Najenostavnejši načini odstranjevanja dlak

(Foto: Shutterstock)

Z depilacijo najpogosteje odstranjujemo dlake na nogah, rokah, bikini predelu in na obrazu. Znanih je veliko načinov odstranjevanja dlak. Za nekatere boste morali povprašati v specializiranih kozmetičnih salonih ali pri dermatologu (odstranjevanje z laserjem, epilacija ...), za "vsakodnevno" rabo pa so primernejše oblike depilacije, ki jih lahko izvedete tudi sami.


Britje

Vsak način odstranjevanja dlak ima svoje prednosti in slabosti. Klasična in bržkone najbolj razširjena je zagotovo uporaba britvice. Postopek je hiter, neboleč in daje dobre, a žal kratkotrajne rezultate.

Uporabite lahko klasično britev in peno ali kremo za britje. V trgovinah boste našli britvice nežnih barv in prikupnih oblik ter pene in kreme, namenjene ženskam. Druga možnost so električni brivniki, namenjeni odstranjevanju dlak z različnih delov telesa. Britje z brivniki je manj precizno kot klasično britje.Britje je priporočljivo opraviti po kopeli ali prhanju, ko je koža mehka. Britje naj poteka v smeri rasti dlak in proti njej. Dlake ne smejo biti predolge; rezultat boste dosegli najenostavneje in najhitreje, če boste dlake s škarjami skrajšali na primerno dolžino.

Prednost britja je v tem, da je postopek neboleč in hiter. Slabost: dlake hitro spet zrastejo, zato je treba britje ponavljati vsakih nekaj dni. Kako pogosto boste zamenjali britvico, je odvisno od vas, vedno pa mora biti dovolj ostra. Nekateri pri vsakem britju uporabljajo novo britvico, drugi jo uporabijo večkrat.

Pri britju pazite, da se ne boste urezali. Pri ženskah britje ni priporočljivo na obrazu in za oblikovanje obrvi, kajti dlake sčasoma postanejo močnejše.


Depilacijske kreme

Tovrstne kreme so najmanj priporočljiva oblika depilacije. Drži, da je postopek hiter in daje lepe rezultate, toda ali veste, kakšna je sestava depilacijskih krem in kaj se pri njihovi uporabi dogaja z vašo kožo? Kislina, ki je sestavina depilacijskih krem, lahko poškoduje kožo, pogoste so tudi alergične reakcije. Dlake kmalu zrastejo nazaj, zato je treba postopek pogosto ponavljati.

V trgovinah boste našli številne depilacijske kreme, od takih za občutljivo kožo in za obraz do tistih, ki so namenjene bikini predelu. Osebno priporočam kreme znamke Veet. Če boste uporabljali depilacijske kreme, skrbno preberite navodila. Pred uporabo opravite test, s katerim boste ugotovili, kako se vaša koža odziva na sestavine kreme. Temne dlake so bolj trdožive, zato boste morali kremo pustiti na koži nekoliko dlje. Obvezno upoštevajte število minut, ki je navedeno v navodilih. Pretiravanje lahko resno poškoduje kožo, poškodba pa je podobna opeklini. Kreme ne vtirajte v kožo. Depilacijsko kremo uporabljajte samo enkrat na mesec, da ne boste poškodovali kože. Če torej želite imeti gladke noge vse poletje, raje bodite potrpežljivi in si izberite kak drug način odstranjevanja dlak. Prepogosta uporaba depilacijskih krem namreč ni priporočljiva. Depilirajte se po kopanju ali tuširanju, ko je koža zmehčana, pore pa razširjene. Če med postopkom občutite pekočo bolečino, kremo odstranite. Kreme ne nanašajte na poškodovano kožo, brazgotine, vreznine, rane in na kožo, opečeno od sonca. Dva dneva po depilaciji s kremo se ne izpostavljajte soncu ali sevanju v solariju, saj utegne na posameznih delih potemneti. Po depilaciji uporabite negovalno kremo ali olje.


Voskanje

Postopek, ki zahteva več časa in potrpežljivosti, prinaša lepe rezultate, vendar nekateri menijo, da je boleč. Voskanja se lahko lotite sami ali pa obiščite kozmetični salon.Z voskom lahko depilirate vse predele kože. Najprimernejši in najmanj škodljivi so naravni voski. Obstajata dva načina voskanje - vroče voskanje, pri katerem je treba vosek segreti, in hladno voskanje, pri katerem hladni vosek odstranimo s trakovi.

Vosek segrejemo in ga s posebno žličko v tankem sloju namažemo v smeri rasti dlak. Na naneseni vosek pritisnemo poseben trak in s hitrim potegom povlečeno v smeri, ki je nasprotna smeri rasti dlak. Traku ne povlecite počasi, pač pa s hitro potezo in čimbolj ob koži. Pozor! Po voskanju se utegnejo pojaviti podplutbe, ki so posledica nepravilnega odstranjevanja depilacijskih trakov.Voskanje deluje tudi kot nekakšen piling, saj hkrati z voskom odstranite odmrle dele povrhnjice. Koža bo takoj po voskanju sicer razdražena in pordela, toda že čez nekaj ur bo spet mehka in gladka.

Voskanje je treba ponoviti na 3 do 8 tednov. V tem je tudi prednost tovrstne depilacije. Po voskanju kožo namažite s hidratantno kremo ali s kremo, ki vsebuje vitamin E. Omenimo še slabosti voskanja: postopek zahteva več časa, lahko je boleč, dlake pa morajo biti dolge vsaj nekaj milimetrov, sicer jih ne boste mogli odstraniti. Voskanje ni priporočljivo za osebe z diabetesom in za vse, ki imajo težave s krčnimi žilami ali slabo cirkulacijo. Voska ne nanašajte na rane, brazgotine in poškodovane dele kože. Pri sočasnem jemanju nekaterih zdravil se je o voskanju potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

Koža naj bo pred voskanjem čista in suha, nanjo ne nanašajte mleka za teko. Po uporabi voska obrišite predele s toplo mokro krpo, da boste odstranili ostanke voska. Pred voskanjem se ne prhajte, po postopku pa se ne izpostavljajte soncu.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki