Osvežite svojo kožo s hidrolati

  • UR
  • ponedeljek, 18. junij 2012
(Foto: Shutterstock)

Hidrolati so dragocene naravne vodice, pridobljene v postopku destilacije eteričnih olj iz najboljših, skrbno izbranih rastlin iz nadzorovane ekološke pridelave. Z njimi lahko razvajamo obraz in telo skozi vse leto, še posebej pa se njihova moč in svežina izkažeta v vročih poletnih dneh.

Čudoviti so kot toniki za čiščenje in nego obraza, las in lasišča ter kot osvežilna razpršila za obraz in telo. So učinkovita prva pomoč pri različnih kožnih stanjih in težavah ter poškodbah, zaradi njihovega nežnega delovanja pa so nepogrešljivi tudi v času nosečnosti ter pri negi dojenčkov in otrok.

V primerjavi z eteričnimi olji so hidrolati izjemno nežni, pa vendar učinkoviti. Njihovo delovanje je večinoma podobno, včasih pa se delno razlikuje, saj so v hidrolatih poleg mikro količine eteričnih olj raztopljene tudi vse vodotopne rastlinske učinkovine, ki jih v eteričnih oljih ni.


Za osvežilno poletno nego …

… lahko hidrolat izberemo po vonju in/ali tipu kože, zaradi njihovega večnamenskega delovanja pa so v poletnih dneh še posebej priporočeni hidrolate sivke, rimske kamilice, rožne pelargonije in rožmarina.

Hidrolata sivke in rimske kamilice učinkovito pomirjata kožo obraza in telesa po (prekomernem) sončenju, hkrati pa sta nenadomestljiva prva pomoč pri različnih površinskih poškodbah in pikih insektov. Odlična sta za čiščenje obraza in odstranjevanje ličil, kamilica pa dobro pomirja tudi utrujene in zabuhle oči. Zaradi njunih blagodejnih lastnosti, a nežnega delovanja lahko sivko in kamilico uporabljamo tudi v času nosečnosti ter za (poletno) nego dojenčkov in otrok.

Hidrolat rožne pelargonije ima izrazito uravnalno delovanje. Kožo osveži in nežno pomirja, zato je ravno tako odlična izbira za nego po sončenju ter britju in depilaciji. Uporabite ga lahko tudi kot dezodorant ali razpršilo v primeru slabosti.

Pri potovalni slabosti pa je najbolje izbrati hidrolat rožmarina, ki odlično osveži in poživlja telo in duha. Je močan antioksidant, ki kožo učinkovito obnavlja in spodbuja njeno prekrvavitev, hkrati pa poskrbi, da so lasje po izpostavljenosti soncu, morju in vetru ponovno sijoči in prožni.

Naša koža in telo nam bosta za njih hvaležna ne glede na letni čas, še posebej pa nas bodo navdušili v sončnih poletnih dneh. Več o hidrolatih tudi na spletni strani amalu.si, kjer ponujajo kolekcijo devetih 100-odstotnih čistih in naravnih hidrolatov brez konzervansov, ki so prijazni ljudem, živalim in okolju, primerni pa so tudi za vegane.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki