Preprečite zastrupitve s hrano

Za zastrupitev s hrano so v veliki večini primerov krive bakterije iz treh skupin: salmonel, stafilokokov in klostridij.
Za zastrupitev s hrano so v veliki večini primerov krive bakterije iz treh skupin: salmonel, stafilokokov in klostridij.

Nalezljive bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo hrano, so pogoste. Ni nujno, da se pri osebi, okuženi z mikroorganizmi iz hrane ali njihovimi toksini, pokažejo znaki bolezni, lahko pa se pojavijo različni simptomi: od blagih črevesnih motenj in velike izgube tekočine do krvave driske in v najslabšem primeru celo smrti. Spoznajte, kako se temu najlaže izognete.

Za zastrupitev s hrano so v veliki večini primerov krive bakterije iz treh skupin: salmonel, stafilokokov in klostridij. Bolezni, ki jih povzročajo te bakterije in njihovi toksini, so si dokaj podobne, saj so za vse značilni nagel začetek, povišana telesna temperatura, bolečine v trebuhu, bruhanje in driska.

Salmoneloza

Zastrupitev s hrano največkrat povzročijo salmonele. Simptomi zastrupitve se pojavijo od 12 do 24 ur po zaužitju onesnažene hrane in nastopijo naglo: mrzlica, povišana telesna temperatura (od 38 do 40 ºC), glavobol, bolečine v trebuhu, driska in bruhanje. Zlasti pri otrocih je pogosta tudi dehidracija. Salmonela je invaziven mikroorganizem, ki se lahko iz črevesa s krvjo razširi v druge organe. Pri nekaterih ljudeh vnetje postane kronično, brez posebnih simptomov; ti ljudje so lahko vir okužbe za okolico. Večina ljudi uspešno okreva, majhen delež bolnikov pa dobi simptome zunaj prebavnega sistema, kot je artritis. Salmoneloza je lahko zelo resna, včasih celo smrtonosna okužba za otroke, starejše in vse z oslabelim imunskim sistemom. Najnevarnejša je hrana, ki vsebuje jajca in mesne izdelke.

Stafilokokna zastrupitev s hrano

Do tovrstnih zastrupitev največkrat pride poleti: na izletih, pri večjih proslavah in povsod, kjer se zbere veliko ljudi. Gastroenteritis ali vnetje črevesne sluznice povzroči toksin (enterotoksin) stafilokoka. Nehigiensko ravnanje s hrano bakteriji omogoči vstop v živež, razmnoževanje in ustvarjanje toksinov, do zastrupitve pa pride, če zaužijemo hrano, s katero so neustrezno ravnali ali je bila dalj časa zunaj hladilnika. Toksin stafilokoka je odporen na toploto; pri temperaturi vrenja lahko zdrži eno uro, zato ga ne uniči niti pogrevanje niti krajše kuhanje hrane. Simptomi zastrupitve se navadno pokažejo že dve do tri ure po zaužitju onesnažene hrane. Bolezen se začne z bruhanjem, ki prevladuje nad drisko in krči v trebuhu. Bolniki se počutijo, kot da bi imeli morsko bolezen. Pri tej obliki zastrupitve se telesna temperatura poviša samo neznatno, bolezen traja od 12 do 24 ur in navadno mine brez zapletov. Tovrstne zastrupitve so navadno povezane z uživanjem sladoleda in sladic.


Zastrupitev s klostridijo

Tretjo vrsto zastrupitev s hrano povzročajo bakterije iz rodu klostridij in je podobna stafilokokni zastrupitvi. Običajno se prenaša z mesom in mesnimi izdelki, še posebno nevarno, potencialno celo smrtonosno, pa je uživanje hrane, onesnažene z bakterijo Clostridium botulinum, ki proizvaja toksin botulin, najdemo pa jo v konzervirani hrani. Simptomi zastrupitve nastopijo od 12 do 36 ur po zaužitju, ko se pojavijo motnje vida (dvojni vid), suhost ust in mišična oslabelost. Zastrupitev s klostridijo je povezana z doma predelanimi mesnimi izdelki, kot so klobase in šunka, zato se največkrat pojavi v obliki manjših, »hišnih« epidemij.

Kako si pomagati?

Če ne pride do dodatnih zapletov, s čajem ter slanimi juhami nadomeščamo izgubljeno tekočino in elektrolite. Otrokom dajemo piti elektrolitsko raztopino, v težjih primerih pa je treba izgubo tekočine nadomestiti z infuzijo. Pri večini okužb se ob nadomeščanju tekočine in elektrolitov simptomi izboljšajo v tednu dni. Če se driska pojavi znova in traja več kot teden dni, če so v blatu sledovi krvi ali ima bolnik povišano temperaturo dlje kot dva dni, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Preprečite zastrupitve s hrano

  • Pred ravnanjem s hrano roke skrbno operite s toplo vodo in milom.
  • Temeljito kuhajte meso in mesne izdelke, zlasti če gre za mleto meso.
  • Temeljito prekuhajte jajca; trdo kuhana so najbolj varna.
  • Skrbno operite sadje in zelenjavo, zlasti tisto, ki ju ne boste kuhali.
  • Pribor za obdelavo mesa uporabljajte izključno za ta namen; noža za rezanje zelenjave ne uporabljate za rezanje mesa.
  • Po stiku s surovim mesom in perutnino vedno operite roke ter očistite posodo in kuhinjske površine. Pri tem uporabite toplo vodo ter milo in detergent.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki