Nasveti za intimno nego

(Foto: Shutterstock)

V toplejših dneh je skrb za zdravje nožnice in zaščito pred okužbami še pomembnejša kot sicer. Tako kot drugi deli telesa ima tudi nožnica svoj značilen pH, ki se giblje med 3,5 in 4,8. Okolje v njej je torej nekoliko bolj kislo kot pri koži na drugih predelih, kjer pH znaša 5,5. Prav zato lahko umivanje nožnice z običajnimi mili povzročiti draženje, srbenje in celo okužbo nožnice. Navadna mila imajo namreč previsok pH, ki utegne zmotiti ravnovesje v nožnici, zaradi česar se v njej razvijejo nevarne bakterije in glivice, ki v okolju z nizkim pH le težko preživijo. Če je ravnovesje v nožnici normalno, bakterije v njej pripomorejo k zaščiti pred okužbo, kadar pa je porušeno, se začnejo nenadzirano množiti, kar pripelje do različnih težav (draženje, srbečica, bolečina, neprijeten vonj, nenormalno odvajanje ter glivične in bakterijske okužbe).

Ohranimo naravno ravnovesje

Vaginalni izločki pri ženskah v rodni dobi so normalni in pomembni, saj nožnico ohranjajo čisto in zdravo ter jo varujejo pred okužbami. Kadar se količina izcedka poveča, ta spremeni barvo in vonj, dogajanje pa spremlja srbenje ali pekoča bolečina. V takšnih primerih je najverjetneje prišlo do vnetje nožnice (bakterijska vaginoza, vaginalna glivična okužba oziroma kandidiaza …).

Okužbo lahko povzroči vse, kar poruši pH-ravnovesje v nožnici, denimo jemanje antibiotikov, uporaba antimikotikov, nošenje sintetičnega perila, preveč oprijetih hlač in vlažnih kopalk, uporaba penečih kopeli, čezmerno prhanje, hormonske spremembe med menstruacijo, v nosečnosti in meni, pretirano umivanje intimnih predelov z neprimernimi izdelki, jemanje oralne kontracepcije, stres, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem. Razlogov za porušenje idealne vaginalne flore je torej veliko, zato higiena nožnice zahteva redno in previdno skrb.

Glivično okužbo lahko odpravite z izdelki, ki so na voljo v lekarni tudi brez recepta. Učinkovit recept, ki ga priporočajo tudi ginekologi, vendar pa pomaga le, če ga uporabite takoj po tem, ko odkrijete vnetje, je uporaba jogurta. Tampon namočite v navaden jogurt in ga potisnite v nožnico. Če je vnetje težje ali trdovratno, se posvetujte z ginekologom, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo in vam dal navodila za zdravljenje.

Preventiva

 • Izogibajte se uporabi parfumiranih mil za prhanje ter uporabi dišečih in negovalnih otroških robčkov.
 • Uporabljajte mila s kislim pH (od 3,5 do 4,8).
 • Nosite zračno perilo iz bombaža ali svile.
 • Izogibajte se nošenju preveč oprijetih hlač.
 • Pri pranju brisač in perila uporabljajte sredstva brez dišav.   
 • Med menstruacijo uporabljajte neodišavljene higienske vložke.
 • Izogibajte se uporabi tamponov in odišavljenega toaletnega papirja.
 • Izogibajte se pretiranemu uživanju ogljikovih hidratov (sladkarije, izdelki iz moke …).
 • Koristno je uživanje probiotikov.


Suhost nožnice  …

… je lahko posledica upadanja hormona estrogena, ki skrbi, da je vaginalno tkivo navlaženo, prožno in kislo. Količina estrogena upade zaradi menopavze, poroda, dojenja, težav z odpornostjo, kajenja … Med dejavnike, ki lahko povzročijo suhost nožnice, spadajo tudi naporna telesna vadba, alergije, zdravila proti prehladu, stres in jemanje antidepresivov.

Kako si pomagati?  
 • Na voljo so zdravila z estrogeni v obliki gela, kreme ali tablet, ki vlažijo sluznico, za hujše oblike pa tudi nadomestna hormonska terapija.      
 • Pri umivanju uporabljajte zares blaga mila.
 • Uživajte hrano, bogato z omega 3 maščobnimi kislinami, ki jih vsebujejo ribje, olivno in lešnikovo olje, laneno seme …      
 • Š Težave zaradi suhe nožnice odpravljajo tudi pogostejši spolni odnosi.