Kako ukrepati ob zastrupitvi z gobami

Zastrupitve z gobami razvrščamo v različne sindrome. Osnova za razvrščanje je strup, ki ga vsebuje goba in simptomi, ki jih povzroči njeno zaužitje.
Zastrupitve z gobami razvrščamo v različne sindrome. Osnova za razvrščanje je strup, ki ga vsebuje goba in simptomi, ki jih povzroči njeno zaužitje.

Poznamo na tisoče gobjih vrst, ki uspevajo po vsem svetu, od tega jih kakih sto vrst po zaužitju povzroči zdravstvene težave, od petnajst do dvajset vrst pa je lahko tudi smrtonosnih. Slovenci slovimo kot gobarski narod, zato ni odveč nasvet, kako ukrepati ob zastrupitvi z gobami.

Kar 95 odstotkov zastrupitev z gobami je nenamernih, 5 odstotkov pa namernih – praviloma gre za zlorabo halucinogenih učinkov nekaterih gobjih vrst. Zanimivo je, da pri 95 odstotkih zastrupitev ni mogoče natančno določiti vzročne gobe. O pogostosti zastrupitev z gobami je težko govoriti, saj jih je včasih težko prepoznati in razlikovati od drugih bolezenskih stanj. Poleg tega mnogi bolniki sploh ne obiščejo zdravnika, če pa že, zgolj osebnega zdravnika, ki podatkov ne posreduje naprej. Število zastrupitev je v tesni povezavi s tem, kakšna je gobja sezona. Denimo v letu 2012  je  bila letina izrazito dobra, posledično pa je imel Center za zastrupitve UKC Ljubljana veliko dela. V dveh mesecev so namreč prejeli 128 klicev za 217 bolnikov, ki so se zastrupili z gobami.

Strupi so različni

Zastrupitve z gobami razvrščamo v različne sindrome. Osnova za razvrščanje je strup, ki ga vsebuje goba in simptomi, ki jih povzroči njeno zaužitje. Vsi ti sindromi so dobili ime po strupih, ki jih vsebuje posamezna skupina gob (tako je strup amatoksin dal ime amatoksinskemu sindromu). Izjema je gastrointestinalni sindrom, ki ga povzročajo še neznani strupi, zato so ta sindrom poimenovali po mestu učinka. Daleč najpogostejši je prav gastrointestinalni sindrom, redkejši in znatno nevarnejši pa so amatoksinski, giromitrinski in orelaninski sindrom, ki se lahko končajo tudi tragično. Lani je namreč Center za zastrupitve zabeležil en primer smrti zaradi zastrupitve z zeleno mušnico.

Kako ukrepati, če se zastrupite?

Ker so lahko zastrupitve tudi zelo nevarne, je nujno, da veste, kako ukrepati. V primeru kakršnih koli težav, do katerih pride po zaužitju gobjega obroka, morate čimprej poklicati osebnega ali dežurnega zdravnika, lahko pa se obrnete tudi na Center za zastrupitve ( tel. št. (01) 522 52 83), kjer vam bo dežurni specialist na osnovi anamneze svetoval, kako ukrepati. V primeru zelo izrazitih znakov, kot so bruhanje, huda driska, slabost, izčrpanost in znaki dehidracije, se je najbolje napotiti v ambulanto nujne medicinske pomoči. Morda bodo namreč nujni dodatni ukrepi, kot sta izpiranje želodca in nadaljevanje terapije z aktivnim ogljem ali odvajali. V hujših primerih zdravnik bolnika premesti v bolnišnico, kjer bodo nadzirali njegovo stanje in ga simptomatsko zdravili.


Kaj lahko storite sami doma?

Pri domači oskrbi lahko kot prvo obliko samopomoči uporabite aktivno oglje. Bruhanju se ne izogibajte, saj tako telo izloči gobe. Pomembno je uživati zadostne količine tekočine, najbolje vode ali čaja. Izogibajte se močno sladkanim, gaziranim in alkoholnim pijačam. V primeru driske so potrebe po tekočini večje. Hrana mora biti dietna in lahka, vsaj dokler se simptomi ne umirijo, nikakor pa ne sme vsebovati gob ali drugih težko prebavljivih jedi. V primeru izčrpanosti je potreben počitek.

Amatoksinski sindrom

Glavni krivec so strupeni amatoksini, ki jih vsebujejo zelena mušnica (A. phalloides), pomladanska mušnica (A. verna), koničasta mušnica (A. virosa), dežnički (lat. Lepiota), kučmice (Galerina), luskinčki (Pholiotina) in stožke (Conocybe). Daleč najpogostejše so zastrupitve z zeleno mušnico, ki velja za najbolj strupeno gobo. Odgovorna je za kar 90 odstotkov smrtnih zastrupitev z gobami. Z dobrim podpornim zdravljenjem je mogoče smrtnost zmanjšati s 50 do 60 odstotkov na 6 do 10 odstotkov, vendar kljub temu ostaja visoka.

Zato je torej nujno čim prej spoznati simptome in obiskati zdravnika. Že doma lahko vzamete aktivno oglje, ki bo zmanjšalo količino absorbiranega strupa. Če je možno, shranite vzorec zaužitih gob in jih pokažite zdravniku. Ne oklevajte in ne zapravljajte dragocenega časa, marveč obiščite zdravnika, saj je ukrepanje v prvih urah po zaužitju odločilni dejavnik, ki odloča o življenju in smrti.
Članek se nadaljuje »


Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki