Poškodba ahilove tetive

Natančen klinični pregled je osnovna preiskava, h kateri spada specifičen Thompsonov test za ugotavljanje poškodbe ahilove tetive.
Natančen klinični pregled je osnovna preiskava, h kateri spada specifičen Thompsonov test za ugotavljanje poškodbe ahilove tetive. (Foto: Shutterstock)

Pretrganje tetive spremlja slišen pok, zatem pa poškodovanec začuti ostro lokalizirano bolečino in ne more več upogniti stopala ali stopiti na prste. Na zunaj je običajno opaziti manjšo zadebelitev tetive. Na mestu, kjer se je tetiva pretrgala, je mogoče otipati manjšo vdolbino. Kmalu po pretrganju bolečina popusti. To so simptomi pretrganja ahilove tetive, ki zahtevajo ustrezno zdravniško pomoč. K sreči gre za poškodbo, ki po operaciji in okrevanju z rehabilitacijo ne zapusti hujših posledic.

Poleg obrabe in slabše prekrvavitve v starosti, ki ob mehanski sili na tetivo povzročita delno ali popolno pretrganje, lahko na poškodbo ahilove tetive vplivajo tudi sistemske spremembe ob spremljajočih boleznih ali jemanju zdravil. Najpogosteje k tovrstnim težavam prispevajo neželeni učinki kortizonskih preparatov in nekaterih antibiotikov (fluorokinoloni in ciprofloksacin). Med bolezni, ki vplivajo na tetive, spadajo sladkorna bolezen, revmatska obolenja, avtoimunska obolenja in nekatere okužbe, največkrat pa prizadenejo obe tetivi.

Diagnoza

Natančen klinični pregled je osnovna preiskava, h kateri spada specifičen Thompsonov test za ugotavljanje poškodbe ahilove tetive. Test poteka v stoječem položaju: pacient položi poškodovano nogo na stol, in sicer tako, da je pokrčena v kolenu, zdravnik pa s stiskom – z gnetenjem golenskih mišic – ugotavlja morebitno pretrganost. Pregled dopolnjuje ultrazvočna diagnostika, pri kateri ugotavljamo dodatne patološke spremembe na območju poškodbe (krvavitev, poškodba mišic …). Zaradi napredka tehnologije in izkušenj preiskovalcev v svetu vse bolj pridobiva na veljavi ultrazvočna metoda. Če je potrebno, lahko obe metodi dopolnimo z magnetnoresonančno preiskavo. Redkeje je v rabi tudi klasično RTG-slikanje, s katerim poskušamo ugotoviti morebitne poškodbe skeleta.


Operacija

Konservativna terapija z imobilizacijo je neprimerna, saj se prosta konca tetive nikoli več ne zarasteta, zaradi česar pretrganje tetive zahteva operacija. Obstajata dva tipa operacij. Prva je odprta, pri kateri kirurg prereže kožo nad tetivo in nato tetivo preparira. Pri manj zapletenih in nepopolnih pretrganinah je v rabi "prekokožna" operacija. Pri tej je manj pooperativnih zapletov (krvavitve, okužbe, poškodbe živca …), poleg tega so le poredko so potrebne dodatne operacije. Po operaciji mora biti noga fiksirana v položaju 30°–45°, kar omogoči lažje zraščanje koncev tetive. Ta kot se v nekaj tednih počasi razširi proti 90° ali nevtralni drži.

Pretrganje tetive ne zapusti večjih trajnih posledic ali invalidnosti. Pri idealnem terapevtskem poteku in nekoliko dolgotrajnem okrevanju s fizioterapijo lahko dosežemo skoraj enako gibljivost stopala kot pred poškodbo.

Lahko poškodbo preprečimo?

Poškodbe tetiv lahko preprečujemo z redno rekreativno vadbo, ki tetive in mišice ohranja prožne, saj poskrbi za prekrvavljenost kritičnega mesta. Pred vsako vadbo je treba poskrbeti za temeljito ogrevanje in raztezne vaje. Nujno je tudi opustiti je "tvegane" športe, kot so skvoš, odbojka, tenis …).

Od kod izvira ime Ahilova tetiva?

Ahilova tetiva je ime dobila po grškem mitološkem junaku Ahilu, sinu nesmrtne boginje morja Thetis in Peleusa. Da bi svojega sina naredila nesmrtnega, ga je mati potopila v vodo reke Stiks, pri čemer ga je držala za pete. Zaradi tega je bil Ahil nadvse ranljiv, vendar le v tem predelu. Tetivo je po Ahilu poimenoval flamski anatom Fhilip Verheyen, in sicer leta 1693.

Kaj je tetiva?

Tetive skrbijo za povezavo mišice s kostjo in veljajo za kritična mesta mišično-skeletnega sistema. Sestavlja jih pretežno kolagena (tip 1), ki predstavlja do 70 odstotkov njihove teže. Kolagen je sestavljena beljakovina v obliki verige, ki se deli na manjše, vzporedno potekajoče enote, s svojo specifično zgradbo pa tetivam omogoča veliko razteznost. Prav zgradba tetiv ima zasluge za njihovo izredno nosilnost, ki znaša približno eno tono na 1 cm2. Najdebelejša in najmočnejša tetiva v človeškem telesu je prav Ahilova tetiva, ki je nadaljevanje golenskih mišičnih ovojnic dvoglave mečne mišice in kapaste mišice, pripeta pa je na zadnji del petnice. Tetiva pri odraslem človeku meri do 15 cm. Pri teku na tetivo deluje 8-kratnik sile teže.Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki