Z aromaterapijo proti celulitu

(Foto: Shutterstock)

Celulit je kozmetična težava, ki danes prizadene večino žensk ne glede na postavo in težo. Ključni vzroki za nastanek celulita so slaba prekrvavitev, poškodovana vezna tkiva in oslabljene celične stene, hormonsko neravnovesje, pomanjkanje gibanja in tekočine ter nepravilna, neuravnotežena prehrana.

Dejavniki za nastanek celulita so med seboj povezani, zato je k odpravljanju potrebno pristopiti celostno. Poleg zdrave, uravnotežene prehrane in pitja dovolj tekočine vam pri tem lahko na povsem naraven način pomaga aromaterapija. Celulit boste odpravili izredno težko, lahko pa ga vsaj omilite in poskusite preprečiti nastanek novega. Pri tem je ključna izbira pravih olj in eteričnih olj.

Spodbudite prekrvavitev s pravimi olji

Hladno stiskana olja vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki so eden ključnih gradnikov kožnih celic in pomembne za pravilno delovanje kože, da ostane zdrava, gladka in napeta. Esencialnih maščobnih kislin telo ne proizvaja samo, zato mu jih je potrebno dovajati s prehrano, prehranskimi dopolnili ali lokalno uporabo.
Pri celulitu je ključno spodbuditi prekrvavitev in pospešiti delovanje limfnega sistema, da preprečimo poškodbe kapilar, veznega tkiva in kožnih celic, ki so posledica delovanja prostih radikalov, in s tem tudi zastajanje vode in limfne tekočine pod kožo. Za to so najučinkovitejša lešnikovo olje, olje grozdnih pešk in olje muškatne vrtnice, saj spodbujajo prekrvavitev, hkrati pa delujejo kot antioksidanti.


Za prožno in negovano kožo

Za nego proti celulitu je odlično tudi zlato jojobino olje, ki je pravzaprav tekoči vosek in kožo mehča, ščiti ter jo ohranja prožno. Nepogrešljivo pa je tudi avokadovo olje, ki zaradi majhne molekulske sestave prodre globoko v kožo, s sabo ponese tudi eterična olja in s tem poveča njihovo učinkovitost.

Eterična olja za dodatno spodbudo
Med eteričnimi olji pri anticelulitni negi kraljujejo eterična olja ciprese, brina, rožmarina, limone, pomaranče, grenivke, zelene, ingverja in sladkega komarčka, saj kožo tonizirajo, spodbujajo prekrvavitev, delovanje limfnega sistema, izločanje vode in razstrupljanje. Nepogrešljivo je tudi eterično olje limonske trave, ki med vsemi najbolje tonizira in napne kožo in vezivna tkiva, ter eterično olje rožne pelargonije, ki hkrati uravnava delovanje hormonov, saj je hormonsko neravnovesje tudi eden od vzrokov za nastanek celulita.

Mešanica za nego proti celulitu

Doma si lahko pripravite poljubno mešanico za nego proti celulitu. V 10 ml izbranega osnovnega olja dodajte do 5 kapljic eteričnega olja. Eterično olje si izberite po vonju ali pa si pripravite mešanico.

Olje proti celulitu

  • 6 ml lešnikovega olja/olja muškatne vrtnice/olja grozdnih pešk
  • 4 ml avokadovega olja

ali

  • 4 ml lešnikovega olja/olja muškatne vrtnice/olja grozdnih pešk
  • 3 ml jojobinega olja
  • 3 ml avokadovega olja

  • 3 kapljice eteričnega olja limonske trave
  • 3 kapljice eteričnega olja grenivke

ali

  • 2 kapljici eteričnega olja rožne pelargonije
  • 2 kapljici eteričnega olja ciprese
  • 1 kapljica eteričnega olja limonske trave

In kako pripravimo mešanice? V temno stekleničko najprej dodamo eterična olja, jo zapremo in posvaljkamo med dlanmi, da se eterična olja dobro premešajo. Nato dodamo osnovna olja, zapremo in pretresemo. Oljno mešanico uporabljamo po potrebi in hranimo na temnem in hladnem mestu.

Več o aromaterapiji in izdelkih na amalu.si.  

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki