Razstrupljanje telesa - prerojeni v pomlad

Pijte zeliščne čaje, ki pospešujejo odvajanje strupenih snovi. Pripravite si čaj iz šipka, ingverja in kamilic.
Pijte zeliščne čaje, ki pospešujejo odvajanje strupenih snovi. Pripravite si čaj iz šipka, ingverja in kamilic. (Foto: Shutterstock)

Tudi svojemu telesu privoščite spomladansko čiščenje, ki ima številne pozitivne učinke. Z razstrupljanjem telesa boste izboljšali prebavo, zmanjšali telesno težo, okrepili imunski sistem, odpravite pa lahko tudiglavobole in depresijo ter koži povrnete naravni lesk. Z nekaj majhnimi dejanji lahko korenito spremenite življenje – na bolje!

Kaj jesti in piti pri razstrupljanju?

Začnite dan s pripravkom iz mlačne vode, v katero ste stisnili sok ene limone. Bazični limonin sok v telesu dela čudeže.

Vsak dan popijte dovolj vode, ki naj bo, če je le mogoče, filtrirana. Voda iz telesa odnese strupene snoviin nadomesti vodo, ki jo nenehno izgubljate z znojenjem, dihanjem in odhodi na stranišče.

Odrecite se sladkorju in rafiniranim ogljikovim hidratom, med katere spadata bela moka in bel riž, ter izdelkom iz njih (čokolada, sladice, marmelada …). Raje sezite po polnozrnatih.

Zmanjšajte količino soli.

Prenehajte piti kavo, izogibajte se tudi alkoholu in pravemu čaju.

V jedilnik vključite zdrave maščobe. Med drugim jih najdete v nerafiniranem lanenem in olivnem olju, orehih in ribah. Obenem se izogibajte nezdravim nasičenim in hidrogeniziranim maščobam (margarina, smetana), ki jih pogosto vsebujejo predelana živila (posladki, krekerji …).

Razstrupljanje bo najučinkovitejše, če boste nekaj dni jedli samo surovo sadje in zelenjavo in zraven pili dovolj vode ali zeliščnih čajev. Če ob tem režimu ne morete zdržati, lahko uživate tudikosmiče in zelenjavne juhe, vsekakor pa se izogibajte mastnim, slanim in začinjenim jedem.

Jejte več vlaknin, saj čistijo črevesje in spodbujajo peristaltiko, ki omogoča izločanje. Izredno priporočljiva je glavnata zelenjava – ohrovt, cvetača, brokoli, solata, zelje in brstični ohrovt. Obilo vlaknin vsebujejo tudi žita. Prednost namenjajte organsko pridelani zelenjavi, ki jo zaužijte v zelenjavnih juhah ali kot prilogo.

Za čiščenje telesa sta odlična tudi kopriva in regrat, idealni, vsem dostopni rastlini, iz katerih lahko poleg očiščevalnih in poživljajočih napitkov pripravite tudi nadvse okusne jedi.

Omejite vnos beljakovin: jejte manj mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov. Raje sezite po beljakovinah rastlinskega izvora (fižol, leča, soja in izdelki iz soje).

Izogibajte se alkoholu.

Hrani dodajte suhe morske alge, ki slovijo po odličnih globinskih razstrupljevalnih lastnostih, saj čistijo limfniin krepijo imunski sistem, vplivajo pa tudi na črevesje.

Očistite črevesje. Lahko obiščete zdravnika, ki vam bo predpisal klistir, ali pa jejte suhe slive in fige, ki slovijo po odvajalnih lastnostih. Koristno vpliva tudi večina svežega sadja in zelenjave.


Spodbudite krvni obtok in limfni sistem


Začnite se ukvarjati s telovadbo. Telesna dejavnost namreč poživi krvni obtok in spodbudi limfni sistem, kar pospeši izločanje strupov iz telesa.

Obiščite savno, saj savnanje spodbudi krvni obtok, posledično pa se povečata znojenje in izločanje strupenih snovi skozi kožo.

Privoščite si masažo. Znano je, da sprošča in lajša bolečine, poživi pa tudi limfni sistem, zaradi česar pospeši izločanju strupenih snovi iz telesa. Še posebno se posvetite refleksnim točkam na dlaneh in stopalih, ki vplivajo na črevesje, limfni sistem in kožo. Učinki masaže so večji, če uporabite eterična olja.

K razstrupljanju prispeva tudi aromaterapija: v izparilnik kanite nekaj kapljic čistega eteričnega olja limone, ingverja, janeža,, komarčka, geranije, sivke, rožmarina ali evkalipta. Lahko pa tudi uporabljate naravne izdelke za nego telesa, ki vsebujejo ta olja.

Dihajte s trebušno prepono, torej naj se trebuh ob vdihu pomakne navzven, ob izdihu pa navznoter. Globoko dihanje poveča vsrkavanje kisika v krvi in izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Pred prhanjem kožo temeljito zdrgnite s suho brisačo ali s ščetko. S tem boste prekrvavili kožo in z nje odstranili odmrle celice. Enkrat na teden med prhanjem uporabite piling, ki dodatno spodbudi prekrvavitev in izločanje škodljivih snovi.

Tudi na energetski ravni

Proces razstrupljanja je mogoče pospešititudi na energetski ravni. Naučite se odpuščati in sprejemati same sebe. Odprite se novim miselnim in čustvenim navadam in vzorcem, saj s tem iz telesa odstranite tudi zastrupljujoča stališča in okorele poglede na svet.

Vzemite si čas za umiritev in meditacijo. S tem si razjasnite misli, jasne misli pa prispevajo k splošnemu čiščenju telesa.

Poskrbite, da boste čim manj izpostavljeni strupenim snovem iz okolja. Začnite uporabljati kozmetiko in čistila, ki ne temeljijo na nafti in naftnih derivatih, marveč so izdelani iz preverjenih naravnih surovin.


Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki