Brazgotine ne marajo sonca

Če brazgotine ne moremo ustrezno zakriti, je pametno, da jo zavarujemo z rednim nanašanjem posebne zaščitne kreme, ki jo kupimo v lekarni.
Če brazgotine ne moremo ustrezno zakriti, je pametno, da jo zavarujemo z rednim nanašanjem posebne zaščitne kreme, ki jo kupimo v lekarni. (Foto: Shutterstock)

Tkivo brazgotin je zelo občutljivo, zlasti na začetku, ko brazgotina še ni polno zaceljena in »dozorela«. Zlasti je potrebno paziti, da brazgotino čim manj izpostavljamo soncu, kar pa ni vselej možno.

Če je ne moremo ustrezno zakriti, je pametno, da jo zavarujemo z rednim nanašanjem posebne zaščitne kreme, ki jo kupimo v lekarni. Ta bo preprečila poškodbe, ki bi jih naredili sončni žarki, predvsem trajne pigmentne madeže.

Vsaka poškodba, rana, rez ali ureznina, ki sega skozi vso debelino kože, zapusti brazgotino. Kadar se rana celi tako, da njeni robovi niso približani, je njen končni videz slabši, če pa so robovi gladki in približani, je brazgotina manj opazna in estetsko sprejemljivejša. Brazgotina v zaceljeni rani nastane, ker vmesnega prostora v rani ne zapolni koža, marveč vezivno tkivo.

Širina in barva

Brazgotina oziroma njen končni videz se oblikuje po šestih do dvanajstih mesecih ali še pozneje. V tem obdobju lahko pričakujemo, da se bo videz brazgotine spreminjal; rdečina bo postopoma izginjala, brazgotina se bo tanjšala. Končna podoba brazgotine je seveda odvisna tudi od tega, ali proces celjenja podpremo z določenimi ukrepi ali ne. In kaj imamo v mislih, ko govorimo o končnem videzu brazgotine? Pomembne so predvsem tri stvari: širina, barva in izbočenost oziroma raven brazgotine.

Kaj vpliva na končni videz brazgotine?

Na videz in končno obliko brazgotine v veliki meri vplivajo človekova starost, spol, teža in vrsta kože. Če je brazgotina posledica čistega oziroma gladkega ureza z nožem, je praviloma manj vidna in lepša. Nasprotno bo pri zelo globokem rezu ali raztrganini videz slabši, saj pri takih ranah robov kože ni možno približati, saj niso gladki. Na videz brazgotine veliko vpliva tudi starost. Otroci in mlajši ljudje, ki imajo zelo prožno kožo, imajo praviloma večje brazgotine, saj rano elastična koža vleče narazen.

Prav nasprotno pa se pri starejših ljudeh, katerih koža ni več prav elastična, urez skorajda ne pozna. Prav zato so brazgotine pri mlajših ljudeh slabšega videza in so pogosto širše kot pri starejših. Seveda pa so tudi pri enako starih ljudeh možne razlike, saj se individualne lastnosti kože zelo razlikujejo med posameznimi ljudmi.

Na končni videz brazgotine pa vpliva tudi telesna teža. Če se v času, ko se brazgotina oblikuje, človek zredi za lepo število kilogramov, bo brazgotina zaradi širjenja kože širša; nasprotno se zgodi pri izgubi teže.

Kaj lahko naredimo sami

Ko se rana celi, lahko k lepšemu končnemu videzu brazgotine pripomoremo tudi sami.

1. Hladni obkladki: takoj po operaciji začnite hladiti rano, saj bo oteklina manjša, manj je tudi možnosti, da bodo robovi rane »strigli«, zato bo brazgotina manj izbočena.

2. Vlaženje: zlasti pri bujnih in izbočenih brazgotinah celice zelo hitro izgubljajo vlago, zato jo je koristno nadomeščati in brazgotino hidrirati. To lahko dosežemo s posebnimi obliži ali kremo za nego brazgotin.

3. Aktivne snovi: če brazgotino redno masiramo s kremo ali gelom proti brazgotinam, bo njen končni videz lepši. Z masažo začnemo takoj, ko se rana zapre. Krema ali gel sta na voljo v prosti prodaji v lekarnah. Nanašamo ju toliko časa, dokler se brazgotina popolnoma ne oblikuje, torej od šest do dvanajst mesecev. Pozneje njihova raba ni več smiselna.

4. Masaža s kremo: Z masažo zmanjšujemo preobčutljivost brazgotin in jih mehčamo. Masažo začnite z rahlim dotikom, pritisk potem postopoma povečujte, dokler vam ni neprijetno. Izvajajte krožne gibe po brazgotini, pri čemer uporabljajte kremo, ki vsebuje sestavine za vlaženje ali mehčanje brazgotin. Masažo izvajajte večkrat na dan oziroma vsakič, ko so brazgotine in koža ob njej suhi in ko začnejo vleči skupaj.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki