Naravna kozmetika za lepoto in zdravje

(Foto: Dreamstime)

Se sprašujete, zakaj bi namesto običajnih izdelkov, ki ste jih že vajeni in imajo prepoznavno blagovno znamko, uporabljali manj znano naravno kozmetiko s sestavinami iz ekološke pridelave? Ker našo kožo hrani in zdravi ter pomaga spodbujati naravne procese, s katerimi lahko deluje v ravnovesju.

Sestavine konvencionalne kozmetike delujejo tako, da kožo z različnimi sintetičnimi sestavinami po potrebi sušijo, vlažijo, polnijo njeno tkivo (gladijo gubice) in jo napenjajo. Koži dodajajo sestavine, ki ji primanjkujejo, toda od njih koža postane odvisna – teh sestavin ne proizvaja več po naravni poti, saj jih dobiva od zunaj. Naravna kozmetika pa spodbuja delovanje kožo in ji pomaga povrniti ravnovesje, zato je pogosto odlična rešitev za težavno – denimo suho ali občutljivo – kožo …

Poiščite certifikat

  • Izdelki, ki so označeni z besedo naravno, lahko vsebujejo vrsto kemičnih snovi. Samo certifikati zagotavljajo, da je izdelek resnično naraven in pridelan po ekoloških standardih.
  • Tudi pri nas je izbira bogata, na voljo so številni izdelki z različnimi certifikati, kot so BDIH, Ecocert, NaTrue, Soil Association in še bi lahko naštevali. Samo certificirani izdelki dejansko ne vsebujejo sintetičnih snovi, nafte, pospeševalcev vpijanja, ftalatov, parabenov, akrilnih snovi …
  • Tudi med izdelki s certifikati obstajajo razlike, saj ima vsako podjetje svojo filozofijo, recepte … in seveda cene. Nekateri izdelki vsebujejo le naravne snovi, drugi različen odstotek ekološko pridelanih sestavin (od 70–% naprej). Proizvajalci naravne kozmetike nadzirajo poreklo, rast in nabiranje rastlin, ki jih uporabljajo v proizvodnji. Mnogi imajo tudi lastne biodinamične nasade.
  • Pozorni bodite tudi na oznako, ki zagotavlja, da izdelka ali njegovih sestavin niso testirali na živalih (angl. cruelty free ali not tested on animals). Kadar izdelek ne vsebuje sestavin živalskega izvora, je označen z oznako vegan oziroma vegansko.

Naravna kozmetika ni draga

K sreči so tudi cene naravne kozmetike primerljive s cenami konvencionalne kozmetike, tako da nas to prav nič ne ovira pri njihovem nakupovanju. Široka izbira tovrstnih izdelkov je na voljo v večjih veleblagovnicah, drogerijah in specializiranih prodajalnah z ekološkimi izdelki, lahko pa nakupujete tudi v udobju doma in poiščete svoje izdelke na slovenskih spletnih trgovinah.

Suho kožo vlažite, ne mastite!

Suho kožo moramo negovati z izdelki, ki ji bodo vlago povrnili, kar pa ne pomeni, da morajo biti mastni. Vlago ji lahko povrnemo v obliki nemastnih gelov, z nego z ampulami ali s tonikom brez alkohola, tako da koža lahko diha in opravlja svoje funkcije. Poiščite izdelke, ki vsebujejo alojo vero, opoldnevnico, rastlinski glicerin in hialuronsko kislino, mandljevo olje ali čebelji vosek.

S posebno skrbjo

  • Za nego občutljive kože uporabljajte čim manj izdelkov – le najnujnejše.
  • Kožo čistite največ dvakrat na dan, najbolje z mili, ki koži povrnejo maščobo, ali z blagimi losjoni za čiščenje. Če se ne ličite, je za čiščenje dovolj tudi topla voda.
  • Prhajte se čim manj in čim krajši čas, voda pa naj ne bo prevroča.
  • Poiščite izdelke, ki ustrezajo vaši koži. Preden začnete izdelek uporabljati, ga preizkusite na notranji strani podlakti – tudi v naravnih izdelkih so namreč lahko sestavine, ki vaši koži ne ustrezajo. Poiščite takšne, ki vsebujejo čim manj sestavin. Na občutljivo kožo blagodejno vplivajo granatno jabolko, grozdne pečke in svetlinovo olje, ki jo oskrbijo z nenasičenimi maščobnimi kislinami.
  • Kožo pomirjajo kamilica, žajbelj, nepozebnik in iris.
Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki