Botulinus toksin - botox

(Foto: Shutterstock)

Tudi za odpravljanje gub

Najnovejši trend, ki je obnorel Evropo in je celo bolj priljubljen od fitnesa, joge, parnih kopeli ter kozmetičnih salonov, se imenuje botulinum toxin A, krajše botox ali injekcija proti gubam. O tem smo se pogovarjali z Barbaro Čokl, dr. med., specialistko lepotne kirurgije.

Želja po lepoti je stara toliko kot človeštvo. Starodavna plemena so za krašenje obraza in telesa uporabljala tetovažo. Stari Egipčani so bili umetniki ličenja. Že v obdobju pred našim štetjem so za lepšanje uporabljali majhne količine strupov. V starem Rimu so ženske uporabljale češminove kapljice in si tako povečale zenice. Izvlečki češminovih plodov so strupeni; danes so znani kot zdravilo z imenom Atropa belladona. Bella donna pomeni lepa ženska. Torej uporaba strupov za lepši videz ni nič novega.


Kaj je botulinus toksin?

Učinki majhnih količin strupov so zdravilni, če pa jih uporabljamo v prevelikih odmerkih, so škodljivi in nevarni. Strup botulinusa je v primerno majhni količini in v rokah izkušenega strokovnjaka povsem nenevaren. Ta strup proizvaja bakterija Clostridium botulini. Ime je dobila po latinskem izrazu botulus, ki pomeni klobasa. Zaradi nehigienske priprave in obdelave mesa se je namreč na začetku 19. stoletja s klobasami zastrupilo in umrlo veliko ljudi.


Kako deluje

Toksin botulinusa učinkuje tako, da prepreči pretok živčnega signala skozi končiče, ki oživčujejo mišico. Preprosteje rečeno, strup botulinusa prekine, oziroma zmanjša električni tok (živčni signal), zato žarnica ne gori ali sveti slabo (mišica ne deluje, ohromi). Ta učinek toksina botulinusa s pridom uporabljamo, kadar želimo doseči, da posamezna mišica ne deluje. Če se bolniku nehote zapira veka (blefarospazem), v mišico, ki zapira veko, vbrizgamo primerno količino botulinus toksina. Škiljenje nastane, ker ena od mišic, ki uravnavajo položaj zrkla, deluje močneje kot druge. Če v pretirano dejavno mišico vbrizgamo primerno količino tega zdravila, mišica zaradi popolne ali delne prekinitve "električnega toka" ne dela več oziroma manj intenzivno. Tako je vzpostavljeno ravnovesje z drugimi mišicami očesnega zrkla.


Za zdravljenje

Ameriška FDA je leta 1989 izdala dovoljenje za uporabo BTA, botulinus toksina tipa A, in sicer za zdravljenje škiljenja (strabizem), nehotenega krčenja mišic ene polovice obraza (hemifacialni spazem) in nehotenega zapiranja veke (blefarospazem). Zaradi odličnih izidov ta strup v praksi uporabljajo tudi za zdravljenje številnih drugih obolenj. V Sloveniji zdravilo Botulinus toksina, znano pod tovarniškima imenoma Botox ali Dysport, še ni registrirano, vendar predstavniki farmacevtskih proizvajalcev pravijo, da postopek registracije že poteka.


Proti znojenju

Poleg tega botulinus toksin uspešno uporabljamo za preprečevanje oziroma omejevanje čezmernega znojenja pod pazduhami in v estetske namene, za odpravo oziroma zmanjšanje gub. Obrazne mišice zaradi krčenja povzročajo nastajanje in poglabljanje gub na obrazu. Z vbrizganjem botulinus toksina v ustrezne mišice odpravimo prečne gube na čelu, ki nastanejo zaradi grbančenja; gube med obrvema, ki nastanejo zaradi mrščenja; gube okrog oči, ki nastanejo zaradi pripiranja vek pri močni svetlobi; gube na ustnicah, ki nastanejo po dolgotrajnem kajenju ...


Neboleče

Učinek zdravila nastopi v nekaj dnevih in traja največ šest mesecev. Postopek lahko ponavljamo. Zdravilo vbrizgamo v mišico z majhno injekcijsko iglico, in ker je količina zdravila minimalna, ne povzroča bolečin. Mesto vboda je lahko rahlo občutljivo, oteklo, pordelo, izjemno redko se pojavi tudi manjša podplutba.


Zapleti

Zapleti lahko nastopijo, če pri vbrizganju toksin preide v mišice, ki jih ne želimo ohromiti - če na primer zdravilo vbrizgamo v mišice med obrvema, le-to pa se razširi tudi v mišico, ki leži v bližini in katere naloga je dvigati veko. Posledica je bolj ali manj spuščena veka, vendar to sčasoma - najpozneje v šestih mesecih - mine.


Previdno

Botulinus toksina ne smemo vbrizgati ljudem z določenimi obolenji živčnega sistema, vsem, ki imajo motnje strjevanja krvi, nosečnicam in doječim materam.
Navedla sem nekaj podatkov o Botulinus toksinu. Če razmišljate, da bi odpravili kako odvečno gubico na obrazu, vam svetujem, da se prej pogovorite s strokovnjakom, saj se izkušnje posameznikov nekoliko razlikujejo, zato je najbolje, da o njih slišite iz "prve roke".


ALI STE VEDELI?

Cena

Darilo lepote seveda ni večno, zato je treba postopek pomlajevanja, ki stane od 250 do 500 evrov, ponoviti že čez šest mesecev.


Že pet dni po posegu

Botulinum toxin A je ultrapriljubljeno orožje žensk, ki, potem ko jim ga vbrizgajo v kožno tkivo, preprečuje krčenje obraznih mišic in mimičnih gubic. Učinek injekcije se pokaže po treh do petih dneh po posegu.


Sebagh

Trenutno je v svetu najbolj iskan francoski estetski kirurg Jean Louis Sebagh, ki dela dobesedno na relaciji Pariz-London. Da se je trend zares razširil, priča podatek, da v njegovi čakalnici ne sedijo samo bogatašinje in zvezdnice, temveč tudi tridesetletne matere, urednice modnih revij, uslužbenke, gospodinje, homoseksualci in tudi na silo privlečeni možje, ki bi naposled morali začeti skrbeti za svoj videz.


Tom Cruise, Madona, Uma Thurman ...

Od slavnih osebnosti "guruja" Sebagha naravnost obožujejo in redno obiskujejo Uma Thurman, Kristie Alley in Tom Cruise. Londonski paparazzi so nedavno zasačili tudi večno kameleonko Madonnno, ko je vstopala v znamenito lepotno kliniko.
Skrbi sta najglasneje izrazila hollywoodska režiserja Martin Scorsese in Baz Luhrmann. Luhrman, režiser filma Moulin Rouge, v katerem je igrala Nicole Kidman, zaradi učinka botoxa naravnost obupuje. "Številne hollywoodske igralke pretiravajo z injekcijami, zato se njihovi obrazi sploh ne morejo normalno premikati," tarna Luhrmann.


Nasvet Sebagha

Čeprav so že zabeležili nekaj primerov, ko so tovrstne injekcije iznakazile obraz - v Veliki Britaniji odmerek lepote lahko dobite celo v fitnes centrih - botox povzroči smrt edino v stokrat večjem odmerku od tistega, ki ga uporabljajo v kozmetične namene. Če torej nočete biti podobni "zaledenelim" ameriškim novinarkam in niste človek, ki bi si zaradi pretiranega razburjanja zelo zgodaj pridelal gube, doktor Sebagh svetuje, da si izberete vrhunskega strokovnjaka in imate nekoliko skromnejše želje.


Obnorel svet

Številke Mednarodne zveze za estetsko plastično kirurgijo kažejo, da so injekcije botoxa tretji najpogostejši postopek kozmetične kirurgije na svetu, takoj po liposukciji in povečanju dojk. Že kmalu naj bi FDA injekcije botoxa odobrila tudi za lepotne posege. V Singapuru nekateri plastični kirurgi poročajo o 100- do 200-odstotnem porastu števila pacientov v zadnjih treh letih. Pred petimi leti so injekcije ponujali samo plastični kirurgi in dermatologi, zdaj pa so v ZDA in tudi marsikje v Evropi na voljo že pri splošnem zdravniku in v boljših kozmetičnih salonih.


Brez promocije

Brez ene same televizijske reklame ali oglasnega panoja - večina publicitete, povezane z botoxom je namreč potekala "underground" - samo v ZDA delež posegov z botoxom znaša 19,1 odstotka vseh kozmetičnih posegov, medtem ko imajo vsadki le še 3,5-odstotni delež.


Statusni simbol

Botox je prerasel fazo, ko je bil še tajno orožje - spremenil se je v statusni simbol. Naslov lepotnega kirurga v vašem adresarju je enakovreden védenju, katera Diorjeva torbica je trenutno "in" ter v kateri restavraciji v mestu se najbolje kosi ali večerja. Vsi Doriani tega sveta, od Milana do New Yorka, hitijo po nov odmerek lepotnega eliksirja in ponosno priznavajo, da se imajo botoxu zahvaliti za novo mladost in kožo, gladko kot otroška ritka.


Stranski učinki

Botox je tako priljubljen zaradi izredno hitrega okrevanja po posegu, ki tako rekoč ni potrebno. Čeprav je tveganje majhno, so možni nekateri neželeni učinki, od katerih je najpogostejši modrica. V nekaterih primerih toksin pride do sosednjih mišic in povzroči, da začasno oslabijo. Če se pacient odloči za več injekcij, se včasih lahko pojavijo glavoboli; bolečina je podobna tisti, ki sledi injekciji pred zobozdravniškim posegom. Preveč botoxa lahko tudi povzroči, da je obraz videti otrpel, poleg tega se včasih primeri, da veka "pade", zaradi česar je obraz videti utrujen. Toda ker so učinki botoxa popolnoma reverzibilni, so vsi neželeni učinki začasni in trajajo največ nekaj tednov.


Trajanje učinka

Žal so učinki postopka z botoxom začasni in trajajo le od tri do šest mesecev, zato ga je treba ponoviti od dva- do trikrat na leto. Zgodnje klinične študije nakazujejo, da se trajanje učinka povečuje s časom, zato boste injekcije v prihodnosti potrebovali manj pogosto. Učinek je odvisen od vsakega posameznika; pri ljudeh, starejših od 65 let, je običajno krajši.


Kot pik žuželke

In kako poteka poseg? Ravnanje z botoxom je preprosto in varno. Zdravnik uporabi drobno mikroiglo, skozi katero vbrizga zelo majhno količino botoxa na različna mesta na obrazu, ki jih določi vnaprej. Ker je igla tenka in ker gre za res majhne količine učinkovine, je bolečina minimalna. Večina ljudi jo primerja s pikom žuželke, zato pri posegu ni nujna niti lokalna anestezija, poleg tega se lahko takoj vrnete k vsakodnevnim opravilom.


Test

V eni od zadnjih številk revije Tatler lahko najdete test, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali je lepotica, ki vam sedi nasproti, naravno lepa, ohranjena in mlada - ali pa je poiskala pomoč kemije. Postopek je naslednji - povejte ji, da ste njenega fanta pravkar zasačili v objemu njene najboljše prijateljice. Če se ji bo obraz spremenil v zgubano grimaso, polno gneva, je vse v redu. Toda če bo ohranila blaženi izraz Karoline Monaške na državnih slovesnostih, ste lahko prepričani, da je v igro vpleten "diler" botoxa.
Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki