Poskrbite za zdravo vaginalno floro

  • L. E.
  • sreda, 02. marec 2011
(Foto: Shutterstock)

Naj se nožnica čisti sama
Nožnica se čisti sama. Prhanje vagine je torej načeloma nepotrebno, saj s tem speremo tudi dobre mikroorganizme, vagina pa je prepuščena napadom slabih. Študije niso pokazale negativnega vpliva tamponov; vsekakor pa je bolje uporabljati manjše in jih večkrat zamenjati.

Uporabljajte kondome
Kondomi omogočijo, da nožnica ostane čista. Sperma je namreč izrazito bazična, nožnično okolje pa kislo, zato je spolni odnos zanj rahlo stresen dogodek. To je zlasti pomembno, če nimate dolgoletnega partnerja, saj se mora telo navajati na različno spermo. Za bolj občutljive so priporočljivi kondomi iz poliuretana; neželenih posledic ne povzroča tudi nevtralen, na vodi zasnovan lubrikant.

Redno urinirajte
Zadrževanje urina lahko pripelje do okužb sečil: nekatere bakterije lahko nato zaidejo tudi v sosednja rodila. Še posebno pomembno je, da se po spolnem odnosu vedno odpravite na stranišče.

Skrbite za zdrav življenjski slog
Študije so pokazale, da je neuravnotežena vaginalna flora tesno povezana z uživanjem slabih maščob in sladkorja. Na njeno izboljšanje naj bi vplivali folati, probiotiki, vitamin A in kalcij. Z uživanjem dovolj vlaknin vzdržujte zdravo debelo črevo, saj v nasprotnem primeru mikrobi zaidejo tudi od tam.

Poskrbite za vlažnost
Če imate težave s suho nožnico, kar je še posebno značilno v obdobju menopavze, si pomagajte s preparati, ki jo pomagajo navlažiti. Tako boste omilili srbenje, pekočino, razdraženost in bolečine pri spolnem odnosu.

Kopel z jabolčnim kisom
Vsak dan se 20 minut kopajte v topli vodi, ki ste ji dodali skodelico jabolčnega kisa.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki