Lepe tudi na dopustu

(Foto: Jupiterimages)

V bronastem siju

Številne ženske, ki so navajene biti naličene, so v zagati, kakšno kozmetiko naj vzamejo na dopust.

Kreme
Koža na obrazu je vse leto izpostavljena stresu; sem sodijo tudi UV-žarki. Sonce koži koristi, toda če pretiravamo s sončenjem, UV-žarki pospešijo staranje kože. Vsekakor je v vročih dneh priporočljivo uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem. Tudi če se niste odpravili na morje ali se ne sončite. UV-žarki nas namreč ulovijo tudi v mestu, in to ne samo v sončnem vremenu. Kreme naj bodo poleti hidratantne, saj UV-žarki povzročijo tudi dehidracijo kože. Mastne kreme lahko brez slabe vesti zamenjate z lažjimi.

Voda
Predlagam vam tudi rabo vode v obliki pršila: večkrat na dan si z njo osvežite obraz. Mimogrede, primerna je tudi za malčke, saj vsebuje le minerale.

Ličenje
Poletno ličenje je stvar okusa in počutja. Osebno menim, da lepo zagorela koža ne potrebuje veliko ličil. O poletnih trendih smo govorili že v prejšnji številki. Poleti se lahko odločite za živahne barve, nasploh pa naj bodo poletna ličila lahka in kremasta. K zagoreli koži se lepo podajo tudi bronaste barve, tako za lica kot za ustnice in veke. Če je takšno ličilo v obliki kreme, ga nanašajte s prsti. Tovrstni izdelki pogosto vsebujejo tudi bleščice v prahu, ki poudarijo zagorelost kože. Zvečer jih lahko nanesete tudi na dekolte, rame ali noge.

Navadno maskaro lahko zamenjate z vodoodporno. Šminke naj ne bodo mat, saj bi dodatno izsušile ustnice. Najboljše so hidratantne, ki naj vsebujejo tudi zaščitni faktor. Kar zadeva barve, je izbira vaša, le pretemne naj ne bodo, saj se ne podajo k zagoreli koži. Čez dan uporabite vazelin ali kremo z zaščitnim faktorjem! Če ste v dilemi, katera ličila vzeti na morje, da jih ne bo preveč, vam priporočam izdelke "tri v enem", maskaro in glos. Ne obremenjujte kože, privoščite ji oddih.

Samoporjavitev
Še nekaj besed o kremah za samoporjavitev, ki so idealen nadomestek za sonce, čeprav takšna zagorelost traja le nekaj dni. Če jih boste uporabljali, preden odidete na sonce, naj vas trenutna zagorelost ne preslepi. Če je vaša koža sicer še brez podlage, obvezno uporabite zaščitne kreme, saj vas sonce opeklo kljub barvi. Takšna umetna podlaga namreč ni prava.
Vsi, ki trpite za alergijo na sonce, se na sončenje pripravite z nekajkratnim obiskom solarija in se posvetujte s svojim zdravnikom.