Naravne rastlinske barve za lase

(Foto: Shutterstock)

Konvencionalne barve za lase veljajo za preveč agresivne, saj vsebujejo amonijak in vodikov peroksid, ki lase poškodujeta, nekatere umetne sestavine v takšnih barvah pa naj bi celo povzročale raka na mehurju. A to še ne pomeni, da ne obstajajo lasem bolj prijazne barve. Poleg kane, ki se že stoletja uporablja za barvanje las, ali ruskega čaja, ki so ga uporabljale že naše babice, so na voljo tudi naravne rastlinske barve. Preberite vse o barvanju las s kano in z rastlinskimi barvami, da bo njihov učinek najboljši.

Konvencionalne barve za lase veljajo za preveč agresivne, saj vsebujejo amonijak in vodikov peroksid, ki lase poškodujeta, nekatere umetne sestavine v takšnih barvah pa naj bi celo povzročale raka na mehurju. A to še ne pomeni, da ne obstajajo lasem bolj prijazne barve. Poleg kane, ki se že stoletja uporablja za barvanje las, ali ruskega čaja, ki so ga uporabljale že naše babice, so na voljo tudi naravne rastlinske barve. Preberite vse o barvanju las s kano in z rastlinskimi barvami, da bo njihov učinek najboljši.

Kaniranje

Kano, grmovnico s podolgovatimi listi, v Indiji in na Bližnjem vzhodu že stoletja uporabljajo za barvanje las. Kupite kakovostno, po možnosti ekološko pridelano kano, s čimer se boste izognili pesticidom. V steklenem kozarcu s kuhalnico ali z leseno žlico prah zmešajte z nekaj mlačne vode in s sokom ene limone. Mešajte, dokler ne dobite goste kaše brez grudic, po gostoti podobne pireju. Pri mešanju nikoli ne uporabite kovinske posode ali žlice. Kašo pustite stati čez noč ali vsaj osem ur, in sicer na sobni temperaturi. Zmes nanesite na umite lase. Kaniranjeje v primerjavi z navadnim barvanjem las precej umazano delo, saj je zmes podobna glini, zato med nanašanjem glavo držite nad umivalnikom ali pa kano nanašajte kar v kadi. Za vsak primer oblecite staro majico, ramena pa pokrijte z brisačo.

Po nanosu prekrijte glavo z aluminijasto folijo,čeznjo pa poveznite plastično pokrivalo ali navadno plastično vrečko. Nazadnje si nadenite volneno kapo, ki bo zadržala toploto. Kano pustite učinkovati najmanj dve uri, še bolje pa bo, če jo boste imeli na glavi več ur ali celo čez noč. Po končanem kaniranju lase temeljito sperite s toplo vodo in pri tem odstranite vse ostanke kaše, nato pa jih umijte še s šamponom.

Za hitrejšo uporabo lahko prah zmešate z vročo vodo (tik pod vreliščem) in jo po prečkah še toplo nanesite na celotno lasišče. Nadaljnji postopek je enak kot pri nanašanju zmesi, ki je počivala čez noč.
Za končni odtenek je ključno, da je vaša barvna podlaga čimbolj homogena, sicer bo nova barva las neenakomerna .Najpogostejši so oranžno rdeči in črni toni kane.


Naravne rastlinske barve

Večina naravnih rastlinskih barv temelji na kani in na naravnih pigmentih iz kamilice, kave, indiga, hibiskusa, oreha, kave … Tovrstne barve ne vsebujejo škodljivih sestavin, kot so amonijak, peroksid, sintetična barvila in konzervansi. Pred nakupom pazljivo preberite sestavine na embalaži in se odločite samo za 100-odstotno naravne rastlinske barve s certifikatom za celoten izdelek. Če je naravnim pigmentom dodana manjša vsebnost peroksida, bodo lasje kljub temu poškodovani, napis organska/naravna kana pa še ne pomeni,da barva ni strupena.

Rastlinske barve objamejo las z rastlinskimi pigmenti ter ga zaščitijo in ne poškodujejo njegove strukture. Če ste se doslej barvali z komercialnimi barvami in uporabljali konvencionalne izdelke za nego las, morate lase najprej pripraviti na barvanje z naravnimi barvami ter jih očistiti silikonov in smol. V ta namen je učinkovita maska za lase iz zelene gline, primerni pa so tudi izdelki, ki jih dobite na policah z naravnimi barvami.

Naravne rastlinske barve učinkovito prekrijejo sive lase. Prekrivnost naravnih rastlinskih barv in končni odtenek sta odvisna od naravne barve vaših las in od odtenka, ki ste ga izbrali in preverili v katalogu barv. Če želite čimprej izenačiti barvo narastka in las, predhodno pobarvanih s konvencionalnimi barvami, morate lase najprej dva- do trikrat pobarvati z naravno barvo. Naravne barve se izperejo hitreje kot komercialne, vendar bo potem, ko bodo lasje zrasli, zadostovalo eno barvanje na mesec.

V nasprotju s kaniranjem je barvanje z rastlinskimi naravnimi barvami veliko enostavnejše in podobno barvanju s konvencionalnimi barvami. Še več: nekatere barve so že vnaprej pripravljene, tako da lahko vsebino tube neposredno nanesete na lase in jo pustite delovati. Tudi po nanosu rastlinskih barv lase ovijte v folijo inplastično vrečko, nato pa si na glavo poveznite še volneno kapo, ki bo zadržala toploto. Barvo pustite učinkovati toliko časa, kot piše v navodilih.

Kano in druge naravne rastlinske barve lahko kupite v specializiranih trgovinah, v trgovinah z zdravo prehrano, na oddelkih z naravno kozmetiko v nekaterih trgovskih središčih in na spletu.


Nekaj koristnih nasvetov za nego lasišča

  • Lase umivajte in negujte z blagimi naravnimi šamponi. Kakovostni naravni šamponi ne poškodujejo zaščitnega maščobno-kislinskega plaščakože lasišča in se zelo malo penijo.
  • Lasje, barvani z naravnimi barvami, ne zahtevajo uporabe balzama za lase, saj naravne barve obložijo las z naravnimi pigmenti in ga tako dodatno varujejo.
  • Za česanje ne uporabljajte kovinskih in poceni glavnikov. Za česanje si vzemite čas: začnite pri tilniku in jih po črtah brez vlečenja temeljito prečešite. Nato jih skrtačite še v smeri rasti las. S krtačenjem boste poskrbeliza boljšo prekrvljenost lasišča, pospešili rast novih las in masirali lasišče.
  • Po krtačenju lasišče nežno masirajte s konicami prstov obeh rok. S tem boste še dodatno pospešili rast las.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki