(Foto: Shutterstock)

Dermatologi nam priporočajo, da omejimo izpostavljanje soncu v času največje moči ultravijoličnega sevanja, poskrbimo za naravno zaščito s primernimi pokrivali, oblačili, očali in redno uporabljamo učinkovite zaščitne kreme. Ultravijolično sevanje je danes dejavnik tveganja, ki otroke in odrasle močno ogroža.

Med osnovnimi priporočili za zaščito pred nevarnimi vplivi sonca so naslednja:
Soncu se ne izpostavljamo od 10. do 16. ure, ko je moč njegovih UV žarkov največja. Upoštevajmo pravilo sence: kadar je naša senca krajša od telesa, se umaknimo v senco.
Dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavljamo soncu. V času največje moči sončnih žarkov jih zadržujemo v senci in zaščitimo z obleko in s pokrivalom (naravna zaščita).
Poletna oblačila naj bodo lahka, gosto tkana, z dolgimi rokavi in hlačnicami. Glavo pokrijmo s širokokrajnim klobukom ali s čepico s ščitnikom v legionarskem kroju, oči pa zaščitimo s kakovostnimi  sončnimi očali.
Pripravek za zaščito pred soncem, ki ga uporabimo za zaščito kože izpostavljenih delov telesa, naj ščiti pred UVA in UVB žarki ter ima označeni sončni zaščitni faktor (SZF) 30ali več. Nanesemo jih v debeli plasti. Nanos ponavljamo vsaj vsaki 2 uri izpostavljanja soncu, vselej pa po plavanju ali intenzivnem znojenju. Posebej zaščitimo nos, uhlje, ustnice in veke.
Bodimo pozorni na odboj sončnih žarkov od peska, vode, ipd. Sonce nas lahko opeče, ko sedimo v senci ob obali, če se ne namažemo ali oblečemo. Zaščitimo se tudi pri plavanju.
Pred soncem se zaščitimo vedno, ko se odpravljamo v gore: uporabljajmo zaščitne pripravke z najvišjimi vrednostmi sončnega zaščitnega faktorja, tudi ob oblačnih dneh, kajti zaradi tanjše plasti ozračja ter odboja od snega in skal so visoko v hribih UV žarki nevarni ves čas.

Zavod za zdravstveno varstvo Celje je nosilec preventivnega programa Varno s soncem, ki ga skupaj z ostalimi območnimi zavodi za zdravstveno varstvo izvaja v vrtcih in osnovnih šolah po vsej državi. Letos je v program vključenih več kot 34.000 predšolskih otrok iz vrtcev, v programu pa je v zaključenem šolskem letu sodelovalo tudi 16.000 šolarjev.

Več informacij o zaščiti pred soncem in programu Varno s soncem: zzv-ce.si/soncni-zarki.


Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki