Nasveti za lepo kožo v vsaki starosti

(Foto: Shutterstock)

Ni se vam treba tolažiti, da je notranja lepota edina, ki je pomembna. Prinašamo vam uporabne nasvete za lepo kožo v vsaki starosti.

Pri tridesetih  

ZAŠČITA
Doslej ste lahko uporabljali tako rekoč vsako čistilo in kremo (in morda še kak pripravek proti mozoljčkom), pri tridesetih pa je zadnji čas, da postanete previdnejši. Ker se koža obnavlja počasneje, začnite z rednimi tedenskimi pilingi. Če so se na koži pokazali prvi pigmentni madeži, uporabljajte salicilno ali glikolno kislino. Za nego še posebej suhe kože je priporočljivo karitejevo maslo. Opremite se s kremo, ki učinkuje proti gubicam in vsebuje antioksidante, omislite pa si tudi nekoliko bolj mastnejšo kremo za območje okoli oči. Za prvo pomoč naj bo v omarici še takšna, ki omili zabuhlost in temne kolobarje.

Pri štiridesetih

PREPREČEVANJE
Negi, ki ste jo vzpostavili pri tridesetih, je zdaj priporočljivo dodati občasen obisk v kozmetičnem salonu in dermatološki kliniki. Štiridesetletna koža že potrebuje postopke, ki učinkoviteje pomagajo pri njenem obnavljanju – na primer kemični piling ali lasersko terapijo. Tudi krema za obraz naj vsebuje sestavine, ki pospešujejo obnavljanje kolagena (peptidi in retinoidi). Verjetno boste morali začeti tudi z zdravljenjem hiperpigmentacije, pri čemer so učinkoviti preparati, ki vsebujejo hidrakinon.

Pri petdesetih in naprej …

POPRAVLJANJE
Če je bila nega v prvi polovici stoletja prilagojena zlasti zaščiti in preprečevanju, je v tem obdobju bolj usmerjena v popravljanje stanja. Obraz namesto z gelom raje umivajte s čistilno kremo; ključno je tudi redno in izdatno vlaženje večkrat na dan. Poskusite kremo s hialuronsko kislino, posezite tudi po serumih. Z dermatologom se posvetujte o polnjenju gub, morda pa boste zbrali pogum tudi za kako invazivnejšo pomlajevalno tehniko, kot je korekcija vek. Pri ličenju se omejite na svetlejše mat barve in nanašajte čim manj ličil, saj se tako ne bodo usedla v gubice.

Karitejevo maslo za suho kožo

Večina žensk komaj najde čas za nego obraza, zato se telo raje odločijo skrivati za privlačnejšimi oblekami. Ne dopustite, da bi koža na komolcih, kolenih in podplatih postajala vse bolj groba – uporabljajte karitejevo maslo, ki vsebuje vitamine antioksidante in je zato še posebej primerno za občutljivo, podhranjeno, poškodovano in suho kožo. Za boljši učinek delovanja naredite pred nanosom piling.Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki