, joda in magnezija) je slanica že stoletja visoko cenjena. Kopel v slanici deluje protibolečinsko in sproščujoče, zato je priporočljiva tako pri degenerativnih in revmatičnih težavah kakor tudi pri poškodbah in operacijah gibalnega sistema ter kožnih spremembah (luskavici).

Z uporabo solinskega blata, slanice in soli za kopeli pripomoremo k boljšemu počutju, hkrati pa povečamo splošno odpornost organizma.

Umirjenost in nežnost narave sta človekovo zatočišče pred neizprosnim vsakdanjim ritmom urbanega življenja. Znova odkrivamo, da imajo naravne učinkovine krepčilni učinek na delovanje človekovega telesa. Produkti Piranskih solin nam postopoma in zanesljivo vračajo dobro počutje. Njihov blagodejni vpliv na lepoto in zdravje so ljudje cenili že v davnini, saj so vedeli, da gladka, sijoča in napeta koža ne izžareva zgolj lepote, ampak predvsem odraža zdravje.

Sečoveljske soline so odličen, uspešen primer vpetosti v okolje in družbo. Po zaslugi Telekoma Slovenije smo jih ohranili za generacije, ki še prihajajo.

Več informacij na: www.soline.si in www.thalasso-lepavida.si Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki