Trendi v pomlajevalni kozmetiki

(Foto: Shutterstock)

Na sledi za izgubljeno mladost

V želji, da bi čas zavrteli nazaj in zabrisali gube in gubice po čim bolj naravni poti, svoje upe polagamo v najrazličnejše kozmetične izdelke. Na srečo nenehno nastajajo nove pomlajevalne formule, ki obljubljajo še boljše rezultate, so prijaznejše do kože in spodbujajo naravne, a zaradi pretečenih let upočasnjene procese. Ena takšnih magičnih sestavin pomlajevalnih izdelkov, ki so postali pravi hit v Evropi in čez lužo, dobiti pa jih je mogoče tudi pri nas, je rastlinski epidermalni rastni faktor (EGF). Zadovoljstvo uporabnic, preizkušena učinkovitost in enostavnost uporabe že nakazujejo, da gre za novo generacijo sestavin v izdelkih proti staranju, ki je enakovredna tekmica ne le drugim izdelkom, temveč tudi pomlajevalnim obravnavam.

V ozadju


Islandsko podjetje je svoje več kot desetletno znanje iz molekularne biologije preneslo tudi v inovativno proizvodnjo izdelkov proti staranju. Ustvarili so serum, prvega v generaciji izdelkov, v katerih je najti rastlinske celične aktivatorje EGF. Po zaslugi genskega inženiringa so EGF prvič na svetu pridobili iz rastlin in ne iz živalskih celic ali bakterij kot doslej. Raziskovanje in uporaba EGF torej nista novost. Že leta 1986 so za raziskovanje njegove vloge podelili Nobelovo nagrado za medicino, uporaba pa je raziskana tudi v kliničnih študijah o regeneraciji kože in zdravljenju ran.

Ključna sestavina

EGF je beljakovina, sicer naravno prisotna v naši koži, njena vloga pa je aktiviranje in pospeševanje obnavljanja celic oz. pospeševanje nastajanja kolagena in elastina v koži. EGF, pridelan na Islandiji iz semen ječmena, je po zaslugi patentiranega postopka pridobivanja, natančnega odmerka sestavin in embalaže bolj obstojne oblike in tudi bolj učinkovit. Ječmen gojijo v čisti vulkanski prsti z uporabo obnovljive geotermalne energije, zalivajo ga s čisto izvirsko vodo in skrbno negujejo v rastlinjakih, v katerih nadzorujejo tudi vsebnost CO2 v zraku.

Spodbudni rezultati

V nedavni neodvisni študiji, ki jo je opravil dr. Ronald L. Moy, dermatolog iz ZDA, so ugotovili, da ima nega z EGF, ki nastaja iz semen ječmena, odlične rezultate, posebej ker gre za pomlajevanje, pri katerem je treba uporabiti "le" izdelek. Po njegovem mnenju se serum lahko postavi ob bok tudi terapijam, ki jih dermatologi sicer uporabljajo za učvrstitev in pomlajevanje kože. Pri ženskah, ki so jih spremljali v njegovi raziskavi, se je izboljšal ten kože, postala je naravno sijoča in mehkejša, že po mesecu uporabe je bilo opaziti zmanjšanje gubic in gub, popravila pa se je tudi neenakomerna pigmentacija.

Minimalistično

Serum, ki vsega skupaj vsebuje 7 sestavin in v njem ni najti parfumov, barvil in konzervansov, je mogoče uporabljati pri vseh tipih kože. Vse, kar je potrebno za pomlajevalno nego, je nekaj skromnih kapljic, ki jih na očiščen obraz nanesemo dvakrat ali enkrat na dan. Serum nežno nanesemo po vsem obrazu, vratu in dekolteju ter pustimo, da se vpije. Ker kožo tudi vlaži (vsebuje glicerin in hialuronsko kislino), je še posebej primeren za suho in občutljivo kožo, pri čemer ni treba uporabljati drugih vlažilcev. Koža, ki je redno oskrbovana z EGF, sčasoma ne potrebuje več dodatnih kozmetičnih preparatov, da bi bila naravno zdrava in sveža, saj sama proizvede dovolj kolagena in elastina – kot v mladosti. Kot običajno lahko po nanosu seruma nanesete tudi ličila. Prve spremembe so opazne že po nekaj dneh, ko koža postane spet naravno sijoča, po daljši vestni uporabi pa postaja bolj napeta in mladostna.    

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki