Miti in dejstva o celulitu

(Foto: Dreamstime)

Kdo vse je podvržen celulitu, s čim ga v resnici lahko omilimo, kako nastaja in ali čudežne kreme sploh kaj zaležejo? Razbijamo najpogostejše mite o celulitu.

Skrb za telo izboljša videz celulita

Drži, če telo negujemo od znotraj navzven!

  • Pomaga redna telesna nega, ki obsega piling (enkrat na teden), uporabo vlažilnega losjona in masažo s kremo proti celulitu ali z masažno rokavico.
  • Pomaga tudi občasno razstrupljanje telesa, saj telo očisti strupov.
  • Poskrbeti moramo za duševno zdravje in se izogibati stresu. To dosežemo z gibanjem, s sproščanjem, z globokim dihanjem in s počitkom. Telesu moramo dati čas, da si opomore od stresnih okoliščin. Tudi stres je namreč eden od krivcev za nastanek celulita, saj sproži večje izločanje hormona kateholamina, ki ga povezujejo z nastankom celulita.
  • Pozitivno vlogo ima tudi joga, saj krepi telo in sprošča duha.
Tudi aromaterapija pripomore k odpravi celulita: masaža z eteričnimi olji grenivke, črnega popra ali brinovih jagod spodbuja limfni sistem in odpravlja strupe, olji rožmarina in žajblja pa pospešita prekrvavitev.


Celulit je kazalnik čezmerne telesne teže

Ne drži. Celulit je težava vitkih in mladih kot tudi starih in predebelih ljudi. Pri čezmerni telesni teži je celulit zgolj vidnejši kot pri vitki postavi, saj je v maščobnih celicah shranjenega več maščevja. Najbolje je ohranjati zmerno telesno težo in se izogibati njenemu nihanju, saj to povzroči raztezanje veznega podkožnega tkiva, to pa celulit le še poslabša. Pri zmerni telesni teži se celulita ne boste znebili z dodatnim hujšanjem, pač pa predvsem z gibanjem in z zdravo prehrano.


Celulit je deden

Drži, saj ima pri nastanku celulita veliko vlogo šibko vezivno tkivo, to pa je dedno. Pomembno vlogo pri nastajanju celulita igrajo tudi hormoni, življenjski slog in prehranjevanje. Toda če ima celulit vaša mama ali babica, to še ne pomeni, da nanj ne morete vplivati. Zato brez izgovorov – prej ko se boste posvetili celoviti skrbi za svoje telo, bolje

bo.

Celulit je z leti vse vidnejši

Drži. Celulit začne nastajati takoj, ko se s puberteto v telesu zviša raven hormona estrogena. Zaradi čezmernega izločanja estrogena vezivno tkivo oslabi, to pa povzroči, da se v maščobnih celicah pod površjem kože nabira maščoba. Z leti se naša telesna teža navadno poveča, nemalokrat tudi zanemarimo telesno gibanje. Poleg tega se koža tanjša, zaradi česar je celulit še vidnejši. Maščobne celice se povečajo ter ovirajo pretok limfe in krvi, zato v tkivu zastaja voda. To videz celulita dodatno poslabša. Stanje lahko poslabša tudi uživanje kofeina, alkohola in nikotina.


Pitje vode izboljša stanje

Ne drži. Samo pitje vode ne bo izboljšalo pomarančaste kože, bo pa učinkovalo v kombinaciji z gibanjem, s primerno prehrano in z zdravim življenjem. Z rednim uživanjem ustreznih količin vode (vsaj 1,5 litra na dan) ohranjamo zdrav limfni sistem, omogočamo, da se iz telesa odpravljajo strupi in vzdržujemo primerno raven vlage v koži.

Voda je koristna tudi za masažo, omislite si masažno rokavico in se med prhanjem masirajte v smeri proti srcu. Vsak dan krožno masirajte problematične predele telesa. To bo spodbudilo limfno drenažo in krvni obtok.


Gibanje omili celulit

Drži. Gibanje izboljša prekrvavitev, odstrani presežno tekočino in oblikuje mišice, zato je koža kljub celulitu videti bolj gladka. Kožni relief lahko izboljšamo z gibanjem, ki je eden od najučinkovitejših uničevalcev podkožnega maščevja. Najkoristnejši so kolesarjenje, plavanje, aerobika, rolanje oziroma vsi športi, pri katerih delajo predeli telesa, ki so najobčutljivejši, ko gre za celulit (zadnjica, stegna, trebuh). Redno gibanje odpravi maščobno tkivo in ga nadomesti z mišičjem. Celulit je sestavljen iz maščobe, zato ga bolj kot s hujšanjem odpravljamo z gibanjem.

Zdravo prehranjevanje preprečuje nastanka celulita

Ne drži v celoti. Zdravo prehranjevanje je seveda koristno, ne pomeni pa, da se boste celulitu popolnoma izognili. Pomagate si lahko z uživanjem živil, bogatih z antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale ter izboljšajo podkožno mikrocirkulacijo. Uživajte veliko sadja (zelo koristna so jabolka) in zelenjave močnih barv, še posebno brokoli, borovnice in hrano, bogato z omega maščobnimi kislinami. Izogibajte se predelani hrani.


Kreme proti celulitu pomagajo

Ne drži v celoti. Kreme so le pripomoček, s katerim omilimo znake celulita. Pri uporabi krem proti celulitu najbolj pomaga redna masaža, s katero pospešimo prekrvavitev kože, učinkovine, ki jih vsebujejo kreme, pa pospešijo izločanje strupov iz telesa. Največ dosežemo, če vsakodnevno masažo s kremami proti celulitu kombiniramo z zdravim prehranjevanjem, telesnim gibanjem in manj stresnim življenjem.

Tudi aromaterapija pripomore k odpravi celulita: masaža z eteričnimi olji grenivke, črnega popra ali brinovih jagod spodbuja limfni sistem in odpravlja strupe, olji rožmarina in žajblja pa pospešita prekrvavitev.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki